افطار امسال، روی سفره گرانی

ایبنا – نفس مردم به‌دلیل گرانی اجناس ضروری و به‌خصوص مواد غذایی گرفته شده است. در روزهایی که به‌دلیل حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری، اقتصاد کشور دچار خواب شده و اکثر فعالیت‌های اقتصادی متوقف شده است، قیمت مواد غذایی هر روز افزایش می‌یابد و از این رو، پر کردن سفره‌ها، به چالشی سخت برای قاطبه مردم تبدیل شده است.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک نزدیکی ماه مبارک رمضان که همیشه به‌طور سنتی در گران کردن قیمت مواد غذایی نقش موثری داشته است نیز مزید بر علت شده تا تامین معاش روزانه مردم کاری سخت شود.

افزایش قیمت گوشت قرمز و سفید
در روزهای اخیر قیمت گوشت قرمز و مرغ به ترتیب 15 و 10 درصد افزایش یافته است، این در حالی است که مطابق روال هر ساله، از چندی پیش مسؤولان بخش بازرگانی و کشاورزی از اجرای طرح‌های ویژه برای افزایش عرضه و نظارت بر بازار خبر می‌دهند اما در روزهای اخیر قیمت گوشت قرمز و مرغ افزایش یافته است.

با این روند، قیمت هر کیلو گوشت ران گوسفندی به 13 هزار و 500 تومان و قیمت هر کیلو گوشت شقه گوسفندی به 10 هزار و 800 تومان افزایش یافته است. این در حالی است که قیمت این فرآورده‌ها در 2 هفته گذشته به‌ترتیب 12 هزار تومان و 9 هزار و 800 تومان بوده است.
همچنین قیمت گوشت گوساله نیز با افزایش هزار تومانی به 9 هزار و 500 تومان در هر کیلو افزایش یافته و هر کیلو گوشت مخلوط چرخ کرده نیز در قصابی‌های سطح شهر به قیمت 8 هزار و 500 تومان به مصرف‌کنندگان عرضه می‌شود. قیمت این فرآورده‌ها در هفته‌های گذشته نیز به‌ترتیب هر کیلو 8 هزار و 500 تومان و 7 هزار و 500 تومان بوده است.

بسیاری از فروشگاه‌های سطح شهر از کمبود و عرضه اندک گوشت گوسفندی توسط کشتار‌گاه‌ها ابراز نارضایتی کرده و معتقدند افزایش صادرات دام زنده به کشورهای همجوار به‌ویژه کشورهای عربی مانند عراق موجب کاهش عرضه و افزایش قیمت گوشت گوسفندی شده و این امر افزایش قیمت هر کیلو گوسفند زنده از 4 هزار به 4هزارو 800 تومان را به‌دنبال داشته است.
همچنین بنابر آمار بانک مرکزی، قیمت انواع گوشت گاو و گوساله در بازار تهران نسبت به ماه گذشته، رشد یافته است. گوشت گوسفندی که تیر ماه 10 هزار و 770 تومان به فروش می‌رفت، طی آمار بانک مرکزی در اوایل مرداد ماه حدود هزار تومان گران شده و به 11 هزار و 750 تومان رسیده است. قیمت گوشت گاو با 600 تومان افزایش به 9300 تومان رسیده است.

مردم مرغ گران نخرند
از سوی دیگر، در حالیکه معاون امور دام جهاد کشاورزی استان تهران اعلام می‌کند که امور دام استان تهران هیچ مشکلی در تولید ندارد و با نزدیک شدن به ماه رمضان قیمت مرغ کاهش خواهد یافت، بازار به توصیه‌های وی توجه خاصی نداشته است.

محمد کاظم نجاتی در رابطه با افزایش قیمت مرغ در روزهای اخیر تا مرز کیلویی 4 هزار تومان، می‌گوید: مردم نباید مرغ‌هایی با قیمت بالا خریداری کنند، زیرا در حال حاضر در سطح استان تهران و همچنین سایر استان‌ها مرغ با قیمت 2 هزار و 50 تومان برای مصرف کننده توزیع شده است. وی همچنین برخلاف نظر سایر کارشناسان، از نزدیکی ماه مبارک رمضان ابراز خوشحالی می‌کند و معتقد است: قیمت مرغ تا حد خیلی زیادی کاهش خواهد یافت، زیرا در حال حاضر شرکت پشتیبانی امور دام مرغ منجمد را با شرایط ویژه توزیع می‌کند و تعاونی‌ها می‌توانند با مراجعه به این مرکز با قیمت‌های خیلی مناسب مرغ را خریداری کنند. نجاتی یادآور می‌شود: مرغ در حال حاضر با قیمت 2 هزار و 500 تومان در میادین تره‌وبار عرضه می‌شود اما به زودی با قیمت بسیار پایین‌تر مردم می‌توانند مرغ منجمد و تازه خریداری کنند.

وی در پاسخ به علت افزایش یک باره گوشت مرغ می‌گوید: علت اصلی این گرانی‌ها در روزهای اخیر سفرهای مردم بوده که عده‌ای از این مساله سوءاستفاده کردند و قیمت گوشت مرغ را بالا برده‌اند، اما از مردم خواهش می‌کنیم با قیمت بالا مرغ نخرند و تنها از مراکز توزیع تحت نظر سازمان و یا میادین تره‌بار اقدام به خرید مرغ کنند.

گوشت مرغ از مرز 3 هزار تومان هم گذشت
به‌نظر می‌رسد پیش‌بینی قبلی برخی دست اندرکاران تولید و عرضه مرغ مبنی بر افزایش قیمت این فرآورده در ماه مبارک رمضان به‌دلیل محقق نشدن ابزارهایی مانند پرداخت تسهیلات لازم به اتحادیه‌های ذیربط نیز اکنون محقق شده است؛ به‌نحوی که طی روزهای اخیر قیمت هر کیلو گوشت مرغ تازه در فروشگاه‌های سطح شهر با افزایش 200 تا 300 تومانی از 2 هزار و 700 تومان در هفته‌های اخیر، اکنون به 3 هزار تا 3 هزار و 300 تومان در هر کیلو افزایش یافته است.
همچنین مطابق آمار بانک مرکزی، گوشت مرغ با افزایش بی‌سابقه 25 درصدی از کیلویی2250 تومان در تیر ماه به 2830 تومان در مرداد ماه رسیده است.

رشد نرخ قیمت با وجود افزایش واردات گوشت قرمز
تازه‌ترین آمار گمرک ایران حاکی از افزایش واردات گوشت قرمز در 4 ماهه نخست امسال و همزمان با فصل عرضه گوشت قرمز تولید داخل به بازار است.
براساس این آمار در مدت مذکور 28 هزار تن گوشت قرمز به ارزش 113 میلیون دلار به کشور وارد شده که این واردات در مدت مشابه سال گذشته 19 هزار و 943 تن به ارزش 66 میلیون و 903 هزار دلار بوده و نشانگر افزایش واردات بی‌رویه گوشت قرمز است.

خیز دوباره قیمت مواد غذایی در بازار
تازه‌ترین آمارهای بانک مرکزی از قیمت مواد غذایی نیز نشان می‌دهد که از اوایل مرداد ماه قیمت انواع لبنیات، مواد پروتئینی و میوه و سبزیجات رو به گرانی نهاده‌اند.
همچنین با وجود رشد 220 درصدی واردات برنج در 3 ماهه اول سال‌جاری که به گفته میرکاظمی برای حمایت از مصرف‌کننده و به بهانه تنظیم بازار صورت گرفته است، شاهد کاهش قیمت برنج در مراکز فروش نبوده و حتی قیمت برنج وارداتی در یک ماه اخیر اندکی افزایش یافته است.
متوسط هر کیلوگرم برنج وارداتی در اوایل تیر ماه 1750 تومان بود که اوایل ماه جاری به 1800 تومان رسیده و برنج داخلی نیز طی این مدت اندکی گران شده است.
در بازار تهران، افزایش قیمت تخم‌مرغ قابل توجه است و قیمت هر شانه تخم‌مرغ در هفته ابتدایی مرداد ماه به 2800 تومان افزایش یافت، در حالیکه در تیر ماه قیمت آن کمتر از 2650 تومان بود.
گرانی در بازار میوه‌جات نیز به چشم می‌خورد و قیمت میوه‌هایی مثل سیب، پرتقال، زردآلو، گیلاس و هلو تا 14 درصد افزایش پیدا کرده است. البته آلو، شلیل، شبرنگ، انگور، طالبی و هندوانه ارزان شده و در بازار سبزیجات، قیمت خیار، گوجه‌فرنگی، کدوسبز، پیاز و سبزی‌های برگی نسبت به تیر ماه افزایش پیدا کرده است.

افزایش قیمت محصولات لبنی
در بین محصولات لبنی، افزایش 2 درصدی قیمت ماست و رشد 3 درصدی قیمت پنیر جالب توجه است. قیمت چای وارداتی نیز به‌طور میانگین نسبت به تیر ماه اندکی افزایش پیدا کرده است. در مرداد ماه نسبت به تیر ماه، قیمت قند و شکر، حبوبات و بعضی سبزیجات نیز کاهش پیدا کرده است.
بی‌برنامگی علت افزایش قیمت‌هاست
رئیس اتحادیه میوه و سبزی تهران از افزایش 2 برابری قیمت میوه نسبت به سال گذشته خبر می‌دهد.
حسین مهاجران می‌افزاید: عدم ذخیره‌سازی و توزیع مناسب در روزهای پایانی سال گذشته و ایام عید، سرمازدگی گسترده در میوه‌ها در اوایل سال جاری و عدم برنامه‌ریزی مناسب از عمده دلایل افزایش قیمت میوه‌ها در سال جاری است. مهاجران همچنین از افزایش مجدد قیمت میوه به میزان 200 تا 300 تومان در ایام شعبانیه خبر داد و می‌گوید: بازار میوه به دلیل تقاضای بسیار در روزهای شعبانیه بار دیگر با افزایش قیمت مواجه شد.

افزایش 50 درصدی قیمت شکر
افزایش 50 درصدی قیمت شکر در دو ماه اخیر نیز مردم و واحدها را تحت فشار قرار داده است.
جمشید مغازه‌ای، دبیر انجمن شیرینی و شکلات با بیان این مطلب می‌گوید: قیمت شکر در دو ماه گذشته افزایش زیادی داشته و از حدود 500 به 730 تومان رسیده است. وی با بیان این که با توجه به آن که حدود 25 درصد از قیمت تمام شده محصولات شیرینی و شکلات را قیمت شکر به خود اختصاص می‌دهد و افزایش قیمت آن فشار زیادی را به صنعت وارد می‌کند، خاطرنشان می‌کند: در مورد افزایش بی‌رویه قیمت شکر مکاتباتی را با وزارت بازرگانی، سازمان تعزیرات، سازمان حمایت، وزارت صنایع و معادن و دفتر رئیس‌جمهوری داشته‌ایم. وی تصریح می‌کند: افزایش قیمت شکر در حالی است که چندی پیش تولیدکنندگان شکر در وزارت بازرگانی تعهد کرده بودند که پس از افزایش تعرفه، قیمت شکر را در بازار داخلی تثبیت کنند که این اتفاق متاسفانه رخ نداد. مغازه‌ای درباره افزایش احتمالی قیمت محصولات شیرینی و شکلات به دنبال افزایش قیمت شکر می‌گوید: در شرایط فعلی افزایش قیمت در دستور کار نیست؛ از طرفی ما به دنبال متعادل کردن قیمت شکر هستیم تا گرانی آن به مصرف کننده شیرینی و شکلات منتقل نشود. وی ادامه می‌دهد: سال 1384 نیز که چنین بحرانی روی داده بود، حدود 15 هزار تن شکر را به صورت امانی از وزارت بازرگانی تحویل گرفتیم و با تقسیم آن بین واحدها بحران به‌وجود آمده را پشت سر گذاشتیم.

واکنش احتمالی از نوع مسؤولانه
البته واضح است زمانی که در اوج گرانی قیمت مرغ، مسؤولان مردم را به نخریدن دعوت می‌کنند، و بانک مرکزی نیز هر روز از پایین آمدن دوباره تورم در کشور خبر می‌دهد، واکنش احتمالی مسؤولانه در برابر افزایش قیمت سایر مواد غذایی نیز تکذیب خواهد بود، آن چنانکه در اوج گرانی‌های اسفند ماه، معاون وزیر بازرگانی تمامی اخبار مربوط به افزایش قیمت‌ها را تکذیب کرد.
محمد صادق مفتح در روزهایی که طی چند روز، قیمت گوشت گوسفندی بین 1000 تا 1500 تومان، گوشت گاو 500 تا 1000 تومان و مرغ 300 تا 500 تومان افزایش یافته بود، گفت: روند کاهش قیمت کالاها در کشور ادامه خواهد داشت و ماه‌های آینده نیز این روند ادامه دارد.
مفتح همچنین آن روزها اعلام کرد: بالای 75 هزار تن ذخیره مرغ در وزارت جهاد و کشاورزی وجود دارد و هیچ دلیلی برای افزایش قیمت مرغ در آینده وجود ندارد، آینده‌ای که معلوم نیست چه روزی نصیب ایرانیان خواهد شد.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

56  +    =  62