«نحوه اداره بانک مرکزی» دردستورکار امروز مجمع تشخیص /جزئیات طرح از زبان مصباحی مقدم

مجمع تشخیص مصحلت نظام امروز جزئیات طرح نحوه اداره بانک مرکزی را که براساس آن نحوه نصب، عزل، پذیرش استعفای رئیس کل بانک مرکزی مشخص می‌شود را نهایی می‌کند./ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تصویب جزئیات طرح نحوه اداره بانک مرکزی،قتصاد، تایید هیات وزیران و صدور حکم توسط رئیس جمهور تعیین می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،  مجمع تشخیص مصحلت نظام امروز جزئیات طرح نحوه اداره بانک مرکزی را که براساس آن نحوه نصب، عزل، پذیرش استعفای رئیس کل بانک مرکزی مشخص می‌شود را نهایی می‌کند.در همن حال مصباحی مقدم  عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تصویب جزئیات طرح نحوه اداره بانک مرکزی، گفت: براساس مصوبه مجمع، رئیس کل بانک مرکزی به پیشنهاد وزیر اقتصاد، تایید هیات وزیران و صدور حکم توسط رئیس جمهور تعیین می‌شود.

امروز طرح بررسی می سود

مجمع تشخیص مصلحت نظام دو هفته پیش کلیات طرح نحوه اداره بانک مرکزی را به تصویب رساند و بررسی جزئیات آن را به کمیسیون اقتصاد کلان ارجاع داد.
در این طرح به چگونگی انتخاب، نحوه پذیرش استعفا و یا عزل رئیس کل بانک مرکزی پرداخته شده است.
نحوه انتخاب رئیس کل بانک مرکزی در ماده 19 قانون پولی و بانکی آمده بود که براساس آن رئیس کل بانک مرکزی و قائم مقام او به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تأیید مجمع عمومی بانک ها و تصویب هیأت دولت تعیین می‌شود.
اما در بند (ه) ماده 10 قانون برنامه چهارم توسعه تصویب شد که رئیس کل بانک مرکزی به پیشنهاد رئیس جمهور و بعد از تأیید مجمع عمومی بانک مرکزی ج.ا. ایران با حکم رئیس جمهور منصوب شود.
این قانون تا پایان سال 89 اعتبار داشت و با تمام مدت زمان اجرای قانون برنامه چهارم توسعه، مهلت اجرای این قانون موقت پایان یافت.
در لایحه پیشنهادی دولت برای برنامه پنجم توسعه، نحوه انتخاب به همان ترتیب برنامه چهارم پیشنهاد شد اما در مجلس تغییر کرد. با تصویب مجلس، رئیس کل بانک مرکزی با پیشنهاد رئیس جمهور و رای اعتماد مجلس تعیین می‌شود اما این مساله از سوی شورای نگهبان رد و با اصرار مجلس به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد. مجمع هم به تعیین رئیس کل بانک مرکزی با نظر سران سه قوه نظر داشت و آن را به تصویب رساند اما این مصوبه مورد انتقاد رئیس جمهور وقت قرار گرفت و در این باره به مقام معظم رهبری نامه‌ای نوشت.
پس از آن، رئیس انقلاب در نامه‌ای به مجمع، خواستار بررسی مجدد این بند قانونی شد. ایشان در نامه خود بر لزوم عزل و نصب و قبول استعفای رئیس کل بانک مرکزی توسط رئیس جمهور تاکید کردند.
به همین دلیل پرونده این موضوع در مجمع باز ماند. هم‌اکنون با گذشت بیش از سه سال از اجرای قانون برنامه پنجم توسعه هنوز این بند قانونی مراعا مانده است.

جزئیات طرح

 عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تصویب جزئیات طرح نحوه اداره بانک مرکزی، گفت: براساس مصوبه مجمع، رئیس کل بانک مرکزی به پیشنهاد وزیر اقتصاد، تایید هیات وزیران و صدور حکم توسط رئیس جمهور تعیین می‌شود.

غلامرضا مصباحی‌مقدم ، با بیان اینکه پیشنهادات مطرح شده از سوی کمیسیون اقتصاد کلان مجمع تشخیص مصلحت نظام در جلسه امروز مطرح و به تصویب رسید به فارس اظهار داشت: یکی از این بندها شرایط شخص رئیس کل بانک مرکزی بود که باید دارای دکترای اقتصاد یا گرایش‌های پولی و بانکی باشد.
وی افزود: همچنین داشتن حداقل 7 سال سابقه مدیریتی در حوزه‌های اقتصادی و مالی و یا حداقل 5 سال مدیریت تخصصی در بانک مرکزی و همچنین داشتن حسن شهرت و نداشتن سوء سابقه یکی از مصوبات جلسه امروز بود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام مصوبه دیگر این طرح را نحوه انتخاب رئیس کل بانک مرکزی عنوان کرد و گفت: بر اساس مصوبه مجمع رئیس کل به پیشنهاد وزیر اقتصاد، تأیید هیأت دولت و صدور حکم آن توسط رئیس کل بانک مرکزی تعیین می‌شود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا این مصوبه همانند ماده 19 قانون پولی و بانکی مصوب سال 1351 نیست گفت: در قانون پولی و بانکی پس از پیشنهاد وزیر اقتصاد باید مجمع عمومی بانک مرکزی آن را تأیید می‌کرد و بعد به تصویب هیأت دولت می‌رسید  اما در این مصوبه دیگر نیازی به تأیید مجمع عمومی بانک مرکزی نیست.
مصباحی‌مقدم ادامه داد: دوره کاری رئیس کل بانک مرکزی 5 سال تعیین شد که البته امکان انتخاب مجدد هم وجود دارد؛ ثبات سیاست‌های پولی یکی از اثرات تعیین دوره 5 سال برای فعالیت رئیس کل بانک مرکزی است و در صورتی که دوره فعالیت باز هم تمدید شود سطح ثبات سیاست‌ها بیشتر هم خواهد شد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به الحاق یک تبصره به این بند گفت: در همین زمینه اگر پس از تغییر دولت و انتخاب رئیس جمهور جدید بیش از یک سال از دوره ریاست بانک مرکزی باقی مانده باشد رئیس جمهور می‌تواند رئیس کل بانک مرکزی را تغییر دهد که البته این تغییر باید متناسب با سازوکار مشخص شده باشد.
وی در خصوص نحوه عزل و پذیرش استعفای رئیس کل بانک مرکزی در این طرح گفت: همانند سیری که برای نصب رئیس کل بانک مرکزی تعیین شده، عزل و پذیرش استعفا هم انجام خواهد شد؛ عزل و پذیرش استعفا مستقیماً توسط رئیس جمهور خواهد بود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این سوال که آیا دولت موافقت پیشنهادات تصویب شده بود، اظهارداشت: بله؛‌ نماینده دولت موافق مصوبات بود و مخالفتی ابراز نکرد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا جزئیات دیگری از این طرح باقی مانده است گفت: اثر جزئی باقی مانده که ممکن است موضوع بحث باشد اما احتمال دارد مجمع تشخیص مصلحت نظام دیگر به آن مباحث ورود نکند.
مصباحی‌ مقدم تصریح کرد: این طرح خدمت مقام معظم رهبری ارائه خواهد شد و اگر ایشان تأیید کردند به قانون دائمی تبدیل خواهد شد.

اثر مراعا ماندن این بند در سال گذشته نمود پیدا کرد. زمانی که دولت به دنبال انتخاب رئیس کل بانک مرکزی بود، مجبور به استناد قانون پولی و بانکی مصوب 1351 شد. طبق ماده 19 این قانون انتخاب رئیس کل بانک مرکزی به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تأیید مجمع عمومی بانک‌ها و تصویب هیأت دولت است.
این اقدام که از روی ناچاری انجام شد، به نوعی عقب‌گرد در سطح استقلال بانک مرکزی بود. پس از این بود که اهمیت تعیین تکلیف نحوه انتخاب رئیس کل بانک مرکزی مشخص شد.
به گزارش فارس، براساس آخرین خبرها مجمع تشخیص مصلحت نظام امروز طرح نحوه ادراه بانک مرکزی را نهایی خواهد کرد تا مبنایی شود برای چگونگی انتخاب، عزل و پذیرش استعفای رئیس کل بانک مرکزی.
 

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

  ⁄  3  =  1