جایگاه و سهم پرداخت های خرد شهری در ایران و جهان

مدیریت و برنامه ریزی شهری (urban planning)، نیازمند توّجه و نگاه جدّی تری در حوزه مدیریت پرداخت‌های شهری است. آنچه که در مدیریت پرداخت‌های شهری در سنوات گذشته تکیه شده؛ صرفا محدود به مترو، اتوبوسرانی و پارکومتر است. ولی اگر بخواهیم کلان تر به این حوزه نگاه کنیم، مدیریت پرداخت‌های خرد شهری تنها به این لایه ها(لایه حمل و نقل عمومی ریلی با انرژی‌های تجدید ناپذیر) محدود نمی‌شوند

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،قبل از اینکه بخواهیم جایگاه و سهم پرداخت خرد شهری را در بازار ایران و جهان مورد مطالعه قرار بدهیم، میبایست ابتدا به بررسی شاخص هایی که منجر به شکل گیری جابگاه و افزایش سهم پرداخت‌های شهری در ایران و سایر كشورهای جهان می‌شود، بپردازیم و رویکردی که در دنیا در این خصوص وجود دارد و منجر به ثبات و ارتقاء جایگاه می‌شود را مورد تحلیل و بررسی قرار بدهیم و پس از آن به برخی راه حل هایی که در این خصوص تعریف، طراحی و پرداخته شده‌اند را مورد رصد و بررسی قرار بدهیم.
شاخص سهولت کسب و کار، شاخص بهره مندی از فناوری اطلاعات، شاخص قوانین و الزامات حوزه پرداخت، شاخص امنیت و میزان حمایت از سرمایه گذار، شاخص اعتبار، شاخص پرداخت مالیات، شاخص توسعه بخش خصوصی، شاخص اصلاح فضای کسب و کار و…، در دنیا و به دنبال آن ابلاغ سیاستهای اصل ٤٤ قانون اساسی از سوی مقام معظم رهبری کـه مبنـای توسعه بخش خصوصی شمرده میشود را می‌توان از جمله شاخص هایی برشمرد که منجر به شکل گیری هر کسب و کار، ثبات در آن و ارتقاء آن دانست.
به عنوان مثال شاخص رتبه سهولت در کسب و کار در ایران در میان ۱۷۸کشور جهان، چند سال پیش 131 و جایگاه ایران در MENA رتبه 14 بود؛ این در حالی ست که رتبه عربستان در این منطقه، رتبه برتر بوده است. توجه به این موضوعات منجر به رفتار و عملکرد کشور در حوزه مدیریت پرداخت شهری نیز می‌شود. اینها همگی مجموعه شاخص‌ها و عواملی است که در دولت الکترونیک می‌بایست مورد توجه و حمایت قرار گیرد.
اما آنچه مسلم است این است که جایگاه ایران در مدیریت پرداخت‌های خرد در حوزه شهروندی و بلیت الکترونیک جایگاه ارزشمندی است؛ با توجه به تعداد تراکنش‌های روزانه‌ای که در شبکه پذیرندگی، پذیرش می‌شود، تهران همواره بین 5 شهر برتر دنیا در این حوزه بوده؛ بنابراین تهران را به عنوان یک ابرشهر می‌توان در زمره یکی از شهرهای به نام در حوزه ارائه خدمات پرداخت خرد الکترونیک و پشتیبانی از ابزار پرداخت کیف پول الکترونیک دانست. اما این معنا نیست که ما در ایران، در قیاس با دنیا از آخرین تکنولوژی‌ها و متدلوژی‌ها بهره مند شده باشیم. برای نزدیک شدن به دنیا، فناسا بعد از مطالعه روند ها، چند مهّم را در دستور کار خود قرار داده است و در این خصوص نیز خلق ارزش نموده و تا پایان سال نیز نسخه نهایی این دستاورد را Release خواهد کرد؛ تولید سامانه متمرکز AFC با رویکرد بانکی و مدیریت شهری با هدف اتصال به ابزارهای بیرونی نظیر clearing و ساماندهی درونی ابزارها مانند periodic settlement Fraud detection، online monitoring، توسعه نرم‌افزاری و سخت افزاری درگاه‌های پذیرش و مواردی از این دست از جمله راهکارهایی است که فناسا تا پایان سال میلادی (2016) نهایی و طبق وعده‌ای که با شرکای تجاری بین المللی خود دارد در یکی از کشورهای منطقه پیاده‌سازی خواهد کرد. قطعا اجرای این دستاوردها، منجر به کاهش مقاومت‌های درونی خواهد شد و خروجی این اقدام در صورت تمایل مسئولان، برای همه مردم ایران، نه فقط شهر تهران و مرکزنشینان، سودمند خواهد بود. قطعا این رویکرد ماست و در این راستا فناسا از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد نمود.
مقایسه سهم «پخش»در ایران و جهان و دلایل تفاوت این دو سهم
آنچه که مسلم است ما در ایران و مشخصا در تهران از منظر پذیرش تعداد تراکنش‌ها در حوزه پرداخت شهری، جزء سرآمدان این حوزه در جهان هستیم و یکی از بزرگترین شبکه‌های پذیرش در دنیا را داریم. پذیرش روزانه 2 تا 5 میلیون تراکنش در شهر تهران در لایه مترو، اتوبوسرانی اعم از خطوط تندرو و خصوصی، تاییدی بر این مدعاست.
 اما در نگاه مقایسه ای، می‌توان تفاوت را در درگاه‌های صدور، شارژ و زیرساخت‌های توسعه یافته پذیرش دانست که در یکسال گذشته در این حوزه نیز شرکت فناسا خوب عمل نموده است و در حال حاضر نیز در حال تولید افزارهای صدور بلیط با استانداردها و قابلیت‌های جهانی بر روی کانال‌های جدید نظیر موبایل می‌باشد. لازم به ذکر است ما در این حوزه در یکسال گذشته به شکل جدّی مطالعات خوبی داشته ایم و در حال حاضر نیز مذاکرات نهایی به منظور عقد قرارداد، برای استقرار پروژه صدور و توسعه شبکه پذیرندگی نه تنها محدود در لایه بلیت الکترونیک، بلکه در مقیاسی فراگیرتر از حمل و نقل عمومی هستیم.
 اما به طور کلان میتوان دنیا را در برخی محورها پیشرفته تر از کشورمان دانست. البته این خصوص نیز بانی آن را نه تنها بخش خصوصی، بلکه قوانین رگولاتوری، حمایت سرمایه گذار و … می‌دانیم.البته برخی بی اخلاقی‌ها نیز در این عرصه وجود دارد که متاسفانه منجر به شکست‌های درون سازمانی می‌شود؛ ما نیز در این بخش کم هزینه نداده ایم.
مسیری که ایران طی کرده است
در مدیریت پرداخت‌های خرد شهری می‌توان گفت ایران در تمامی شاخه‌های اصلی ورود نموده ولی آنچه که وجه تمایز ما با دنیاست؛ در ورود به شاخه‌ها نیست، بلکه بهره مندی از بسترهای متنوعی است که ما را با دنیا ناهمگون ساخته است.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

6  +  1  =