تسری بیماری ارزی روسیه به جمهوری‌های سابق شوروی

بحران اقتصادی روسیه و افت 34 درصدی ارزش روبل طی شش ماه گذشته به اقتصادهایی که به واردات و کمک‌های بودجه‌ای این کشور وابسته بوده‌اند، آسیب زده است.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،بحران اقتصادی روسیه و افت 34 درصدی ارزش روبل طی شش ماه گذشته به اقتصادهایی که به واردات و کمک‌های بودجه‌ای این کشور وابسته بوده‌اند، آسیب زده است.

در هفته گذشته ارزش «لاری» گرجستان در برابر دلار تا 10 درصد کاهش یافت و با پیشی گرفتن از کاهش 5/6 درصدی ارزش روبل، بیشترین کاهش را در میان 169 ارز بررسی شده توسط بلومبرگ به خود اختصاص داد. ارزش «درام» ارمنستان در ششمین کاهش هفتگی خود، 8/2 درصد افت کرد و طولانی‌ترین کاهش را از ماه مارس سال 2010 تاکنون به ثبت رساند. تیموتی اُش، اقتصاددان استاندارد بانک لندن دیروز در یادداشتی اعلام کرد: «تضعیف روبل روسیه اکنون پس‌لرزه‌های خود را در منطقه‌ای وسیع‌تر منتشر کرده است. البته این کاهش‌ها در نرخ ارزهای منطقه قابل پیش‌بینی بود.» روز پنج‌شنبه گذشته، ارزش لاری گرجستان در برابر هر دلار آمریکا به 04/2 واحد رسید که این رقم کمترین ارزش لاری را از ماه مارس سال 2004 تاکنون نشان می‌دهد. درام ارمنستان نیز به کمترین ارزش خود طی هشت سال اخیر یعنی رقم 18/446 دلار رسید. در هفته گذشته ارزش روبل نیز به پایین‌ترین سطح تاریخی خود رسید تا جایی که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری این کشور هشدار داد از راهکارهای «خشن» برای مقابله با دلالانی که به این وضع دامن می‌زنند استفاده خواهد کرد. پیش‌بینی تحلیلگران این است که قزاقستان کشور بعدی است که به‌رغم اجتناب سیاست‌گذارانش از کاهش نرخ پول این کشور، مجبور خواهد شد همزمان با کاهش قیمت نفت و تضعیف ارزش روبل، تسلیم کاهش ارزش پول خود شود. بانک مرکزی این کشور که از نزدیک نرخ پول این کشور، تنگه، را کنترل می‌کند، در ماه فوریه ارزش تنگه را 19 درصد کاهش داد. علت این اقدام این بود که کاهش ارزش روبل موجب آسیب به صادرات قزاقستان شده بود. پس از افت قیمت‌های نفت و اعمال تحریم‌ها توسط آمریکا و متحدانش به خاطر مناقشات بر سر اوکراین، اقتصاد روسیه بر لبه پرتگاه رکود قرار گرفته و این کشور شاهد جریان‌های خروج سرمایه است. بر اساس اعلام وزیر اقتصاد این کشور، پیش‌بینی می‌شود که تولید ناخالص داخلی روسیه در سال 2015 میلادی 8/0 درصد کاهش یابد. پیش‌بینی‌های قبلی رشد 2/1 درصدی را برای تولید ناخالص داخلی این کشور برآورد کرده بودند. روسیه 12 درصد از واردات خود را از کشورهای مستقل مشترک‌المنافع تامین می‌کند. این کشورها که تعداد آنها به 9 عدد می‌رسد، ارمنستان و قزاقستان را نیز در بر می‌گیرند. اوکراین و قزاقستان نیز از کشورهای همسایه به‌شمار می‌روند و اوکراین، روسیه را متهم به تامین تسلیحات برای مخالفانش کرده است. جورجی کاداگیزده، رئیس بانک ملی گرجستان روز پنج‌شنبه خطاب به خبرنگاران گفت که سیاست‌گذاران کشورش آماده‌اند در بازار ارز مداخله و از بروز «شوک‌های عظیم» جلوگیری کنند. اما واقعیت این است که توانایی‌های این کشورها در حمایت از نرخ پولشان محدود است. ذخایر ارزی ارمنستان در ماه نوامبر به پایین‌ترین رکورد پنج ساله خود یعنی 5/1 میلیارد دلار آمریکا رسید. این رقم در گرجستان در سطح 4/2 میلیارد دلار ثابت ماند که این مقدار فقط برای سه ماه واردات این کشور کافی است. رنسانس کپیتال که یک مرکز مالی روسی است، هفته گذشته پیش‌بینی خود از رشد اقتصادی گرجستان در سال آینده میلادی را از 3/6 درصد به 3/4 درصد کاهش داده و دلیل آن را کندی صادرات و سرمایه‌گذاری اعلام کرده است. در ماه اکتبر نیز صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرد که منطقه کشورهای مستقل مشترک‌المنافع به جز روسیه، در سال آینده رشد اقتصادی 4 درصدی را تجربه خواهند کرد و این رقم را برای سال 2014، معادل 2 درصد برآورد کرد./دنیای اقتصاد

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

53  +    =  61