اولین نتایج سفر موفقیت آمیز روحانی به سازمان ملل

در حالی که سفر پر دستاورد رئیس جمهور روحانی امروز به پایان می رسد اولین نشانه های موفقیت آمیز این سفر قبل از رسیدن دکتر روحانی به فرودگاه مهرآباد خودنمایی می کند .

به گزارش تدبیر24 آخرین شماره مجله اقتصادی اکونومیست، در تحلیل سفر رییس جمهور کشورمان به امریکا، با موفق خواندن سفر روحانی به نیویورک تاکید کرده است که غرب نباید به سرعت تحریم ها علیه ایران را لغو کند و چند امتیاز از سوی اروپا برای پاسخ دادن به رویکرد سازنده فعلی ایران کافی است. این مجله اقتصادی در گزارشی نوشت: روسای جمهور ایران که هر سال برای شرکت در نشست مجمع عمومی ملل متحد به نیویورک سفر می کنند، علاقه دارند تا در صدر اخبار قرار بگیرند. امسال و پس از 8 دوره حضور جنجالی احمدی نژاد در نیویورک، رییس جمهور جدید ایران به گونه یی متفاوت نظرها را به خود جلب کرده است.
 

حسن روحانی، رییس جمهوری میانه روی ایران با هدف مذاکره برای رسیدن به توافق در موضوع هسته یی با امریکا به این نشست بین المللی پای گذاشته بود. او برای جلب حمایت طیف خسته از اختلافات سال های گذشته، سیگنال هایی را درباره یک راه احتمالی برای برقراری روابط بهتر بین ایران و امریکا مخابره کرد. باراک اوباما، رییس جمهوری امریکا نیز خواستار دستیابی به یک راه حل دیپلماتیک درباره موضوع هسته یی ایران شد.
برای رییس جمهوری امریکا، دستیابی به چنین توافقی بسیار ارزشمند است. اگر ایران به یک کشور برخوردار از سلاح هسته یی تبدیل شود، منطقه را بی ثبات خواهد کرد و با تهدید اسراییل منجر به وقوع جنگ خواهد شد. اما روابط بهتر با ایران به امریکا کمک خواهد کرد که با مشکلات دیگر نظیر سوریه و فلسطین نیز با خیال آسوده تری مواجه شود و کمی زهر اختلافات شیعه و سنی را بگیرد و وابستگی امریکا به عربستان را نیز اندکی کاهش دهد: هرچند که دستیابی به این هدف نیازمند طی مسیری طولانی است و مهم نیست که ایران چقدر دوستانه رفتار کند: زیرا هرگونه مذاکراتی برای حصول به توافق طولانی و تماشایی خواهد بود.
 

این گزارش در ادامه نوشت: روحانی در سخنرانی اش در مجمع عمومی با فروتنی سخن گفت، اما با توجه به تاریخ طولانی طفره رفتن ایران برای حل بن بست هسته یی، این ظن وجود دارد که طولانی شدن روند مذاکرات تنها شیوه یی برای خرید زمان برای ادامه کار سانتریفوژ های ایران است. بنابراین، عبارات مورد استفاده توسط اوباما باید صریح و قاطع باشد. این به معنای فشار بر ایران برای متوقف کردن غنی سازی اورانیوم بالاتر از 20 درصد، (و انتقال ذخیره اورانیوم با غنای بالاتر از آن به یک کشورثالث) است.

آنچه ایده آل طرف امریکایی است، توقف تمام فعالیت های غنی سازی ایران در تاسیسات فردو در نزدیکی شهر قم و تاخیر در شروع به کار رآکتور اراک است. در نهایت، ایران باید پروتکل الحاقی معاهده منع گسترش تسلیحات هسته یی را امضا کند که به بازرسان امکان می دهد از اماکن بیشتری در ایران بازدید کنند. اگر ایران در مقابل چنین توافقی مقاومت کند، نشان خواهد داد که همچنان به دنبال طی مسیری است که کره شمالی پیموده است. اما اگر ایران در مذاکرات جدیت به خرج دهد، آنگاه مشخص خواهد شد که تصمیم امریکا برای حضور در مذاکرات در عالی ترین سطح، درست بوده است. این گزارش در پایان نوشت: سوال اینجاست که تحریم ها چه زمانی و با چه سرعتی برداشته خواهند شد. پاسخ این است که تحریم ها اکنون برداشته نخواهند شد و روند لغو تحریم ها تدریجی خواهد بود. تحریم ها در هدایت رییس جمهوری جدید ایران به پای میز مذاکره نقش مهمی داشته اند. غرب نباید به سرعت این تحریم ها را لغو کند. چند امتیاز کوچک از سوی اروپا احتمالابرای پاسخ دادن به رویکرد سازنده فعلی ایران کافی خواهد بود.

از سوی دیگر اکبر کمیجانی، معاون اقتصادی بانک مرکزی در تشریح اخبار مربوط به لغو تحریم سوییفت در ایران گفت: در هفته های گذشته سوییفت با درخواست بانک خاورمیانه برای ارتباط جهانی و واردات دارو و مواد غذایی موافقت کرده، زیرا همیشه تقاضای بازنگری در تحریم سوییفت از سوی ایران مطرح بوده است. او افزود: این ذهنیتی است که در سطح جامعه و فضای بین المللی ایجاد شده مبنی براینکه بعد از لغو تحریم 7 الی 8 بانک ایرانی نوبت به برقراری ارتباط سوییفت با ایران رسیده است و این موضوع را خودشان طرح می کنند. وی البته این را گفت که در همین میان بانک خاورمیانه به دلیل اینکه تاکنون هیچ گونه روابط تجاری نداشت درخواست خود را ارسال کرده و دو الی سه هفته قبل سوییفت به این بانک مجوز داد و ارتباط با بانک خاورمیانه در این شبکه برقرار شد.

کمیجانی ادامه داد: بانک خاورمیانه می خواهد برای واردات دارو و مواد غذایی و تجهیزات دارویی اقدام کند، البته اوفک (در خزانه دارایی امریکا) در 25 جولای اعلام کرده بانک های ایرانی که می خواهند نسبت به واردات دارو و غذا و تجهیزات دارویی اقدام کنند حتی با استفاده از وجوه و منابع ارزی بانک مرکزی مجاز به فعالیت هستند. سوییفت از شنبه 27 اسفند 1390 خدمات به برخی بانک های ایرانی را که مشمول طرح تحریم هستند قطع کرد.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

49  −  48  =