همه چیز درباره یوگا و فواید آن

یوگا علمی است که برای هزاران سال انجام می شود و تحقیقات اساسی بر روی فواید یوگا ، حرکات یوگا(آساناها)، حرکات تنفسی(پرانایاما)، و مدیتیشن(مراقبه) صورت گرفته است.این اطلاعات به سه گروه فیزیولوژیکی، روحی _ روانی و بیوشیمیایی تقسیم می شوند.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،همانطور که می دانیم هدف یوگا هماهنگی بین ذهن ، جسم و روح است. یوگاییها معتقدند که ذهن و جسم یکی هستند و اگر وسایل مناسب در اختیار داشته باشند و در محیط درستی قرار بگیرند به یک توازن می رسند و درمان می شوند.بنابراین یوگا یک وسیله درمانی محسوب می شود. یوگا به شما کمک می کند تا از وضعیت بدن خود آگاه شوید.بدن شما را انعطاف پذیر می کند و به شما کمک می کند تا در لحظه استرس ، آرامش خود را حفظ کنید.اولین دلیل کسانی که به کلاسهای یوگا می آیند بدست آوردن انرژی بیشتر ، شادابی و آرامش می باشد.

یوگا علمی است که برای هزاران سال انجام می شود و تحقیقات اساسی بر روی فواید یوگا ، حرکات یوگا(آساناها)،  حرکات تنفسی(پرانایاما)، و مدیتیشن(مراقبه) صورت گرفته است.این اطلاعات به سه گروه فیزیولوژیکی، روحی _ روانی و بیوشیمیایی تقسیم می شوند.

فواید فیزیولوژیکی یوگا

*  آرامشی پایدار به سیستم عصبی می دهد.

* کاهش تعداد نبض

* کاهش سرعت تنفس

* کاهش فشار خون

*افزایش امواج آلفا

* افزایش راندمان دستگاه قلبی _عروقی

* متعادل کردن فعالیت معده و روده

* متعادل کردن غدد درون ریز

* انعطاف بخشیدن به سیستم ماهیچه ای _ اسکلتی

*افزایش زمان نگه داشتن تنفس

* تقویت هماهنگی چشم و دست

* تقویت عکس العملها

* تقویت حرکات

* افزایش تحمل
* افزایش نیرو

* افزایش انرژی

*  تقویت حواس

* متعادل شدن وزن

* افزایش بخشندگی در فرد

* کاهش درد

* تقویت تعادل

* تقویت همه فعالیتهای بدن

 فواید روحی _ روانی یوگا

* افزایش آگاهی بر جسم

* تقویت ذهن

* افزایش اعتماد به نفس و خود شکوفایی

* افزایش روابط اجتماعی

* کاهش افسردگی و اضطراب

* کاهش خصومت و دشمنی
* تقویت تمرکز
* تقویت حافظه

* تقویت دقت و توجه

* تقویت راندمان یادگیری

* افزایش مهارت اجتماعی

فواید بیوشیمیایی یوگا

* کاهش گلوکز

* کاهش سدیم

* کاهش کلسترول

* کاهش تری گلیسیرید

* کاهش کلسترول LDL

* کاهش کلسترولVLDL

* افزایش هموگلوبین

* کاهش سلولهای سفید خون

* افزایش تیروکسین

* افزایش ویتامین C
* افزایش پروتئین سرم«قوانين و مقررات رشته ورزشي يوگا »

یوگا چیست ؟

در زبان سانسكريت يوگا Yoga به معناي اتحاد، يكي شدن، وصل كردن و جفت شدن مي باشد.
مترادف اين كلمه در انگليسي To yoke و در فارسي يوغ بكار رفته است. يوگا يكي از 4 روش هند باستان است كه حدود 5000 سال پيش جهت حفظ سلامتي و شادابي با بهره‌گيري از يكي از قديمي‌ترين فلسفه هاي جهان بنام «ودانتا» توسط هنديان آن زمان ابداع شد.
اين 4روش عبارتند از:

يوگا ، آيورودا ، واستوشاسترا ، جيوتيش

اين 4روش عبارتند از:

1- يوگا : تمريناتي جسمي و ذهني براي سلامتي و آرامش
2- آيورودا : درمان از طريق شناخت طبع افراد (واتا، كافا، پيتا) با بهره گيري از ماساژ خاص و بكار‌بردن داروهاي گياهي
3- واستوشاسترا : ساخت و احداث بناي مخصوص كار و محل اقامت براساس جريان‌هاي مثبت معماري ودايي
4-جيوتيش : ستاره‌بيني ،آينده نگري و اصلاح رفتار براي تغيير سرنوشت
اين 4 روش،هزاران سال پيش از طريق اساتيد فن به شاگردان منتقل شد. علوم فوق نه تنها رو به افول نرفت بلكه روز به روز بر طرفدارانش اضافه گرديد، بطوريكه در حال حاضر مراكز علمي –پژوهشي گوناگوني در نقاط مختلف جهان از بعد علمي به آنها نگاه مي‌كنند،در اين متن به يوگا و اقسام آن اشاره مي كنيم.

يوگا چهار شاخه اصلي دارد كه عبارتند از:

1- كارمايوگاKarma yoga رسيدن به وحدت از طريق كار و خدمت
2- بهاكتي يوگا Bhakti yoga رسيدن به وحدت از طريق محبت به همنوع و عشق به خداوند
3- گيانا يا جنانايوگا Gyana or Jnana yoga رسيدن به وحدت از طريق يادگيري علم و دانش
4- راجايوگا Raja yoga رسيدن به وحدت از طريق كنترل، انضباط و پرورش تن و روان

اصول و مباني يوگا:

حدود 3000سال پيش دانشمندي هندي به نام «پاتنجلي» Patanjeli يوگا را مدون ساخت و در كتابي به نام «يوگا سوتراس» Yoga soutras، آن را به 8 مرحله تقسيم كرده كه بعدها به نام يوگاي 8 مرحله اي يا«اشتانگايوگا» Ashtanga yoga (در زبان سانسكريت آشتانگا به معناي 8 ) ناميده شد.
«پاتنجلي» در كتاب يوگاسوتراس شرح داده است كه هركس در هر شرايط و در هر زمان و مكان مي تواند با انجام تمرينات يوگا تكامل جسم و ذهن را تجربه كند.

تقسيم بندي آشتانگا يوگا يا يوگاي 8 مرحله اي به‌شرح ذيل است:

1- ياما Yama : تعليمات و آئين رفتار اجتماعي
2- نياما Niyama : تعليمات فردي و نظم
3- آسانا Asana: شامل يك سري تعليمات جسماني، نرمش ها و حركاتي است كه با استمرار در انجام آن عضلات، مفاصل، پوست، غدد مترشحه داخلي به تحرك درآمده، باعث انعطاف اندامها، زيبايي، قدرت و نهايتاً سلامتي پايدار مي گردد.
4- پراناياماPranayama : علم كنترل تنفس براي انتظامات ذهني، اين كنترل روي تمام عمليات تنفسي از قبيل دم، بازدم و حبس تنفس انجام مي گيرد، دانستن اينكه چگونه بايد تنفس كرد نقش به سزايي در سلامت جسماني و رواني فرد دارد.
5- پراتياهارا Pratyahara:مرحله كنترل ذهن از خواهشهاي نفساني،زمانيكه شخص قادر به كنترل ذهن از خواهش‌هاي ارضاءنشدني شد و ذهن از حرص ، ولع و كشمكش‌ها پاك گرديد آن وقت است كه ذهن مي‌تواند سكوي پرشي براي تمركز عميق و تعالي روحاني گردد.
6- دهاراناDharana: يعني تمركز فكر يا جمع كردن كامل توجه روي كاري خاص، وقتي ذهن از تنش ها و اضطرابات آزاد و رها مي شود، استعدادهاي انسان فرصت تكامل و تعالي پيدا مي‌كنند، هرچه فرد تمركز بيشتري داشته باشد، قدرت خلاقيت او بيشتر مي شود.
7- دياناDhyana :يعني خلاء ذهني يا مديتيشن يا مراقبه يا تعمق عميق.
8- سامادهي:Samadhi مرحله وصل، پيوستن، هماهنگي و همسويي، درك عميق قوانين مسلط حيات و طبيعت و يكي شدن با طبيعت ذاتي خود و ذات خداوندي.
لازم به ذكر است كه مراحل 1و2و7و8 جزو دستورات اخلاقي و تمرينات خودسازي است، مراحل 3و7 تمرينات جامع بدني و تنفسي و فكري است كه هميشه مورد توجه بوده و امروزه در اكثر مراكز يوگاي جهان از تكنيك‌هاي يوگا براي سالم سازي تن و روان استفاده مي شود.

اين 8 مرحله آشتانگايوگا يا يوگاي 8 مرحله اي خود به دو نوع يوگاي كلي تقسيم مي شوند.

1- هاتا يوگا Hata yoga
2- راجا يوگا Raja yoga

هاتا يوگا شامل تمرينات بدني(آساناها)، تنفسي(پراناياما) و رهاسازي(ريلكسيشن) مي باشد و راجا يوگا به تمرينات ذهني و تمركزي يوگا از جمله به تمرين كنترل احساسات و افكار (تمركز فكر) و تمرينات تفكرعميق يا مراقبهMeditation)) اشاره كرد.

بطور كلي مي توان گفت يوگا، علم و هنري است كه مي توان با بكارگيري آن نسبت به پيشگيري از بيماريها، رفع استرس‌ها و تنش هاي عصبي و در نهايت حفظ و ارتقا سلامت جسمي، رواني و اجتماعي بهره برد و به آرامش درون دست يافت.

انجام تمرينات يوگا برخلاف ديگر تمرينات فيزيكي نيازمند امكاناتي همچون مكان،ابزار و وسيله، رقيب نبوده و مي تواند توسط هر فرد در هر شرايطي با حداقل امكانات(تنها فضايي باندازه اي كه فرد بتواند دراز بكشد و تمرينات را انجام بدهد) از زمان كودكي تا كهنسالي و در تمام مدت عمر انجام پذيرد.

تعريف يوگا:

ورزشي است جسمي و ذهني كه تعادل لازم بين جسم و ذهن را ايجاد مي‌نمايد و معمولاً به عنوان راهكاري براي دستيابي به آرامش ذهني و بالابردن توان جسمي كاربرد دارد.

اين رشته ورزشي داراي سبك‌هاي متعددي مي‌باشد كه در تمامي آنها تمرينات بشرح زير مشترك است كه اين تمرينات عبارتند از:

الف) تمرينات اخلاقي (‌ياما ونياما)

ب) تمرينات بدني ( آسانا)

ج) تمرينات تنفسي ( پراناياما)

د) تمرينات آرام‌تني ( يوگا نيدرا)

و) تمرينات تمركزي ( پراتي‌آهارا)

هـ) تمرينات تأملي (‌ديانا)

كه اين تمرينات با روشهاي متفاوت در كشورهاي مختلف و با توجه به فرهنگ و سيستم فيزيكي بدني ورزشكاران انجام مي‌گردد. در ايران روشي تحت نام روش هماهنگ يوگا كه در برگيرنده موارد قيد شده مي‌باشد، طراحي و اجراء مي‌گردد. رشته يوگا بيشتر جنبه تمريني و آمادگي جسماني دارد وافرادي كه به اين ورزش مي‌پردازند قصد دارند سطح قابليت‌هاي ذهني و جسماني خود را با انجام تمرينات مستمر و طبقه بندي شده بالا برده و از بدني سالم و ذهني آگاه برخوردار گردند. براي ايجاد انگيزه و بالابردن هرچه بيشتر سطح آمادگي جسماني و ايجاد رقابتي سالم در جهت تعميم و گسترش اين رشته ورزشي مسابقات و رقابتهاي توسط فدراسيون جهاني پيش‌بيني گرديده كه از سال 1990 به مرحله اجراء گذاشته شده كه مسابقات جهاني آن هرساله در يكي از كشورهاي متقاضي برگزار مي‌شود.

مسابقات :

مسابقات اين رشته در رده‌هاي سني مختلف و به تفكيك آقايان و بانوان پيش‌بيني گرديده‌است كه اين مسابقات هم بصورت گروهي با نمايش آسانه‌هاي يوگا و هم بصورت انفرادي انجام مي‌شود.

محل مسابقات:

براي انجام مسابقه اين رشته از تشك يا تاتامي استفاده مي‌گردد كه ابعاد اين تشك 6×6 متر و بصورت مربع مي‌باشد.

رده‌هاي سني:

در حال حاضر مسابقات رسمي و بين‌المللي اين رشته هم در بخش خانمها و هم در بخش آقايان در رده‌هاي سني زير برگزار مي‌گردد:

1- كودكان (در 3 سطح 4 تا5 سال و 6تا7 سال و 8تا 12 سال)

2- نوجوانان ( 13 تا 17 سال)

3- جوانان (در 2 سطح 18تا 25 سال و 26 تا35 سال)

4- ميانسال ( 36 تا 40 سال)

5- بزرگسالان( 41 تا 60 سال)

6- بالاتر از بزرگسالان ( 61 سال به بالا )

نحوه اجراي مسابقات:

مسابقات اين رشته در دو بخش انفرادي و تيمي يا گروهي برگزار مي‌گردد.

مسابقات انفرادي:

در اين بخش ورزشكار بصورت انفرادي در رده سني خود در مدت زمان تعيين شده توانائيهاي خود را به معرض نمايش مي‌گذارد به رقابت مي‌پردازند و در سه مرحله مجموعاً 22 حركت آسانا را به معرض نمايش مي‌گذارد . كه در مجموع بهترين فردي كه بتواند بيشترين امتياز را كسب نمايد برنده مسابقه شناخته مي‌شود.

در واقع مسابقات اين رشته، ارائه نمايشي از حركات زيباي آساناهاي يوگا خواهد بود كه در آن انعطاف‌پذيري-تعادل- كشش –قدرت- استقامت و هماهنگي اعصاب و عضله و آرامش مورد سنجش قرار خواهد گرفت كه مدت مسابقه از زمان اعلام داور تا آماده شدن وي جهت ارائه نمايش و پايان آن 5 دقيقه خواهدبود.

مسابقات گروهي يا تيمي: در اين بخش كه تعداد نفرات تيم مي‌تواند از 2 تا 10 نفر باشد هر فرد يك يا چند آسانا را به نمايش مي‌گذارند كه اين نمايش بايد در يك زمان توسط اعضاء به تيم انجام شود.

كه تركيب نمايشي و زيبايي و هماهنگي نفرات ملاك كسب امتياز بيشتر ميباشد.

تعداد داوران و هيأت ژوري – براي امر قضاوت مسابقات 3 نفر هيأت ژوري و 4 داور امر قضاوت را بعهده دارند. داوران در چهارنقطه تشك قرار گرفته و به امر قضاوت مي‌پردازد امتيازات ورزشكاران با علامت اعلام توسط ثبات در برگه ثبت و به رئيس هيات ژوري ارائه مي‌گرددو بهترين ورزشكار و گروه مشخص خواهد شد.

در هيأت ژوري يك نفر به عنوان رئيس و يك نفر وقت نگهدار و يك نفر ثبات امتيازات انجام وظيفه مي‌نمايند.

منبع:انجمن یوگا

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

55  ⁄  11  =