بیست سال فاصله بانکداری الکترونیک ما با دنیا/این شکاف چگونه پرخواهد شد؟

فرهاد نیلی در جمع مدیران روابط عمومی و آموزش بانک‌ها

بانکداری الکترونیک برای ما بانکداری فرداست، اما در دنیا، بانکداری امروز است. بین امروز و فردا برای ما فاصله‌ای بیست ساله وجود داشته است که باید مورد توجه قرار گیرد. درک این شکاف و چون و چرای آن بر اهمیت برگزاری همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت افزوده‌است.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،دکتر فرهاد نیلی دبیر چهارمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت طی نشستی با مدیران روابط عمومی و آموزش بانک‌ها که در محل پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد با تاکید بر اهمیت بانکداری الکترونیک در عرصه بین‌الملل ادامه داد:  بانکداری الکترونیک، بانکداریِ دیگر نیست. هرچند برای ما بانکداری فرداست، اما در دنیا، بانکداری امروز است. بین امروز و فردا برای ما فاصله‌ای بیست ساله وجود داشته است که باید مورد توجه قرار گیرد. درک این شکاف و چون و چرای آن بر اهمیت برگزاری همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت افزوده‌است.

فاصله 20 ساله قابل باور نیست

بنابراین گزارش شاید در باور بسیاری از کارشناسان فن  قابل باور نباشد که فاصله ما با دنیا در توسعه بانکداری الکترونیک 20 سال باشد.چرا که ایران از این حیث زمانی که دوران اتوماسیون بانکی در دنیا باب بود در ا یران نیز چنین فرایندی ایجاد شد. در توسعه تجهیزات بانکداری الکترونیک نیز ایران اکنون از سرانه مناسبی نسبت به دنیا برخوردار است.برای مثال در خودپرداز به ازای هر  1800 نفر یک خودپرداز و به ازای هر 23 نفر یک پایانه فروشگاهی در فروشگاه ها نصب است. همچنین در بحث سامانه یکپارچه بانکی نیز اگر چه وضع مطلو ب نیست اما در کشور های دیگر هم سعی میکنند core قدیمی خود را کمتر عوض کنند.بر این اساس آیا واقعا ما 20 سال با دنیا فاصله داریم؟

این  مسئله از نگاه برخی کارشناسان سه وجه می تواند داشته باشد اینکه بانکهای دنیا کم کم خدمت را از درون شعبه به خارج آن منتقل کرده اند که در ایران نیز به طور متوسط 70 درصد تراکنش ها خارج از شعبه انجا م میشود. اگر چه برای افتتاح حساب یا خرید اوراق بهادار فرد مجبور است به شعبه مراجعه کند اما این کار بخش کوچکی از نیازهای بانکی وی را تشکیل می دهد.در عین حال که قرار است بخشی از این خدمات طی امسال و سال بعد عملیاتی شود.

اگر از حیث سبد خدمات بانکداری الکترونیک نگاه کنیم، طبعا سبد خدمات بانکداری الکترونیک ما کسری  دارد از جمله کارت اعتباری، و..در ایران به خاطر ناهماهنگی های نهادی بسترها و ابزارهایی مانند امضای دیجیتال یا سامانه های مورد نیاز برای شناسایی درست افراد،  باعث کندی در ارائه محصولات متنوع بانکداری الکترونیک شده اما با این حال فراهم شدن این بسترها و ابزارهای حداکثر یک تا دوسال فراهم میشد.

نگاه سوم در واقع در نوع نگاه ما به بانکداری نهفته است. به عبارت دیگر کیفیت بانکداری ما از دنیا 20 سال عقب است. برای مثل بانکداری دنیا بخش اعظم درامد خود را از کارمزد کسب می کند در حالی که ایران همچنان معادله سپرده – تسهیلات محور اصلی کسب درامد بانکها است.شاید از این حیث کشور ما عقب باشد چرا که تحقق چنین توسعه ای نیازمند توسعه متوازن همه بخش های  اقتصاد و نهادهای موثر بر اقتصاد و یک توسعه متوازن است اما تا زمانی که تورمهای دو رقمی و دولتی به شدت پرهزینه در کشور داریم شاید عدد 20 سال برای وصف چنین شرایطی کم هم باشد .

باید به بانکداری الکترونیک افتخار کنیم

البته دکتر نیلی با وجود تاکید بر فاصله 20 ساله در ادامه تاکید می کند:«بانکداری الکترونیک در عرصه صنعت کشور ازجمله عرصه‌هایی در کشور است که می‌توان به پیشرفت آن افتخار کرد. به افتخار این پیشرفت باید جشنی برگزار کرد که صاحب آن جشن کلیت نظام بانکی کشور است. چهارمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت جشنی است که باید با حضور مهره‌های کلیدی نظام بانکی کشور هر چه باشکوه‌تر برگزار شود.»

دبیر چهارمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت ضمن اشاره به بخش‌های گوناگون همایش امسال بیان کرد: «این همایش، همایشی تخصصی و مربوط به کل شبکه بانکی کشور است. اینجا عرصه‌ای است که برای تمامی دست‌اندرکاران نظام بانکی کشور حرفی شنیدنی وجود دارد. ازاین‌روست که تلاش برای دستیابی به مشارکت حداکثری افراد فعال در این عرصه از اولویت‌های تیم برگزارکننده این همایش بوده‌است.»

دکتر سید فرشاد فاطمی، دبیر علمی همایش با ارائه توضیحاتی درباره اهداف و محورهای کلی موجود در این همایش تاکید کرد: «پس از برگزاری سه دوره از همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت مهم‌ترین دغدغه برگزارکنندگان آن ارتقای کیفیت و دستیابی به تنوع محتوا در عرصه بانکداری الکترونیک کشور بود. برای دستیابی به این منظور، به‌غیراز تلاش برای تولید محتوا از طریق فراخوان مقاله که رسم معمول همایش‌های علمی است تلاش کردیم تا در طراحی محورها و قالب‌های موردنظر بیشتر حوزه‌هایی را در نظر داشته باشیم که تاکنون کمتر موردتوجه شبکه بانکی بوده‌اند.»

فاطمی در ادامه صحبت‌هایش با اشاره به حضور تنی چند از سیاست‌گذاران حوزه بانکی کشور در این همایش ادامه داد: «این همایش فرصتی را فراهم می‌آورد تا در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه کشور اهداف و استراتژی‌های کلانی که در ذهن سیاست‌گذاران اقتصادی و مالی کشور وجود دارد مطرح‌شده و به بوته نقد گذاشته شود.»

محمدهادی شالباف دبیر اجرایی چهارمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام‌های پرداخت با اظهار امیدواری برای مشارکت حداکثری شبکه بانکی کشور در همایش گفت: «با توجه به میزبانی نظام بانکی کشور در این همایش، با استفاده از بهترین ظرفیت‌های موجود تلاش کرده‌ایم تا همایشی در شأن این مجموعه برگزار کنیم.»

شالباف با اشاره به شیوه حمایت مالی از این همایش گفت: «با توجه به این نکته که بانک مرکزی بخشی از هزینه‌های عمومی برگزاری این همایش را تقبل کرده است، هزینه‌هایی که بانک‌ها پرداخت می‌کنند متناسب با هزینه‌های مجموعه‌های آن‌ها جهت حضور در این همایش است. بنابراین بانک‌ها و شرکت‌های تخصصی با پرداخت هزینه‌های مربوط، به ترتیب، صرفاً به‌عنوان مشارکت‌کنندگان یا حامیان می‌توانند شرکت داشته باشند.»
 

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
بدون نظر
  1. »حمد می گوید

    مطمئنا با وجود مدیرانی همچون شما پر نخواهد شد

ارسال یک پاسخ

  −  3  =  5