انتقاد تند آخوندي از قاليباف

وزير راه و شهرسازي حادثه پلاسكو را نتيجه سازش مديريت شهري با سوداگران دانست

«وقتی مدیریت شهری تجارت‌پیشه باشد مأموریت خود را سازش با سوداگران می‌بیند و نتیجه آن هم وقوع این بحران‌هاست و متأسفانه رسانه ملی هم درباره خطرات مدیریت شهری در حق مردم جفا می‌کند». این را عباس آخوندی، وزیر راه‌وشهرسازی می‌گوید. ایراد او مستقیما متوجه محمدباقر قالیباف، شهردار تهران است و همدستی رسانه ملی برای به ظاهر «مدیریت بحرانی» است که او در این ماجرا در پیش گرفته است.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک، او که آمده بود در رابطه با شهرسازی ریل‌پایه سخن بگوید، اظهارات خود را به شیوه عملکرد مدیریت شهری گره زد. آخوندی در دومین همایش شهرسازی ریل‌پایه با اشاره به حادثه ساختمان پلاسکو گفت: آنچه در فروریزش ساختمان پلاسکو رخ داد، تنها تحقق یک مخاطره از مخاطرات احتمالی این‌گونه در زندگی شهری و توسعه شهری است. وزیر راه‌وشهرسازی با بیان اینکه مدیریت شهری تجارت‌پیشه، مأموریت اصلی خود را سازش با سوداگران می‌بیند، تأکید کرد: این نوع مدیریت شهری نتیجه‌ای جز شکل‌گیری بحران‌ها ندارد و این بحران‌ها ممکن است هر روز در این نوع مدیریت شهری رخ دهد.
آخوندی با انتقاد از رویکرد رسانه ملی برای پوشش این سانحه گفت: متأسفانه این روزها می‌بینیم که رسانه ملی تمام موضوع را به سانحه‌ای برای یک ساختمان کاهش می‌دهد و این نوع رویکرد رسانه ملی جفا در حق مردم است.
آخوندی با بیان اینکه بودجه شهرداری‌ها ارقام بسیار بزرگی است، ادامه داد: اینکه بودجه ١٧هزار‌میلیاردی شهر تهران را چگونه و به چه چیزی تخصیص دهیم، نکته مهمی است. سوداگری در شهر بر شهر غلبه کرده و نتیجه فروش شهرها چیزی جز بحران‌هایی مانند سانحه پلاسکو نیست.
او از طرح مسئله انتقال آب از دریای عمان به فلات مرکزی بدون توجه به ظرفیت‌های زیستی زمین انتقاد کرد و گفت: هرچند ما فناوری‌های لازم را داریم اما نباید از فناوری‌ استفاده نامناسب کنیم. او افزود: کوهپایه البرز در تهران توانایی سکونت ١٠ میلیون نفر را ندارد و اینکه ما بتوانیم با قدرت، آب‌های اطراف کرج و لار را به تهران منتقل کنیم تا جمعیت بیشتری در تهران ساکن شود، اندیشه باطلی است.
آخوندی تصریح کرد: در بازنگری زندگی مدرن، پنج بحران در آستانه زندگی شهری شناسایی شده که شامل ازهم‌‌گسیختگی اجتماعی، کاهش قابلیت زندگی در کلان‌شهرها، فاصله از مفهوم حمل‌ونقل و بحران منابع زیستی و ناکارآمدی اقتصادی در شهرهاست.
به گفته وی، در مفهوم ازهم‎گسیختگی اجتماعی گسترش فقر، غنا و ناهنجاری‌های مختلف قابل مشاهده است؛ همچنین کاهش قابلیت زندگی در کلان‌شهرها نکته بسیار مهمی است که پس از تلاش‌های انجام‌شده از ٥٦‌ میلیون نفر ساکن در شهرها بیش از یک‌سوم معادل ١٩ میلیون نفر در وضعیت بدمسکنی مطلق در حاشیه‌ها یا بافت‌های میانی زندگی می‌کنند.
وی گفت: باید بر ظرفیت زیستگاه‌ها توجه شود و از منابع طبیعی استفاده نکنیم، زیرا نتیجه این اندیشه باطل، تداخل در حرکت و بروز فرونشست‌های زیادی در شهرهاست. فرونشست در شهرها مخاطره خفته‌ای است و به راحتی دیده نمی‌شود.
او افزود: در سال ١٣٨٥ تعداد خانه‌های خالی در شهرهای ایران معادل ٦٥٠‌ هزار واحد مسکونی بوده است، اما براساس گزارش مرکز آمار ایران تعداد واحدهای خالی در سال ١٣٩٠ به یک‌میلیون و ٦٣٠‌ هزار واحد رسیده است. اگر به‌طور میانگین قیمت هر واحد خالی را حدود سه‌ میلیارد ریال (٣٠٠‌ میلیون تومان) محاسبه کنیم، بیش از صد ‌میلیارد دلار از منابع و ثروت کشور بدون استفاده مانده است.
آخوندی با اشاره به سرفصل‌های تعریف‌شده برای زندگی مدرن در شهرهای ایران گفت: قراردادن اندیشه بازنگری و بازاندیشی در مفهوم ایران‌شهری در برابر ازهم‌گسیختگی شهری، بازآفرینی شهری، شهرسازی ریل‌پایه به‌عنوان یک راه‌حل ترکیبی، مدیریت شهری تجارت‌محور به‌عنوان سرفصل‌های تعریف‌شده در زندگی مدرن معرفی شده است.
آخوندی با بیان اینکه مسئولان شهری شاخصی برای افزایش کیفیت زندگی و همبستگی اجتماعی ندارند، گفت: شهر یک موضوع یک‌بارمصرف نیست و حاصلی از یک سازمان اجتماعی و اندیشه‌های مختلف است و نباید با رویکرد کالایی به آن نگاه کرد.
او بیان کرد: بیش از ده‌ها ‌هزار ‌میلیارد تومان در کوه و بیابان تحت عنوان طرح‌های کمک به مستضعفان ثروت ملی را هدر می‌دهند و با این هزینه در واقع کاری برای مردم و کشور انجام نمی‌شود.
وزیر راه‌وشهرسازی همچنین در همایش دیگری با اعلام اینکه تمام قراردادهای خرید ۲۰۰ فروند هواپیما امضا شده، از ورود تجهیزات آلمانی برای بندر چابهار خبر داد و گفت: هزینه مبادله در کشور کاهش یافته و دیگر نیازی به دلالان نداریم و می‌توانیم چهره به چهره مذاکره کنیم. این شاه‌کلید اصلی است که لازم است آن‌ را دوباره بیان کنیم.

شرق

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

47  +    =  52