نقطه نفس‌گیر در مذاکرات

عباس عراقچی، دیپلمات ارشد هسته‌ای ایران روز پنج‌شنبه در نیویورک با اشاره به مذاکرات هسته‌ای گفت که این مذاکرات به‌نقطه نفس‌گیری رسیده است و دو طرف وارد بسیاری از جزئیات شده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،عباس عراقچی، دیپلمات ارشد هسته‌ای ایران روز پنج‌شنبه در نیویورک با اشاره به مذاکرات هسته‌ای گفت که این مذاکرات به‌نقطه نفس‌گیری رسیده است و دو طرف وارد بسیاری از جزئیات شده‌اند. همزمان، وندی شرمن، نماینده آمریکا در مذاکرات از پیشرفت در گفت‌وگوها خبر داد و وزیر امور خارجه آلمان تاکید کرد که ایران و گروه 1+5 تاکنون هیچ‌گاه به این اندازه به توافق نزدیک نبوده‌اند. در این میان خبرگزاری آسوشیتد‌پرس گزارش داد که آمریکا پیشنهاد جدید و تعدیل‌شده‌ای را درمورد ظرفیت غنی‌سازی به ایران ارائه داده است.

عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد ایران شرایط فعلی گفت‌وگوهای هسته‌ای را تشریح کرد
شرمن: به محض لغو تحریم‌ها، دنیا مثل سیل به ایران سرازیر می‌شود

گروه دیپلماسی: در شرایطی که عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران می‎گوید مذاکرات به نقطه نفس‌گیری رسیده ‌است و ایران و گروه 1+5 هنوز در مسائل کلیدی نتوانسته‎اند به راه‌حل‌های مورد قبول دست یابند، اما وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا و فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان از پیشرفت در مذاکرات هسته‎ای خبر می‎دهند.

شرمن در همین‌باره تاکید کرد که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک پیشرفت‎هایی به دست آورده‎اند و بسیاری از رهبران و وزرای خارجه کشورهای گروه 1+5 با ایران مذاکرات دوجانبه‎ای داشته و این مذاکرات به بهبود درک متقابل کمک کرده است. از دیگر سو اشتاین مایر با بیان اینکه شاهد پیشرفت‎های خوبی در مذاکرات انجام شده بوده است، گفت: «دیدگاه‎ها و مواضع طرفین مذاکره‌کننده با ایران طی 10 سال گذشته تا به این اندازه به هم نزدیک نبوده است.»
ایران و گروه 1+5 مذاکرات خود را از 10 روز پیش در شهر نیویورک آمریکا از سر گرفتند و دیدارهای دوجانبه و چندجانبه در این چارچوب انجام شده است. در همین راستا وزرای امور خارجه ایران و آمریکا و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز شامگاه پنج‌شنبه با یکدیگر در نیویورک دیدار کردند. به گزارش «ایسنا»، در این دیدار سه‌جانبه میان محمدجواد ظریف، جان کری و کاترین اشتون درباره آخرین دیدگاه‎ها و نحوه ادامه مذاکرات در آینده گفت‌وگو شد. همچنین شب گذشته نیز این دیدار سه‌جانبه ادامه داشت. همچنین محمدجواد ظریف و فدریکا موگرینی وزرای خارجه ایران و ایتالیا نیز روز پنج‌شنبه دیداری دوجانبه داشتند. ظریف در دیدار با جانشین اشتون در اتحادیه اروپا، با تاکید بر حق طبیعی ملت ایران برای بهره‌مندی از فناوری صلح‌آمیز هسته‎ای، دیدگاه‎های ایران درباره شرایط دستیابی به راه‌حل جامع در مذاکرات را بیان کرد.

میز مذاکره را رها نمی‎کنیم
هفتمین دور از مذاکرات تاکنون در سطوح مختلف کارشناسی و معاونان، دوجانبه و چندجانبه برگزار شده است. با این وجود، مقامات ایرانی از حاصل نشدن پیشرفت در این مذاکرات طی 10 روز گذشته خبر می‏دهند. عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‎ای در مصاحبه با شبکه خبر با تاکید بر اینکه مذاکرات هسته‎ای به نقطه نفس‌گیری رسیده است و دو طرف وارد بسیاری از جزئیات شده‎اند، گفت: «امیدوار بودیم در فرصت برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل مذاکرات هسته‎ای پیشرفت داشته باشد اما این اتفاق هنوز نیفتاده است.» به گزارش «ایرنا»، عراقچی افزود: «مردم منتظر اخباری از این مذاکرات هستند اما در عین حال مشی ما پافشاری بر حقوق و عبور نکردن از خط قرمزها است.» عراقچی تاکید کرد:« به هیچ‌وجه از حقوق هسته‎ای و خطوط قرمز عدول نمی‌کنیم و اگر با حفظ حقوق هسته‌ای و خطوط قرمز بشود راه‌حل‌هایی یافت که نگرانی‌ها را رفع کند، آمادگی آن را داریم.» معاون امور حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه ادامه داد:«هرگز میز مذاکره را رها نمی‎کنیم اما یک قدم هم از حقوق ملت ایران عقب‌نشینی نخواهیم کرد.»

موقعیت تاریخی
از دیگر سو وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا و از اعضای ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‎ای این کشور در گفت‌وگو با رسانه‎های آمریکایی از پیشرفت در گفت‌وگوهای هسته‎ای با ایران خبر داد. به گزارش «ایرنا»، شرمن با اشاره به اینکه حل‌وفصل مسائل هسته‎ای ایران می‎تواند به ایجاد زمینه‎های دیگر همکاری میان آمریکا و ایران منجر شود، ابراز امیدواری کرد که بتواند به ایران سفر کند و نتایج چنین همکاری‎هایی را از نزدیک ببیند. شرمن درباره پیشرفت عمده در این مذاکرات گفت: «همان‌گونه که باراک اوباما، رئیس‌‌جمهوری ایالات‌متحده در سخنرانی‎اش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح کرد؛ ما یک موقعیت تاریخی داریم و این به عهده ایران و آمریکاست که از این موقعیت استفاده کنند.» شرمن در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا ایران و گروه 1+5 برای رسیدن به یک توافق خوب وقت کافی در هفته‎های آینده دارند یا خیر، تاکید کرد: «ما متخصصان‎مان را به کار گرفته‎ایم، زیرا این یک توافق بسیار فنی است و موضوعاتی اینجا مطرح هستند که هیچ‌یک از ما در سطح سیاسی درک درستی از آن نداریم.» شرمن گفت: «برای همین است که این فرآیند زمانبر و پیچیده است اما من اعتقاد دارم مذاکرات درحال پیشرفت هستند، هرچند که هنوز تصمیم‌های بسیار مهمی هستند که باید اتخاذ شوند.» در ادامه شرمن در رابطه با تاثیر لغو تحریم‌ها بر اقتصاد ایران نیز گفت: «من فکر می‌کنم که حتی طرح اقدام مشترک که گام اول در مسیر دستیابی به یک توافق جامع محسوب می‌شد، مزایایی برای ایران به ارمغان آورده است. قطعات و خدمات صنایع خودرو و سرویس‎های هواپیماهای مسافربری به ایران عرضه شده‎اند، برخی از دارایی‌های مسدود شده ایران در حساب‌های بانکی بین‌المللی به ایران بازگشته‎اند بنابراین حتی تا همین جا هم زندگی عادی مردم از این بابت کمی بهبود یافته است.»

دنیا به ایران سرازیر می‎شود
این مقام آمریکایی در ادامه توضیح داد: «اما اگر توافق جامعی حاصل شود، به آن معنا خواهد بود که رابطه جهان با ایران به نحوی بنیادی متحول شده است. خب البته ابتدا تحریم‎ها تعلیق خواهند شد، اما من باید به شما بگویم، به محض اینکه ما تحریم‌های اصلی را تعلیق کنیم که خیلی زود بعد از دستیابی به توافق خواهیم کرد، دنیا مثل سیلی به ایران سرازیر خواهد شد. بسیاری از هیات‌های بین‌المللی پیشاپیش به ایران سفر کرده‎اند.» شرمن با تاکید بر اینکه مهم است نشان داده شود که این توافق پایدار است و برای سالیان متوالی دوام خواهد داشت، گفت: «ما اینجا تلاش داریم پیشینه اختلافات طولانی را حل‌وفصل کنیم.» همچنین معاون وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: «اگر بتوانیم موضوع هسته‌ای را حل کنیم، رابطه آمریکا، ایران و جامعه جهانی به شکل مطلوبی تغییر خواهد کرد، به نحوی که زمانی در آینده، ممکن است موضوعاتی باشند که ما بتوانیم با هم درباره آنها همکاری کنیم.» او با ابراز امیدواری نسبت به فرارسیدن چنین روزی، گفت: «ایران یک کشور خارق‌العاده است، با یک طبقه متوسط بسیار وسیع، با شهروندانی بسیار باهوش و تحصیلکرده که خدمات شایانی به جهان ارائه کرده‎اند و پیشینه طولانی از تمدن و فرهنگی درخشان.»

نزدیکی بی‌سابقه مواضع طرفین
در عین حال وزیر امور خارجه آلمان نیز ضمن ابراز خوش‌بینی نسبت به دستیابی به توافق هسته‏ای در مذاکرات آتی 1+5 با ایران،گفت: «مذاکرات تاکنون پیشرفت‎های خوبی داشته است و باید بگویم طی 10 سال گذشته مواضع و دیدگاه‏های طرفین تا به این اندازه به هم نزدیک نبوده است.» به گزارش خبرگزاری آلمان (د.پ.ا) فرانک والتر اشتاین مایر با اشاره به سخنان روحانی درباره مذاکرات هسته‎ای و استفاده طرفین از فرصت موجود برای دستیابی به توافق جامع هسته‎ای تاکید کرد: «ما نسبت به دستیابی به پیشرفت‎های بیشتر در مذاکرات آینده خوش‌بین هستیم.» او در عین حال یادآور شد: «البته هنوز اختلافاتی وجود دارد و ما به آن نقطه نرسیده‌ایم که انتظار رسیدن به یک راه‌حل نهایی قریب الوقوع را داشته باشیم.»

تعدیل پیشنهاد آمریکا
از دیگر سو خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از چند دیپلمات از تعدیل خواسته‌های آمریکا درباره برنامه غنی‌سازی ایران خبر داد. به گزارش «ایسنا»، این دیپلمات‌ها گفته‌اند که آمریکا در حال بررسی ارائه یک پیشنهاد جدید به ایران مبنی بر حفظ نیمی از برنامه غنی‌سازی اورانیوم و قرار دادن محدودیت‎های دیگر بر مواردی است که ممکن است در ساخت سلاح‎های هسته‌ای به کار رود. این دیپلمات‌ها که خواستند نامشان فاش نشود همچنین گفته‏اند پیشنهاد جدید آمریکا به ایران اجازه خواهد داد چهار هزار و 500 سانتریفیوژ در اختیار داشته باشد اما از ذخیره گاز اورانیوم مورد نیاز سانتریفیوژها که بیش از یک‌سال برای تولیدشان زمان لازم است و ممکن است در ساخت کلاهک هسته‌ای به کار رود، کاسته شود.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

  −  2  =  5