سنگینی قیمت هر شانه تخم‌مرغ روی شانه مردم

درحالیکه به گفته مرغداران افزایش قیمت تخم‌مرغ ناشی از کمبود آن در پی بیماری آنفولانزای پرندگان و حذف 40 درصد از گله‌های کشور به دلیل نبود اعتبار برای مقابله از شیوع این بیماری در زمستان گذشته است؛ وزیر کشاورزی دلیل افزایش قیمت این محصول را سودجویی برخی افراد دانسته و معتقد است برخی از شرایط ایجاد شده در بازار، سوء استفاده کرده و سبب افزایش قیمت آن در بازار شده‌اند و شرایط تولید و واردات در این زمینه نقشی ندارد.

به گزارش ایسنا، طبق گفته صادق خلیلیان در تولید تخم‌مرغ مشکلی وجود ندارد، بلکه بالا بودن تعرفه واردات آن سبب برخی مشکلات شده که تعرفه اصلاح شده است.

این درحالیست که مرغداران معتقدند مشکل افزایش قیمت تخم‌مرغ از بهمن ماه سال گذشته در پی شیوع بیماری آنفلانزای پرندگان و نابودی

28 میلیون قطعه مرغ تخم‌گذار ایجاد شده که سبب کمبود جوجه و از بین رفتن نقدینگی مرغداران شده است.

مرغداران تاکید دارند: اگر سال گذشته طبق پروتکل جهانی با بیماری آنفولانزای پرندگان برخورد می‌شد و با توجه به اطلاعات سازمان دامپزشکی و پیش‌بینی این سازمان برای بروز بیماری اگر اعتبار برای جلوگیری از شیوع آن تامین می‌شد، این بیماری در بدو ورود از بین می‌رفت و به گله‌های دیگر سرایت نمی‌کرد.

درحالیکه براساس پروتکل جهانی برای مبارزه با بیماری آنفولانزای پرندگان، کانون آلوده تا شعاع سه کیلومتری باید معدوم و تا شعاع 10کیلومتری باید قرنطینه شود. اما در کشور ما سال گذشته به دلیل نداشتن اعتبار این قانون اجرایی نشد و طبق قانون ایران باید کانونی آلوده به این بیماری باشد و طیور آن پس از آلودگی دفن شوند تا خسارت پرداخت شود که این امر در سال گذشته باعث پیش‌روی بیماری به واحدهای دیگر و معدوم شدن 40 درصد از گله‌های مرغ تخم‌گذار شد و امسال ایران را نیازمند واردات بالای تخم‌مرغ و همچنین افزایش قیمت این محصول در بازار مصرف کرده است.

از ششم بهمن ماه سال گذشته در پی بروز بیماری آنفولانزای پرندگان قیمت هر شانه تخم‌مرغ به شش هزار تومان در سطح شهر افزایش یافت و پس از آن با وجود عرضه مستقیم این محصول در میادین میوه‌و‌تره‌بار (البته به صورت جسته و گریخته) همچنان قیمت برای مصرف‌کنندگان بالا است و طی روزهای اخیر این قیمت به اوج رسید.

اکنون با صفر شدن تعرفه واردات، عرضه مستقیم تخم‌مرغ توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین موسسه جهاد استقلال وزارت جهاد کشاورزی حداقل قیمت در بازار مصرف شانه‌ای هفت هزار تومان و دانه‌ای 250 تومان فروخته می‌شود کما این که این قیمت به شانه‌ای بیش از هشت هزار تومان و دانه‌ای 300 تومان هم رسید.

لازم به ذکر است؛ سازمان دامپزشکی سال گذشته پیش‌بینی بازگشت این بیماری از سال 86 را داده بود اما اعتباری برای معدوم سازی کانون آلوده در ابتدای شیوع نداشت و این بیماری به واحدهای دیگر نیز منتقل شد؛ به طوریکه معدوم‌سازی واحدهای آلوده با هزینه مرغداران صورت گرفت و سپس دامپزشکی مبلغ را به آن‌ها پرداخت کرد.

استان‌های تهران، البرز، قم و قزوین به عنوان قطب تولید تخم‌مرغ کشور سال گذشته از مرغ تخم‌گذار تهی شدند و استان‌های تهران و البرز که 29 درصد تولید تخم‌مرغ را بر عهده دارند میزان پرنده‌هایشان از 19 میلیون قطعه سال گذشته به یک میلیون قطعه در سال جاری رسیده است که این امر باعث کاهش تولید جوجه و افزایش قیمت آن و همچنین کاهش نقدینگی تولیدکنندگان گردید البته55 تا 60 درصد خسارات از سوی بیمه به عنوان غرامت پرداخت شد.

امسال نیز با توجه به درگیری کشورهای چین، ویتنام و هند و همچنین اخطار سازمان‌های فائو و OIE آسیا در خطر جدی آنفولانزای پرندگان است که باید اعتبار برای درگیری این بیماری پیشاپیش تامین شود تا به سرگذشت سال قبل دچار نشویم و امروز با کمبود تخم‌مرغ و افزایش قیمت آن مواجه نباشیم تا برای تنظیم بازار مجبور به واردات از کشور ترکیه شویم؛ کشوری که سال گذشته همزمان با ایران درگیر بیماری آنفولانزای پرندگان شد و علیرغم عقب‌تر بودن وضعیت دامپزشکی‌اش از ایران توانست این بیماری را کنترل کند و اکنون علاوه بر تامین نیاز داخلی خود، صادرکننده تخم‌مرغ به ایران باشد.

به گفته مدیرعامل اتحادیه مرغ تخم‌گذار مجوز 15 هزار تن تخم‌مرغ با اولویت واردات از ترکیه صادر شده و این میزان واردات برای تنظیم بازار در راه است.

درحالیکه سال گذشته 750 هزار تن تخم‌مرغ در کشور تولید شد و میزان ناچیزی در مقاطع مختلف برای تنظیم بازار وارد کشور شد اما امسال مشخص نیست واحدهای تولید داخل قادر به تولید چقدر از نیاز کشورمان باشند و چه میزان تخم‌مرغ وارد می‌شود؛ از سوی دیگر مصرف‌کننده با قیمت‌های روبه افزایش مواجه است.

همچنین با توجه به اینکه هزینه تولید هر قطعه مرغ تخم‌گذار 13 هزار تومان است و در صورت بیماری و معدم‌سازی بیمه مبلغ چهار هزار و 600 تومان برای هر قطعه پرنده غرامت می‌پردازد؛ اگر به این بیماری مبتلا شویم تولیدکننده با خسارت بیش از هفت هزار تومان برای هر قطعه پرنده مواجه خواهد شد.

امید است با توجه به هشدار فائو و OIE مبنی بر درگیری این بیماری در کشورهای آسیایی در سال جاری، با تامین اعتبار به سرنوشت امسال و سال گذشته دچار نشویم.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

1  ×    =  7