افشاگری آشنا علیه ضرغامی

خانه هنر (سینما و تلویزیون) / شبکه ایران نوشت:

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،دکتر حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی رییس جمهور و رییس مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری و مهندس محمد هاشمی، رئیس اسبق صداوسیما در مراسم رونمایی از کتاب جنجالی «پایان تک صدایی» که شب گذشته در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد انتقادات صریحی را نسبت به عملکرد صداوسیما مطرح کردند. متن کامل صحبت‌های آشنا و محمد هاشمی را  در ادامه می‌خوانید:

موضوع پیچاندن مردم یک مسئله اساسی در رسانه ملی ما شد
حسام الدین آشنا عضو هیئت نظارت بر صداوسیما با توضیح روند قوانین مصوب برای صدا و سیما گفت: در 23 خرداد 1388 مجمع تشخیص مصلحت نظام یک تبصره به قانون سازمان صدا و سیما وارد کرد که طبق آن حق شکایت از سازمان صدا و سیما و چگونگی رسیدگی به این شکایات را در شورای نظارت و در قوه قضائیه مشخص کرد. اما تا امروز مشکل همچنان باقیست، یعنی نه موردی مبنی بر اینکه سازمان صدا و سیما بر اساس مصوبه مجمع تشخیص، اصلاحیه‌ای را در برنامه‌هیش انجام داده باشد وجود دارد و نه یک مورد شکایت رسیدگی شده، داوری شده و به نتیجه رسیده در قوه قضادیه علیه صدا و سیما ثبت و ضبط شده است.

وی با اشاره به پژوهش انجام شده در این کتاب گفت: البته پیش از دکتر صادقی تعدادی از استادان، پژوهشگران و فعالان عرصه ارتباطات و رسانه متوجه مشکل جدی در رسانه ملی و برنامه‌سازی در سطح کشور شده بودند و حتی بخشی از این مشکلات برای بنده هم محرز بود؛ اما زمانی این مشکل را تامغز استخوان دریافتم که از طرف رییس جمهور به عنوان عضو ناظر در شورای نظارت انتخاب شدم. مشکل بسیار ساده بود، جاده پیچیده بود اما ما نمی‌خواستیم بپیچیم، نمی‌خواستیم پیچ را ببینیم، و نمی‌خواستیم دیگران پیچیدن جاده و نپیچیدن مارا ببینند، در نتیجه همه چیز را پیچاندیم، و موضوع پیچاندن مردم یک مسئله اساسی در رسانه ملی ما شد.

یک جریان خاص تصمیم به حاشیه سازی و تخریب سفر اجلاس داووس گرفت
وی افزود: پس از سفر موفقیت آمیز رییس جمهور به اجلاس داووس که منجر به گشایش در فضای اقتصادی کشور شد، یک جریان خاص تصمیم به حاشیه سازی و تخریب این سفر گرفت و سایتی مامور و معذور در این راستا مطلبی منتشر کرد که در آن پیرامون پوشش یکی از اساتید برجسته دانشگاه در حوزه روابط بین الملل که در این اجلاس شرکت کرده بود، جنجال ایجاد کرد. آشنا با تجلیل از دکتر سریع القلم گفت: بسیاری از اساتید و کارشناسان خبره کشور در حوزه روابط بین الملل افتخار شاگردی ایشان را داشته اند و طی ده سال گذشته، ایشان به عنوان شخصیت حقیقی و علمی خود همواره به اجلاس داووس دعوت می شده است و در آنجا با زبان بین المللی جهان پسند از منافع ملی کشور دفاع می کرده و در سفر امسال نیز ایشان نه جزو همراهان رئیس جمهور بوده و نه در اقامتگاه رئیس جمهور حضور داشته و همانند سالهای قبل، خود به عنوان یک چهره علمی در این اجلاس شرکت کرده است.

درخواست بودجه کلان ضرغامی از روحانی
مشاور رییس جمهور افزود: این مطلب سایت مامور و معذور، به عنوان یک مطلب تولیدی از صداسیما پخش شد و وقتی در پاسخ آن به صورت یک نامه رسمی بیان شد که مطابق پروتکل رسمی، دادن عناوین به منصوبان رییس جمهور، تنها از طریق سایت رسمی رییس جمهور مجاز است، صداوسیما پس از یک هفته با تکرار برنامه قبل خود، بازهم روایت سایت مامور معذور را به عنوان پاسخ دولت پخش کرد. نماینده رییس جمهور در شورای نظارت بر صداوسیما تصریح کرد: تاکنون تنها دو مورد از سوی رییس سازمان صداوسیما به شورای نظارت ارجاع شده است. مورد اول درخواست مبلغ سنگینی از سوی رییس سازمان صداوسیما از رییس جمهور علاوه بر بودجه رسمی این سازمان بوده است که با توجه به آن که مبلغ مذکور معادل بودجه یک سال صداوسیما و علاوه بر آن بوده و برای تامین آن فرصتی دوماهه به دولت داده شده است، رییس جمهور این درخواست را برای بررسی به معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی و شورای نظارت بر صداوسیما ارجاع داده است.

وی مورد دوم را مساله ایجاد وقفه 90 دقیقه ای در مصاحبه زنده رییس جمهور دانست و توضیح داد: این اقدام توسط شخص رییس سازمان صداوسیما و با مدیریت مستقیم وی انجام شده است که شبانه موضوع را به شورای نظارت بر این سازمان ارجاع داده تا از ایشان دفاع شود. از نگاه رییس سازمان صداوسیما شواری نظارت براین سازمان جلسه ای تشریفاتی است که هر دو هفته یکبار برای گپ زدن و گعده کردن تشکیل می شود. انگار این شورای نظارت بر سازمان صداوسیما نیست، شورای نظارت صداوسیما بر رئیس جمهور است!گویی این شورای نظارت برصداوسیما نیست، بلکه شورایی از طرف صدا و سیما برای نظارت بر ریاست جمهوری است!

کاش صداوسیما، تکصدایی باشد و صدای ملت ایران باشد، این صدای کیست؟
وی با بیان پرسشی در سخنان خود گفت: چرا پژوهشگری چون فواد صادقی باید نام کتاب خود را بگذارد “پایان تک صدایی”؟ البته ای کاش صداوسیما، تکصدایی باشد و صدای ملت ایران باشد، این صدای کیست؟ باید بدانیم که ساده ترین و دم دستی ترین راه ، همیشه بهترین راه نیست. کسانی که در این کتاب مصاحبه با آنها چاپ شده، همگی دلسوز مردم ایران، نظام جمهوری اسلامی، مقام معظم رهبری و حتی خود سازمان صداوسیما هستند و معتقدند رویه فعلی به سود کشور نیست.
آشنا با اشاره به تبدیل “شرکت واحد اتوبوسرانی تهران” به چندین شرکت خصوصی برای حل مشکل حمل و نقل شهروندان گفت: این امر نشان می دهد حتی اتوبوسرانی هم بدون رقابت رشد نمی کند و اکنون ما ده ها مدیر فرهنگی و رسانه ای مطمئن و تربیت شده در تراز نظام داریم که می توانند در عرصه رادیو و تلویزیون خصوصی فعالیت کنند و سازمان صداوسیما هم باید به یک سازمان رگولاتوری بسیار کوچک و تخصصی و حرفه ای تبدیل شود و بر عملکرد این افراد نظارت کند.

این صداوسیمای مد نظر امام(ره) نیست
در ادامه مراسم محمد هاشمی، رییس اسبق صداوسیما ضمن بیان خاطراتی از دوران ریاست بر این سازمان تاکید کرد: صداوسیما اکنون از مسیری که امام خمینی برای آن ترسیم کرد، فاصله گرفته است. در سال 66 فشار بسیار زیادی روی صدا و سیما بود به طوری که علیه من و سازمان صدا و سیما طومار درست می‌کردند و در نماز جمعه امضاء جمع می‌کردند. حتی این مساله گاهی تا آنجا اوج گرفت که آیت الله محمدی گیلانی به عنوان سخنران قبل از خطبه در آذرماه 66 مستقیما مرا خطاب قرار داد و گفت کارهای صدا و سیما خلاف کتاب تحریرالوسیله حضرت امام (ره) است و به نوعی ما را تکفیر کرد.

هاشمی افزود: من این مسائل را به امام (ره) گفتم و از امام درباره موسیقی و سریال سوال کردم و گفتم آیا شما نظرتان مانند سابق است؟ امام فرمودند که مسائل را تک تک روی کاغذ بنویسید تا من جواب دهم. ایشان در پاسخ سوال ما اعلام کردند «همه برنامه‌هایی که در صدا و سیما پخش می‌شود؛ خلاف شرع نیست البته تخلفات نادری وجود دارد اما دو نکته را باید تذکر دهم: اول آنکه بیننده از روی شهوت به برنامه‌ها نگاه نکند زیرا تصویر تلویزیون حکم عکس را دارد و دوم آنکه اجنبی بازیگران را گریم نکند. یعنی آنکه بازیگران زن را گریمور زن گریم کند.

 مشکلات «سرزمین کهن» و «اشک تمساح»/ امام مخالفت کردند و گفتند سریال کامل پخش شود

وی با اشاره به مشکلاتی که برای سریال سرزمین کهن پیش آمده؛ افزود: اینگونه مسائل همیشه بوده است به طور مثال، سال 62 سریال اشک تمساح با موضوع زندگی سلطنت طلب‌ها ساخته و پخش شد. طبیعی است در این سریال در سکانس‌هایی که نمایش زندگی خصوصی است باید سر زنان برهنه باشد در یکی از این سکانس‌ها بر سر یکی نیز یک طرف یک مرد طاغوتی و در طرف دیگر زنی طاغوتی نشسته بود که سرش برهنه بود.
هاشمی افزود: در هنگام پخش این سریال در نماز جمعه طوماری جمع شد که بالای آن نوشته شده بود «اشک تمساح اشک مومنان را درآورد» من نزد امام رفتم و مساله را توضیح دادم ایشان گفتند تصور می‌کنم لیبرال‌ها این افراد را فریب دادند. وی در ادامه افزود: این سریال 13 قسمت بود و 9 قسمت آن پخش شده بود و قرار بود 5 قسمت پایانی در یک قسمت پخش شود اما امام مخالفت کردند و گفتند که سریال به صورت کامل پخش شود اما در هنگان پخش نوشته‌ای به نمایش درآید و توضیح داده شود که از خبرگان پرسیده شده پخش سریال اشکال ندارد هرچند ممکن است در زمان ساخت آن تخلفاتی صورت گرفته باشد.

هاشمی با اشاره به لزوم مردمی بودن صدا و سیما گفت: امام معتقد بود صدا و سیما و تلویزیون متعلق به مردم است و شرکت سهامی نیست که چند درصد از سهمش برای دولت و یا مجلس باشد بلکه صدا و سیما تنها برای مردم است و باید صدای اسلام باشد.

تلویزیون داوری نکند یا در اختیار جناح‌ها نباش/ تو که بندبازی بلد نیستی چرا اینکار را انجام می‌دهی
وی ادامه داد: امام (ره) به ما می‌گفتند که باید صدا و سیما از نظر پوشش منطقه‌ای و همچنین برنامه‌های جذاب کاری کند که مردم در جلوی تلویزیون بنشینند و حتی زندگی خود را در تلویزیون ببینند و تاکید شدید داشتند که تلویزیون هرگز داوری نکند یا در اختیار جناح‌ها نباشد. رئیس اسبق سازمان صدا و سیما افزود: در شرایط فعلی صدا و سیما از چارچوب‌های محوری که امام تعریف کردند در بخشی از برنامه‌ها خارج شده است.

وی نه تنها فعالیت در صدا و سیما بلکه فعالیت در سایر رسانه‌ها را در کشور سخت دانست و افزود: در کشور ما حساسیت درباره رسانه‌ها بسیار بالاست و کسی نمی‌آید از برنامه‌ها و یا مطالب خوب تعریف و یا قدردانی کند بلکه بیشتر به ضعف‌ها و نقص‌ها توجه می‌شود.

هاشمی با اشاره به اینکه 8 سال در زمان حضرت امام و 5 سال در زمان مقام معظم رهبری رئیس صدا و سیما بود، گفت: مقام معظم رهبری معتقد بودند که کار در صدا و سیما مانند حرکت روی طناب و مانند کار بندباز‌ها است. فردی که بندباز است یعنی روی طنابی نازک در ارتفاع قدم برمی‌دارد اگر این فرد از 100 متر 99 متر را برود و در پایان از روی بند بیافتد کسی مسافت طی شده را نمی‌بیند بلکه به وی می‌گویند تو که بندبازی بلد نیستی چرا اینکار را انجام می‌دهی. وی ادامه داد: در صدا و سیما زحمت‌های زیادی کشیده می‌شود اما در کنار آن گاهی کارهایی می‌شود و اشتباهاتی صورت می‌گیرد که کل زحمات را زیر سوال می‌برد.

اصل تاسیس تلویزیون خصوصی خوب است اما…
هاشمی افزود: مشکلاتی که در حوزه صدا و سیما وجود دارد برای روزنامه‌ها و سایت‌ها بیشتر است زیرا ما شاهد هستیم که گاهی یک روزنامه و یا سایت را به خاطر یک کلمه اشتباه و یا جمله اشتباه تعطیل می‌کنند همین امر نشان می‌دهد حساسیت کار رسانه‌ای و همچنین کار ناشران و نویسندگان در کشور ما بسیار بالاست. وی با اشاره به تفکر تاسیس تلویزیون خصوصی گفت: ما در کشور حزب نداریم اما 2 جناح قوی داریم که پایگاه‌های مردمی مشخصی دارند بر همین اساس هرچند اصل تاسیس تلویزیون خصوصی خوب است اما تصور نمی‌کنم با توجه به شرایط فعلی بتواند موفق باشد.

گفتنی است کتاب تحلیلی «پایان تک صدایی» نوشته فواد صادقی شامل 14 گفتگو با شخصیت های سیاسی، رسانه ای کشور از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، علی لاریجانی، حسام الدین آشنا، دکتر محسن رضایی،حسین انتظامی، فریدون وردی نژاد، حسن خجسته و … درباره تلویزیون خصوصی است.

منبع: شبکه ایران

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

  ×  7  =  14