رونمایی از Open API در الکامپ 

در گفت‌و‌گو با محمد صادقی، مدیرعامل شرکت بهسازان ملت مطرح شد:

شرکت بهسازان ملت، ۲۹ سال پیش تاسیس شد و هدف توانمند شدن بانک ملت در حوزه‌های فناوری بود. هلدینگی که گرچه کار اصلی‌اش توسعه پلتفرم‌های هوشمند بانکی وغیربانکی و دیجیتال بود، امروزه به‌واسطه تسلط به دانش روز و بهره‌گیری از نیروی متخصص و فعالیت در حوزه‌های مختلف فناوری اطلاعات و بانکداری، در زیست‌بوم خدمات مالی کشور به‌خوبی شناخته شده است. ماموریتی که برای بهسازان ملت تعریف شده، توسعه‌ پلتفرم‌های هوشمند کسب‌وکار است.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک، به نقل از روابط عمومی هلدینگ بهسازان فردا، شرکت بهسازان ملت، ۲۹ سال پیش تاسیس شد و هدف توانمند شدن بانک ملت در حوزه‌های فناوری بود. هلدینگی که گرچه کار اصلی‌اش توسعه پلتفرم‌های هوشمند بانکی وغیربانکی و دیجیتال بود، امروزه به‌واسطه تسلط به دانش روز و بهره‌گیری از نیروی متخصص و فعالیت در حوزه‌های مختلف فناوری اطلاعات و بانکداری، در زیست‌بوم خدمات مالی کشور به‌خوبی شناخته شده است. ماموریتی که برای بهسازان ملت تعریف شده، توسعه‌ پلتفرم‌های هوشمند کسب‌وکار است.

حوزه‌ای کلیدی و تعیین‌کننده که به‌گفته محمد صادقی، مدیرعامل بهسازان ملت، سال‌هاست روی آن کار کرده‌اند و دستاوردهایی هم داشته‌اند. آن‌طور که صادقی می‌گوید آن‌ها در نمایشگاه الکامپ از یک زیرساخت ای‌پی‌آی باز برای کسب‌و‌کارها بهره‌برداری می‌کنند که تحولی اساسی در حوزه بانکداری دیجیتال ایجاد می‌کند و بسیاری از نیازهای کاربران و مشتریان را مرتفع می‌سازد. جزئیات بیشتر این سرویس جدید و همین‌طور حضور بهسازان ملت در نمایشگاه بیست و ششم الکامپ در ادامه متن گفت‌و‌گو با مدیرعامل این شرکت آمده است.

شرکت بهسازان ملت در نمایشگاه الکامپ امسال حضور می‌یابد. طبیعتاً انتظار این است که محصولات و سرویس‌های جدید و تازه به مشتریان و مخاطبان و همین‌طور رقبا معرفی شوند. پیش از ورود به این موضوع، کمی درباره خود نمایشگاه و اهمیت و جایگاه آن برایمان بگویید.

به‌طور کلی مهم­ترین عاملی که شرکت­ها و کسب‌و‌کارها در نمایشگاه‌هایی مثل الکامپ دنبال می‌کنند، جلب توجه و دیده شدن است. طبیعی است که ملاقات‌ها و دیدارهایی هم صورت می­گیرد و حتی معتقدم آن­چه بیش از دیده شدن اهمیت دارد، همین دیدارها است. شاید فلسفه اصلی برگزاری نمایشگاه­ های جهانی متفاوت باشد اما دست‌کم در ایران به این صورت است که در این دیدارها، با دوستان و همکاران در دیگر شرکت­ ها ملاقات می­کنیم و دقیق‌تر متوجه می‌شویم که افراد چه کارهایی انجام می­دهند و همین، مقدمه همکاری­ هایی در آینده می‌شود.

آن­چه در نمایشگاه بین­ المللی الکامپ و نمایشگاه­ هایی از این دست رخ می­دهد، رونمایی از محصولات، اطلاع از آن­چه در فضای کسب­ وکار می­گذرد و آگاهی نسبت به عملکرد و محصولات رقبا است. الکامپ سال‌های متوالی در حال برگزاری بوده البته با شیوع ویروس کرونا، مدتی برگزار نشد و سال گذشته متأسفانه محصولات چندان چشم‌گیر و باکیفیتی در نمایشگاه‌ عرضه نشد. انتظار ما در شرکت بهسازان ملت از حیث کیفیت محصولات ارائه‌شده توسط دیگر شرکت­ها در نمایشگاه ­های مشابه هم برآورده نشد. به‌ نظر می‌رسد شرکت­ها و کسب‌و‌کارها نگاهی جدی به این رویدادها ندارند و از سویی هم انتظار آن حجم از بازدیدکننده را نداشتند. امیدوارم در بیست­ و­ ششمین دوره الکامپ شاهد ارائه سرویس‌ها و محصولاتی باکیفیت باشیم و از حضور موثر شرکت­ها، استارتاپ­ها، بانک­ها، فین­تک­ها و صاحب‌نظران به‌نحو رضایت‌بخشی بهره ­مند شویم.

در کنار حضور بازدیدکنندگان که به‌عنوان مشتریانمان برایمان اهمیت دارند، به حضور اهالی فن، صاحب‌نظران و منتقدان هم نگاه ویژه‌ای داریم و مشتاقانه منتظر دیدنشان هستیم تا بتوانیم به گفت­وگو و تبادل ایده بپردازیم. به‌نظر ما، فلسفه برگزاری نمایشگاه در همه‌جای دنیا همین است که شما بتوانید محصولاتی را که در طول سال ساخته و توسعه داده‌اید، عرضه کنید تا صاحب­نظران و منتقدان درموردشان نظر بدهند. جز این استارتاپ­ها و فین­تک­ها هم که شرکای تجاری یا استراتژیک احتمالی شرکت می‌کنند، محصولات­ و سرویس‌ها را می‌بینند تا زمینه همکاری­ در آینده فراهم شود.

بهسازان ملت چه محصولات، سرویس‌ها و خدماتی را در الکامپ امسال عرضه می‌کند؟ مجموعه شما در این دوره از نمایشگاه چه برنامه‌هایی دارد؟

انتظارات از شرکت بهسازان ملت همواره بالا بوده است. ما همیشه این وظیفه را بر دوش خودمان می‌دانسته‌ایم که به‌اندازه دیگر شرکت­های بزرگ و فعال حوزه فناوری اطلاعات محصولاتی باکیفیت و چشم­گیر تولید و عرضه کنیم. هرچند ناچارم با نگاهی واقع­ بینانه و ضمن ابراز تاسف به این نکته اشاره کنم که به دلایلی از جمله خروج نیروهای انسانی کارآمد از صنعت بانکی و پرداخت و فین‌تک، رخوت و سکون و یکنواختی، بی‌اطلاعی از انتظارات مشتری و برگزار نشدن نمایشگاه­ هایی چون الکامپ که به محک زدن توانایی‌ها و محصولات کمک زیادی می‌کند، دچار افول شده­ایم. باوجود‌این، رویکرد و برنامه فعلی‌مان، پاسخ دادن به نیازهایی است که تاکنون بی­پاسخ گذاشته ­ایم.

هیئت­ مدیره و ارکان مدیریتی بهسازان ملت، ایفای نقش صحیح در بازار استارتاپ­ها و فین­تک­ ها را وظیفه‌ای بنیادین می­ دانند و می­ کوشیم مجموعه را به‌سمت پاسخ‌گویی به نیاز بازار به حرکت درآوریم و هدایت کنیم. برای همین به‌سمت ساخت ای‌پی‌ای (رابط برنامه‌نویسی نرم‌افزار کاربردی) حرکت کرده ­ایم. ما یک شرکت توانمندساز بانکی هستیم که بسیاری از کسب‌وکارها از امکانات آن استفاده می ­کنند و بسیاری از فین‌تک­ها، استارتاپ­ها و شرکای تجاری­ نیز انتظار همکاری از آن دارند. بنابراین، هدف این است که به ارائه ای­ پی­ آی­ هایی بپردازیم که آن­ها لازم دارند، نه‌ ای­ پی­ آی­ های استاندارد موجود و سرویس­ هایی که پیش از این داشته ایم.

ما می­خواهیم ای‌پی‌ای‌های کسب‌وکاری مورد نیاز فین‌تک­ها، استارتاپ­ها و شرکای تجاری­مان برای رفع خلاءها را ارائه کنیم و با این دید به‌سمت ارائه محصولی در اوپن ای ­پی ­آی (Open API) به‌نام «فرانک» حرکت کرده‌ایم. ما می­ کوشیم ای­ پی ­آی­ های استاندارد و ای‌پی‌ای‌های کامپوزیتی و همین‌طور محصولات کسب‌وکاری مورد انتظار مشتریان و بازار را بر روی همین پلتفرم ارائه دهیم. به‌عبارتی ما می‌خواهیم هر آنچه را که مشتریان خرد و حقیقی انتظار دارند، برآورده سازیم. به همین علت به سمت ­وسویی می­رویم که نیاز بازار را بشناسیم و به‌گونه ­ای عمل می­کنیم که طیف مشتریان بانک ملت یا فین­تک­ها و استارتاپ­ها به پیش‌نیازهای کار کردن با مشتریان بانک ملت دسترسی پیدا کنند. درنتیجه تمرکز اصلی شرکت بهسازان ملت در بیست­ وششمین نمایشگاه بین ­المللی الکامپ بر روی اوپن ای­ پی­ آی (Open API) خواهد بود.

تمرکز بهسازان ملت ابتدا بر پلتفرم­های هوشمند، بانکداری الکترونیک، تلفن­ بانک و نظایر اینها بود. در چند سال گذشته نیز مفاهیم و رویکردهایی مثل تحول دیجیتال و نئوبانک بسیار مورد توجه قرار گرفتند. حالا می‌خواهید به پلتفرمی برای کسب­ وکار تبدیل شوید. کمی در این خصوص توضیح دهید که اگر جامعه هدف اوپن ای­ پی ­آی،  کسب­ وکارها هستند، این محصول چه کمکی به آن­ها می‌کند؟

ما در ایران بیش از توجه به نیازهای مشتریانمان، تکنولوژی­ زده عمل می­ کنیم. در سال­های­ اخیر درباره دیجیتال بنکینگ یا اقتصاد دیجیتال و بانکداری دیجیتال بسیار شنیده ­ایم، اما برآیند آن در بازار چندان مشاهده‌پذیر نیست. یعنی، نمی­توان گفت اقتصاد دیجیتال یا بانکداری دیجیتالِ شکل­ گرفته چنین برآیند مشخصی دارد و تقریباً می­توان گفت که چیز قابل عرضه یا قابل دفاعی در این حوزه نمی­بینیم. این در حالی است که در چهارپنج سال اخیر همه بانک­ها به‌واسطه الزام‌های وزارت اقتصاد، بر این موضوعات متمرکز شده‌اند.

ما در همان مراحل اولیه موجی که شکل گرفته گیر کرده‌ایم و هنوز نتوانسته‌ایم از موضوعاتی مثل احراز هویت، حل کردن مشکل کارمزد و … عبور کنیم. ما در مرحله افتتاح حساب و اهدای تسهیلات اولیه مانده­ ایم و بنابراین نمی ­توانیم در این زمینه­ ها مدعی تحول دیجیتال شویم. درنتیجه، بیشتر بازاری سوداگرانه داشته ­ایم تا اینکه از آن به بانکداری دیجیتال یاد کرد. اگر فضایی برای افتتاح حساب و اهدای تسهیلات اولیه ایجاد شده، نیات سوداگری در آن برجسته است. البته که منظورم سویه منفی سوداگری نیست، بلکه سودآوری و تجارتی را مدنظر دارم که بازدهی بیشتری از سودهای معمول تسهیلاتی داشته باشد. همین الان درصد سود تسهیلاتی که در بستر بانکداری دیجیتال ارائه می­شود با آنچه پیش‌تر در بانکداری سنتی بوده بسیار متفاوت است. در نتیجه می‌توان گفت شاید پرداخت ­های مشتری آسان‌تر شده باشد، اما هزینه­ های او را هم افزایش داده است.

ما در این زمینه موفق نبوده ­ایم و آن­چه را که در بانکداری دیجیتال موفقیت ­آمیز نبود، اکنون در زمینه بانکداری الکترونیک ارائه می­دهیم. یعنی خدمت، خدمت الکترونیک است اما به این سمت نرفته­ ایم که از فضای دیجیتال برای تسهیل کارهای مشتری استفاده کنیم و به فین­تک ­ها اجازه دهیم که سرویس ­های موردنیازشان را از ما بگیرند و با ای­ پی­ ای دریافتی از ما، محصول کسب­ وکاری خاص خود را در جهت تسهیل کار مشتریان و افزایش سرعت آن راه ­اندازی کنند و کارمزدی عایدشان شود. ما برای این که این کسب­ وکار شکل بگیرد و رونق یابد، اطلاعاتی به آن­ها نداده ­ایم تا اگر خواستتند کاری انجام دهند، به‌واسطه شفافیت اطلاعاتی ایجادشده، راحت­تر تصمیم بگیرند. ما به این سمت­ وسو حرکت کرده‌ایم، اما نتوانستیم به مشتریانمان، فین­تک ­ها، استارتاپ­ها و شرکای تجاری­مان مجموعه ای­ پی ­ای­ هایی بدهیم که بتوانند در رفت‌وبرگشت اطلاعات راحت­تر به مشتری سرویس بدهند و مشتری هم براساس شفافیت اطلاعات تصمیم ­گیری کند و آن سرویس را در اختیار بگیرد و این منجر به شکل ­گیری سریع­تر کسب­ وکارها شود. نمی‌گویم هیچ کاری انجام نشده، اما به‌ندرت شاهد چنین نوع سرویس‌‌هایی در کشور هستیم. این در حالی است که انتظار این است که بعد از پنج‌شش سال کار کردن درزمینه بانکداری دیجیتال و مفاهیم مشابه، بازیگران این حوزه، عملکرد بهتری داشته باشند. امروزه تعداد معدودی از بانک­ها گام‌هایی در این زمینه برداشته‌اند.

بستری که ما به‌دنبال آن هستیم کمک به حل چنین مشکلی است. هدف­ ما صرفا ارائه مجموعه ای­ پی­ ای خاص نیست که با آن صورت­حساب یا موجودی گرفت یا افتتاح حساب کرد. ما قرار است ای ­پی­ ای‌هایی ارائه کنیم که فین­تک ­ها بتوانند با آن کسب ­وکار خود را راحت­تر راه ­اندازی کنند و رضایت مشتریان­شان را جلب کنند. ما می­خواهیم اکوسیستم راه­ اندازی کنیم. در‌حالی‌که قبل­تر به این صورت بود که همه اتفاقات در بانک رخ می­داد و ما از فین­تک­ ها و استارتاپ­ها می­خواستیم کار خودشان را انجام دهند و از طریق مفاهیم مالی و بانکی که در قالب سرویس ­هایمان به آن­ها ارائه می­دادیم، سرویس‌های دیگر را از صنایع دیگر دریافت کنند. اینها درنهایت محصول کسب­وکاری خودشان را باید در بانک ارائه می‌کردند و کارمزد می‌گرفتند. حالا اما اگر از ما سرویس می­خواهند، به‌عنوان گرداننده چرخ دنده­ های اکوسیستم، کارمزد یا درصد خودمان را از قدر و سهم درآمدی ایجادشده برداریم.

کسب­ وکارها و فین­تک­ ها بدون تردید به چنین اکوسیستمی نیاز دارند. ظرفیت و امکان پیاده ­سازی آن چقدر است؟ از این گذشته، آیا می‌توان با این محصول در حال تکامل، موج ایجاد کرد تا نقص‌ها، کمبودها و ضعف‌ها در رویکردهایی مثل دیجیتال بنکینگ کمتر شوند؟

تمام تلاش ما این است که براساس استراتژی مصوب هیئت‌مدیره به این سمت­ وسو برویم و چنین بستری را ایجاد کنیم. البته فعلاً در ابتدای مسیر سرویس اوپن ­ای ­­پی ­ای هستیم. برنامه‌مان این است که هم برای مشتریان حقیقی و هم برای مشتریان حقوقی­ مان چنین کاری انجام دهیم. این همت از سمت ما وجود دارد. این خط استراتژی که در مورد آن صحبت می­کنیم، به یکی از طرح‌های تجاری مجموعه تبدیل شده است. ما می­دانیم که وقتی با فین­تک­ ها، استارتاپ­ها یا شرکای تجاری‌مان کار می­کنیم، چه منافعی نصیبمان می‌شود و کاملاً برایمان شفاف است و می­توانیم جریان تجاری و درآمدی آن را ترسیم کنیم.

بدین ترتیب به شکل­ گیری اکوسیستم کمک می‌کنیم. ما این قابلیت را در خودمان می­بینیم و امیدواریم نتیجه نیز اثربخش و کارگشا باشد. تلاشمان را می­کنیم. چراکه به‌دنبال خودنمایی کردن نیستیم. دغدغه ما ارائه سرویس است و دوستان دیگر به ایجاد موج آن کمک می‌کنند. ما نگاه اکوسیستمی داریم. می­دانیم که باید چه سرویسی را ارائه دهیم و مشتریانمان چه نیازهایی دارند.

بانک ملت تمام راه ­حل­ های موردنیاز مشتریان را در درون زیرمجموعه‌های خود پیاده‌سازی کرده و این مزیتی کلیدی است. یعنی هر سرویسی که بانک­های دیگر نداشته ­اند تقریبا و تحقیقا در بانک ملت انجام شده است. اوپن ای­ پی­ ای را هم قرار است با همین دیدگاه ارائه دهیم و قاعدتا رگولاتوری را هم رعایت خواهیم کرد. ما قواعد بازی را می­دانیم و یاد گرفته ­ایم که چطور هم قوانین بانک مرکزی و نظام مالی و بانکی را رعایت کنیم، و هم رضایت مشتریان را کسب کنیم. درواقع سال‌های سال است که بانک ملت را با همین شاخصه در بازار می ­شناسند و اوپن‌ ای‌پی‌ای را هم با همین نگاه عرضه خواهیم کرد.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

  ×  3  =  24