گزیده سرمقاله‌ روزنامه‌های صبح امروز

گزیده سرمقاله‌ روزنامه‌های صبح امروز

کیهان

«اینجا کسی بیطرف نیست» عنوان یادداشت روز روزنامه کیهان به قلم محمد ایمانی است که در آن می‌خوانید:
محاسن به خون خضاب… سلام! صورت خاک آلود… سلام! پیکر برهنه و بی پیراهن… سلام! دندان خیزران خورده… سلام!… سرافراز نیزه… سلام! السلام علی الشّیب الخضیب. السلام علی الخدّ التّریب. اگر کشتند چرا آبش ندادند؟ جرمش چه بود مگر؟

رندان تشنه لب را آبی نمی‌دهد کس
گویی ولی شناسان رفتند از این ولایت
در زلف چون کمندش ای دل مپیچ کانجا
سرها بریده بینی بی جرم و بی جنایت

گناه این جان گرامی که بر دوش پیامبر(ص) جای داشت چه بود؟ این سینه که پیامبر اعظم(ص) بارها بوییده و بوسیده بود، کدام گوهر را در خویش نهفته داشت که باید لگدکوب می‌شد؟ تن تشنه و سیصد جراحت؟! بگذار مرتضی مطهری که به خون خدا حسین(ع) اقتدا کرد، از این معمای شگفت راز بگشاید.

«حسین بن علی(علیه السلام) یک روح بزرگ و یک روح مقدس است. اساسا روح که بزرگ شد، تن به زحمت می‌افتد. و روح که کوچک شد تن آسایش پیدا می‌کند. این خود یک حسابی است. ابن عباس‌ها بیایند و نه کنند. مگر روح حسین اجازه می‌دهد؟… روح کوچک دنبال لقمه برای بدن می‌رود. روح کوچک دنبال پست و مقام می‌رود ولو با گرو گذاشتن ناموس… اما روح بزرگ به تن نان جو می‌خوراند، بعد هم بلندش می‌کند و می‌گوید شب زنده داری کن. روح بزرگ وقتی که کوچک ترین کوتاه در وظیفه خودش می‌بیند، به تن می‌گوید این سر را توی این تنور ببر تا حرارت آن را حس کنی و دیگر در کار یتیمان و بیوه زنان کوتاه نکن. روح بزرگ آرزو می‌کند که در راه هدف‌های اله و هدف‌های بزرگ خودش کشته شود. فرقش شکافته می‌شود، خدا را شکر می‌کند. روح وقتی که بزرگ شد، خواه ناخواه باید در روز عاشورا 300 زخم به بدنش وارد شود.

آن تنی که زیر سم اسب‌ها لگدمال می‌شود، جریمه یک روحیه بزرگ را می‌دهد، جریمه یک حماسه را می‌دهد، جریمه حق پرستی را می‌دهد، جریمه روح شهید را می‌دهد. از شعارهای روز عاشورای حسین علیه السلام یکی این است: الموت اولی من رکوب العار و العار اولی من دخول النار… شب تاسوعا که برای آخرین بار به او عرضه می‌دارند یا کشته شدن یا تسلیم، اظهار می‌دارد والله لا اعطیکم بیدی اعطاء الذلیل و لا افرّ فرار العبید. به خدا قسم که من هرگز نه دست ذلت به شما می‌دهم و نه مثل بردگان فرار می‌کنم»  (حماسه حسینی، جلد 1، صفحات 143 و 144).

حسین آمد تا میزان و موازنه و شاخصی باشد در سنجش نسبت انسان با «جبر و اختیار» ، «آزادی و مسئولیت»  و «حق و تکلیف» …بهل حیرت زدگانی را که در خود این شاهین حق به تردید افتادند که از سر جبر به کربلا رفت یا به اختیار؟! حسین آمد تا درهم تنیدگی جبر و اختیار، آزادی و مسئولیت، و حق و تکلیف را با فدیه جان خویش نشان دهد. «و فدیناه بذبح عظیم» . حسین این بار به فرمان خداوند، خود باید فدا می‌شد. «رضا بقضائک، تسلیما لامرک، لامعبود سواک یا غیاث المستغیثین» . این آخرین شعار حضرت سیدالشهدا بود. اما نه از سر بی ارادگی. روح بزرگ او، این راه پرهزینه را از سر کرامت برگزیده بود که استدلال کرد «مثل من با مثل یزید بیعت نمی‌کند»  و «چه قدر دور است از ما ذلت؟ خداوند ابا دارد که ما و رسولش و مؤمنان و دامن‌های پاکیزه، چنین ذلتی را بپذیریم.»  انسان با کرامتی که به هدفمندی حیات ایمان دارد و سنگینی مسئولیت نهفته در آیه 36 سوره قیامت را باور کرده که «ایحسب الانسان أن یترک سدیً» – آیا انسان گمان کرده که مهمل و بی هدف رها شده است؟- مگر می‌تواند میان حق و باطل بی تفاوت بماند و بی طرفی و میانه روی! کند؟ سزاوار بود تراوش این شعار انسانی و فلسفه قیام عاشورا از جان گرامی حسین(ع) که «از زندگی جز به‌اندازه ته مانده جرعه آبی و پستی زیستن در چراگاه کم بها و زیان بخش نمانده است. الا ترون انّ الحق لایعمل به و انّ الباطل لایتناه عنه. آیا نمی‌بینید به حق عمل نمی‌شود و از باطل بازداشته نمی‌شود، «باید»  و «سزاوار»  است مؤمن آرزوی ملاقات پروردگار کند، که من مرگ را جز شهادت و زندگی با ستمگران را جز خواری و ذلت نمی‌بینم» .


جمهوری اسلامی

«تحلیل سیاسی هفته» عنوان سرمقاله‌ِ روزتژنامه جمهوری اسلامی است که در آن می‌خوانید:
محرم، ماه ایثار و ماه پیروزی خون بر شمشیر با رمز و رازهای فراوان از راه رسید. سید و سالار آزادگان جهان حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و یاران باوفایش در کربلا رحل اقامت افکندند تا اوج ایستادگی مظلومیت و طهارت در برابر شقاوت و دنائت به تصویر کشیده شود.

با آغاز ماه محرم بار دیگر قلب شیعیان جهان در مصیبت شهادت پاره‌تن رسول خدا و خاندان گرامی و یاران بزرگوارش شعله‌ور گشت. از این رو ملت مسلمان ایران بزرگترین سوگواره تاریخ را برپا داشته و پیروان مکتب حسینی در همه شهرها و روستاها با برپایی حسینیه‌ها و تکایا و برگزاری مراسم سوگواری به بزرگداشت قیام عاشورا می‌پردازند.

در تقویم این ملت هیچ مقطعی به سرخی و داغی ماه محرم نیست و شور و حماسه‌‌ای که قیام حسینی در روزگاران ایجاد کرده، کوچک و بزرگ را به اشک و ماتم فرا می‌خواند. این ماه هر چند بزرگترین فرصت برای مرثیه‌سرایی و سوگواری نسبت به پاک‌ترین انسانهای تاریخ بشریت است که در مظلومانه‌ترین حالت در راه حفظ دین خدا به شهادت رسیدند ولی در حقیقت بهترین دانشگاه برای انسان‌سازی و ترویج معارف اصیل و تعمیق مبانی دینی است. از این رو باید با پرمحتوا کردن محافل و مجالس مذهبی و غنای مراثی و مدایح، به مقابله با زنگارها و حرکتهای انحرافی برخاست که در طول تاریخ پرچم شور حسینی را تهدید می‌کند و مبادا که اجازه دهیم سرمایه بزرگ شور عاشورایی که با خون امام حسین(ع) و یارانش برای آیندگان به ودیعه گذاشته شده با غفلت و بی‌توجهی‌ها به یغما رفته و از کف برود. خدا هرگز آنروز را نیاورد که مجالس، تکایا و هیاتهای سوگواری به جای تعظیم و تکریم شعائر حسینی به محافلی تبدیل شوند که با فلسفه قیام حضرت اباعبدالله(ع) همسویی ندارند.

در این هفته همچنین فرصت میقات در سرزمین وحی و سفر پررمز و راز حج به پایان آمد و بزرگترین اعمال عبادی اسلام با بازگشت میلیونها زائر بیت‌الله‌الحرام و مدینه منوره به سرزمین‌هایشان به پایان رسید و حجاج ایرانی نیز با کوله‌باری از تقوا و بندگی، زندگی جدید خود را در سایه معنویت لحظات میقات اله آغاز کردند.

هفته جاری دور جدید مذاکرات ایران و گروه 1+5 پس از ماهها وقفه در ژنو و همزمان با ترور دو دانشمند هسته‌ای کشورمان در حالی از سرگرفته شد که نتیجه خاصی بجز تعیین محل بعدی برگزاری مذاکرات در اسلامبول و در بهمن ماه از آن بدست نیامد. این مذاکرات دو روزه که در حقیقت به منظور ذوب کردن وضعیت منجمد شده گفتگوها پس از ماهها وقفه برگزار شد، با پیشنهاد ایران در مورد محل برگزاری دور بعدی گفتگوها موافقت کرد ولی موضوع دستور کار مذاکرات همچنان در هاله‌ای از ابهام است. طرف ایرانی، موضوع گفتگوی آتی را موارد مشترک و مورد توافق طرفین ذکر کرده ولی اشتون رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه 1+5 با صدور بیانیه‌ای، برخلاف توافق قبلی با جلیلی از سربی‌صداقتی، اعلام کرد بحث وضعیت هسته‌ای ایران و سئوالات غرب، دستور مذاکرات را تعیین خواهد کرد. این ژست تبلیغاتی هر چند که ممکن است برای ساعاتی نشاندهنده برتری جویی غربی‌ها باشد اما در حقیقت منعکس کننده عدم صداقت و بی‌اخلاقی آنها در پایبندی به تعهدات صورت گرفته در مذاکرات است که طبعا حرکت بعدی مقامات کشورمان می‌تواند واکنشی به این خباثت باشد. در نگاه به رخدادهای خارجی، این هفته نیز تحولات عراق، افغانستان و فلسطین اشغالی بخش عمده خبرهای رسانه‌ها را به خود اختصاص داد.


رسالت

«دو دستاورد 16 آذر امسال» عنوان سرمقاله روزنامه رسالت به قلم محمد کاظم انبارلویی است که در آن می‌خوانید:
امسال 16 آذر در دانشگاه‌های کشور شاهد رویدادی بسیار بدیع و جالب بودیم. دانشجویان،‌ اساتید و برجستگان علم کشور به مناسبت روز اول محرم و تقارن آن با روز 16 آذر در دسته‌های منظم عزاداری یاد سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و شهدای کربلا را گرامی داشتند.

دانشجویان با دردست داشتن پلاکاردهایی مبنی بر محکومیت قاتلان شهید شهریاری و نیز با تاکید بر استکبارستیزی، آگاه و بصیرت خود را به نمایش گذاشتند. دانشجویان با تاکید بر مبارزه مستمر با اهل فتنه و افشای ماهیت آنها 16 آذر را با شکلی کاملا متفاوت برگزار کردند در طول سه دهه پس از انقلاب و حتی در تاریخ تاسیس دانشگاه تاکنون نظیر چنین پدیده‌ای زیبا و دلنشین برگزار نشده است.

سال گذشته عده‌ای دانشجو نما که از اتاق فکر لندن الهام می‌گرفتند در سالروز 16 آذر به ساحت مقدس امام خمینی(ره) اهانت کردند و با کمال بی‌شرمی عملی را مرتکب شدند که موجی از نفرت را علیه سران فتنه و فتنه‌گران در سراسر کشور بویژه دانشگاه‌ها پدید آورد.

برگزاری مراسم تکریم شعائر عاشورا سه‌شنبه گذشته در دانشگاه‌ها بویژه دانشگاه تهران، امیرکبیر، شریف، علم و صنعت و… نشان داد یک آماده باش دائمی در دانشگاه‌ها برای برخورد با اقدامات احتمالی فتنه‌گران وجود دارد.

رادیوهای بیگانه بویژه رادیو بی‌بی‌سی و رادیو آمریکا و دیگر رسانه‌های استبداد جهانی از یک ماه پیش تدارک وسیعی برای آشوب در دانشگاه‌ها دیده بودند اتاق فکر لندن توصیه کرده بود برخی از سران فتنه در این مورد بیانیه بدهند آنها هم دادند، اما آب از آب تکان نخورد.

شعارهای مطرح در تجمعات دانشجویی و نیز فریادهای بلند در صفوف عاشورایی دانشجویان بسیار جالب و قابل تامل است:
لبیک یا حسین، مرگ بر آمریکا، یار دبستانی من مخالف آمریکاست، شهید شهریاری راهت ادامه دارد، مرگ بر اسرائیل، مرگ بر انگلیس، الله اکبر، خامنه‌ای رهبر و…


مردم سالاری

«هدفمندی یارانه‌ها و آمادگی مردم» عنوان سرمقاله روزنامه مردم سالاری به قلم مهدی عباسی است که در آن می‌خوانید:
اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها در مراحل نهایی خود قرار دارد طرحی که ماه‌ها است ذهن مردم و مسوولا ن را به خود  اختصاص داده و به نحوی همه منتظرند  بالا خره  ایران پس از اجرای این طرح، چه وضعیتی خواهد داشت؟ آیا وعده‌هایی که دولتمردان برای تحقق عدالت می‌دهند، اجرایی می‌شود؟ همانطور که بارها اعلا م شده اصلا ح ساختار اقتصادی کشور یکی از آرزوهای اقتصاددان‌ها و سیاستمداران دلسوز ایران بوده است و نمی‌توان کسی را یافت که با هدفمندکردن یارانه‌ها مخالف باشد، اما بحث اساسی که همواره جزو دغدغه‌ها بوده است، نحوه و چگونگی اجرای آن است.

اجرای چنین طرحی، نیازمند تحقق پیش شرط‌هایی است که عدم زمینه  سازی  برای اجرا می‌تواند تبعات  فراوانی به همراه داشته باشد که جبران ناپذیر است. آمادگی مردم یکی از مهم ترین شرط‌های اجرایی این طرح بزرگ است چرا که هدفمندکردن یارانه‌ها با زندگی روزمره مردم به صورت مستقیم در ارتباط است و همین امر علت مهمی است تا به  این نکته  توجه شود که باید افکار عمومی از هر نظر توانایی پذیرش چنین تحولی در نحوه زندگی شان را داشته باشند.

مهم ترین بحث در ایجاد آمادگی در مردم ارائه توضیحات  کافی و شفاف سازی درباره زوایای مختلف طرح است. نکته‌ای که هنوز به صورت کامل تحقق نیافته و این طرح، همچون جعبه‌ای در بسته است که مشخص نیست پس از باز شدن  آن به صورت دقیق و علمی چه خواهد شد؟ لذا دولت بهتر است، قبل از اجرای مرحله نهایی طرح، به صورت علمی و با ارائه آمار به مردم توضیح دهد، که چگونه  می‌تواند تورم پیش بینی شده برای این طرح  را کنترل کند؟ قطعا اگر مردم آمادگی ذهنی لا زم برای اجرای طرح را پیدا کنند، دولت در اجرا با کمترین مشکل روبرو خواهد شد. آمادگی گروه‌های مرجع از دیگر پیش زمینه‌هایی است که باید تحقق یابد تا دولت در اجرای این طرح بزرگ با کمترین مشکلا ت روبه رو شود.


ابتکار

«شاخاب پارس نه خلیج فارس» عنوان سرمقاله روزنامه ابتکار به قلم جاماسب محمدی بختیاری است که در آن می‌خوانید:
از یاد نبرده ایم هنگامی که کنفدراسیون دانشجویان ایران در خارج از کشور به عنوان پیشگام ترین و پیشرو ترین اپوزسیون و مخالف نظام شاهنشاه فعالیت می‌کرد ،وقتی که کشورهای عربی نام جعلی بر شاخاب پارس می‌گذارند ، همگام و همسو با رژیم سلطنتی شدیدترین موضع گیری را کرد و نام نیکی از خود در تاریخ برجای گذاشت .

آن دانشجویان جوان بودند و آرمان گرا ، هنوز در پیچ و خم‌های سیاسی و منفعت طلبی‌های گروه گرفتار نیامدند که به منافع شوروی و بلوک شرق فکر کنند ، بلکه به منافع مردم و سرزمین خود می‌نگریستند. در پاسداری از باورهای مشترک ملی – چپ ، راست – رادیکال ، محافظه کار – سنت گرا ، نو گرا- و … تفاوتی نمی‌کنند .

حکومت‌ها و دولت‌ها در مسیر و گذر تاریخ می‌آیند و می‌روند اما این میراث و باورهای ملت هاست که می‌مانند و هویت تمدنی یک کشور را تشکیل می‌دهند .حفاظت از ارزش‌های ملی هیچ حد و مرز، گونه گونی گویشی و تمایزات فکری و عقیدتی را نمی‌شناسد . پارس نام تاریخی شاخابی است که هزاره هاست ایرانی‌ها در کرانه‌ها آن زندگی می‌کنند و حاکمان ایرانی بر پهنه نیلگون این آب‌های آبی حکمرانی می‌کنند . نام پارس با هویت این جغرافیای آبی چنان تنیده است که گویا بدل به ذات آن شد.

انکار این نام بر این شاخاب انکار بدیهیات و اصول مسلم تاریخی و جغرافیایی است . جعل هرگونه عنوان یا نامی برای آن به باتلاقی تبدیل خواهد شد که جاعلان و حیله گران در آن فرو خواهند رفت و هیچ اثری از خود باقی نخواهند گذاشت، جز نام مقدس «پارس»  که بسان خورشید ابدی بر بلندای تاریخ و تمدن بشریت می‌درخشد . جعل عنوان شاخاب پارس چنان تهوع آور و مشمئز کننده است که قلم و گفتار از بیان آن شرمگین و عاجز است .

اخیراً فرمانده نیروی دریایی آمریکا در” شاخاب پارس” به نیروهای تحت امر خود دستور داده است که از عنوان جعلی خلیج …. استفاده کنند . در میان کشورهایی که که برچسب استثمارگر بر پیشانی آنها رقم خورده است ، مردم جهان انگلیسی‌ها را به عنوان تفرقه‌انداز ، غارت گر، ویران گر ، سرکوب گر ، و … می‌شناسند .


آفرینش

«حریف خلیج فارس و منافع ملی کشور» عنوان سرمقاله روزنامه آفرینش به قلم علی رمضانی است که در آن می‌خوانید:
در یک ماه گذشته ما شاهد دورفتار از سوی دو قدرت بزرگ شرقی و غربی در تحریف نام تاریخی خلیج فارس بوده ایم از یک سو دولت آمریکا که تا کنون در روابط دیپلماتیک خود از خلیج فارس یا کلمه خلیج استفاده می‌کرده است در اقدامی عجیب در وب‌سایت رسمی نیروی دریایی این کشور نامی عربی را جایگزین خلیج فارس کرد و از سوی دیگر نیز در مراسم افتتاحیه بازی‌های آسیایی گوانگجو چین نام خلیج فارس در واقع جعلی نشان داده شد این دو رویکرد چین وامریکا در واقع با واکنش‌های بسیاری در داخل و خارج از ایران روبرو شد و از سویی نیز موجی از خوشحالی و تایید توسط رسانه‌های عربی و پان عرب و بر خی مقامات عربی بوجود آورد در این حال هر چند مسئولان کشور در مورد رفتار چینی‌ها اعتراض کرده و تا حدی نیز چینی‌ها عذر خواه کردند و علاوه بر ان در باره رفتار امریکایی‌ها مو جب احضار سفیر سوئیس شد اما انچه مشخص است عدم توجه دقیق و کافی دولت و اعتراض‌های حداقلی به این مساله است در مورد پاسداشت نام خلیج فارس نه تنها می‌تواند ایران را در موقعیت ضعیف‌تری از گذشته قرار دهد بلکه همسایگان جنوبی و عربی را برای ایستادگی بیشتر در جعل حقوق تاریخی ایران تشویق و تشجیع خواهد کرد.

در این بین ما در چند سال گذشته شاهد آن هستیم که با حمایت‌های مالی وسیاسی اعراب علاوه بر کشورهای عربی پاره‌ای از سازمان‌ها، ارگان‌ها، خبرگزاری‌ها یا مجلات و رسانه‌های بین‌المللی نیز به این نامگذاری مجعول خلیج فارس روی آورده‌اند که در واقع زنگ خطری برای منافع ملی ایران شمرده می‌شود .

در این حال آنچه مشخص است رفتارهای حداقلی و اعتراضی مقامات ایرانی در سالهای گذشته در قبال پاسداشت از نام خلیج فارس بوده که می‌تواند تبدیل به عادتی گردد که به نوبه خود تاثیرات منفی بسیاری داشته و تلاش‌های مستمر همسایه‌های جنوبی ما را هم در تحریف نام خلیج فارس سرعت دهد.

در این بین هم چنان که در گذشته شاهد بوده ایم این رفتار‌های واکنشی و مناسب افکار عمومی ایرانیان در داخل و خارج از کشور و مقامات سیاست خارجی و مقامات سیاسی ایران بوده است که در بسیاری از مواقع مانع از بروز دو باره این رفتار از سوی برخی از کشور‌های دیگر شده است وهرگاه که در انجام واکنش به جعل خلیج فارس تعلل ورزیده شده و یا واکنشی حداکثری از سوی رسانه‌ها افکار عمومی و دولت به میزان لازم انجام نشد ه است بر قدرت جعل کنند گان افزوده است در این میان باید یادآوری کرد که در پاسداشت نام خلیج فارس بود که بازی‌های کشورهای اسلامی در ایران لغو شد چه اینکه خلیج فارس همواره با حاکمیت و منافع و هویت ملی ما ایرانیان ارتباط مستقیمی دارد در این ر استا است که لزوم در نظر گرفتن راهبردی ویژه و انجام واکنش‌هایی مناسب در برابر حامیان جعل عنوان خلیج فارس از یک سو مانع از تحریف منافع ملی کشور شده و از سوی دیگر نیز به منزله هشداری است به کشور‌هایی که با حمایت‌های دیپلماتیک و مالی اعراب دست به تحریف نام تاریخی خلیج فارس می‌زنند .


آرمان

«ویکی‌لیکس؛ ابعاد و زوایای پنهان» عنوان سرقاله روزنامه آرمان به قلم دکتر‌ محمد‌مهدی ‌مظاهری است که در آن می‌خوانید:
در مورد ماهیت گردانندگان سایت ویکی‌لیکس و اعتبار مطالب و محتوای ارائه شده برای کاربران در میان متخصصان علم سیاست اختلاف نظرهای عمیق به وجود آمده است. در بررسی اخبار منتشره توسط ویکی‌لیکس و پیامدهای درز این اخبار می‌توان به نکات ذیل اشاره کرد؛

1- در مورد گردانندگان اصلی سایت و حامیان اصلی انتشار این اخبار در مطبوعات و خبرگزاری‌های مختلف جهان اختلاف نظر وجود دارد. طبق نظر برخی از متخصصان فناوری اطلاعات و نیز دستگاه امنیتی و اطلاعاتی آمریکا، دلیل درز این اطلاعات و دستیابی کاربران اینترنتی و سایت‌ها و خبرگزاری‌های مختلف، وجود اختلاف میان هیات حاکمه آمریکا و تسویه حساب درون حکومتی بوده است، به طوری‌که شخصی به نام «برادلی مانینگ»  متخصص امور اطلاعاتی ارتش آمریکا عامل این درز اطلاعاتی بوده است. برادلی پس از دستیابی به اطلاعات محرمانه آن‌هم به شکل ساده که حاصل فعالیت وی در بخش نهاد امنیتی وابسته به پنتاگون بوده است، توانسته پس از کپی این اطلاعات سری، آنها را در اختیار مسئول سایت ویکی‌لیکس قرار دهد. البته برخی نیز بر این عقیده‌اند که دستگاه امنیتی و اطلاعاتی آمریکا با خارج کردن برخی از اطلاعات سری و اسناد خویش به شکل برنامه ریزی شده در صدد ایجاد فشار بر برخی از دولت‌ها و امتیازگیری دیپلماتیک و سیاسی است. نکته مهمی را در این مورد نباید فراموش کرد و آن عدم اشاره به رژیم صهیونیستی و تجاوزات مکرر آن در منطقه است. این در حالی است که این رژیم از عوامل اصلی بحران و تنش در منطقه است. بنابراین برخی بر این باورند که انتشار این اسناد با خوشحالی مقامات رژیم صهیونیستی روبه‌رو گردیده و نشان دهنده هدف گذاری این رژیم برای تطویل بحران در خاورمیانه است.

2- به نظر می‌رسد اسنادی که پایگاه ویکی‌لیکس آن را منتشر کرده تنها صرف اطلاع رسانی نبوده بلکه باید صحت و سقم موارد ذکر شده بررسی گردد. اسناد فاش شده طیف گسترده‌ای از تحولات بین‌المللی به ویژه منطقه مهم و استراتژیک خاورمیانه را در برمی گیرد، باید دید از اطلاعات مندرج در ویکی‌لیکس چه کشورهایی بهره می‌برند. البته انتشار برخی از این اسناد به اصطلاح محرمانه و طبقه بندی شده از سوی ویکی‌لیکس غیر منتظره نبوده است، به عنوان مثال اسنادی که در مورد خاورمیانه و به ویژه عراق میان اسناد ویکی‌لیکس وجود دارد و نشانگر جنایت‌های متعدد آمریکا در ابوغریب و حمایت از جریانات افراطی در عراق است، در واقع چیز تازه‌ای نبوده است و قبل تر نیز افکار عمومی از این مسائل در عراق آگاه داشت. این در حالی است که به نوعی از این اسناد به اسناد و اطلاعات محرمانه تعبیر می‌شود.


جهان صنعت

«اتحاد؛ هدیه بحران به اروپا» عنوان سرمقاله‌ِ روزنامه جهان صنعت به قلم حمیدرضا آریان‌پور است که در آن می‌خوانید:
چنان‌که از واکنش سران مالی و سیاسی اروپا به بحران بده کشورهای اتحادیه و یوروزون بر می‌آید، این بحران دست‌کم در کوتاه‌مدت به نزدیکی اروپایی‌ها خواهد انجامید. این تنها راه نجاتی به نظر می‌رسد که برای گذر از دردسرهای اقتصادی و پیشگیری از رویدادهای ناخوشایند آینده از ذهن می‌گذرد.

رییس صندوق بین‌المللی پول، دومینیک استراس کان در آخرین سخنان خود با انتقاد شدید از رویکرد کشورهای قاره سبز، اروپاییان را به عملکرد هماهنگ در مقابله با بحران‌های مالی فرا خوانده است.

این هشدار کان زمانی بیشتر جلب توجه می‌کند که می‌بینیم روزبه‌روز کشورهای بیشتری به طور جدا از اتحادیه با تصویب بودجه‌های بسیار سختگیرانه ریاضتی ناچار به کاستن رفاه مردمی می‌شوند که همیشه سرآمد دریافت خدمات اجتماعی بوده‌اند.

ایرلند اخیرا سختگیرانه‌ترین بودجه خود را تصویب کرده و اسپانیا هفته گذشته سیاست‌های صرفه‌جویانه خود را تشدید کرده است. یونان همچنان با اعتراضات مردمی روبه‌روست که در واپسین مورد آن، یونانی‌ها در اعتراض به حضور رییس صندوق بین‌المللی پول در این کشور به خیابان‌ها آمده‌اند. پرتغال و چندین کشور دیگر هم در انتظار روزهای بدتری هستند.

همین نگرانی از روزهای بدتر پیش‌رو است که همگرایی اجباری و از سر استیصال سیاست‌های مالی و اقتصادی قاره ثروتمند دنیا را ناگریز خواهد کرد.

نشانه‌های این همگرایی را می‌توان در اتحاد آلمان و فرانسه برای بهبود شرایط ارز یورو و در تصویب بسته‌های نجات مالی برای کشورهای آسیب‌دیده مشاهده کرد و لزوم آن را در هشدار رییس نهادی دید که به همراه بانک جهانی مهم‌ترین سازمان‌های تاثیرگذار در اقتصاد جهان هستند.


دنیای اقتصاد

«ساختار ناکارآمد معاملاتی در بازار سهام تهران» عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم علیرضا کدیور است که در آن می‌خوانید:
بیش از یک‌ماه از ورود پست‌بانک، آخرین بانک دولتی مشمول خصوصی‌سازی به بورس می‌گذرد. پست‌بانک در تاریخ 11 آبان‌ماه 89 با عرضه بیش از 28 میلیون سهم (معادل 5 درصد کل سهام شرکت) در قیمت 2302 ریال در بورس تهران کشف قیمت شد.

عرضه‌ای که در زمان خود به دلیل رعایت نکردن ضوابط افشای اطلاعات از جمله صورت‌های مالی 6 ماهه، مورد انتقاد کارشناسان قرار گرفت و در نهایت با تلاش مدیران سازمان و شرکت بورس، به بازار سرمایه ایران وارد شد. اما فارغ از نقض برخی از مواد قانون بازار اوراق بهادار در عرضه اولیه این شرکت، روند حرکت قیمت سهام این شرکت پس از ورود به بورس بسیار قابل توجه و هشداردهنده است.

این شرکت از دومین روز حضور در بورس تاکنون طی24 روز معاملاتی به طور مداوم شاهد صف خرید چند میلیونی بوده که حتی رشد 65 درصدی قیمت سهم در این فاصله هم نتوانسته است ذره‌ای از صف خرید حاکم بر معاملات این نماد را کاهش دهد. این در حالی است که پست‌بانک طی 24 روز کاری گذشته، پس از سپری کردن دو دوره 5 روزه دستورالعمل رفع گره معاملاتی و ورود به دوره سوم، با معامله 280 هزار سهم از سهام عرضه شده توسط دولت (معادل یک درصد کل عرضه اولیه و 5 صدم درصد کل سهام شرکت) شاهد جهش 65 درصدی قیمت بوده است.

همچنین صف خرید پست‌بانک در معاملات دیروز بالغ بر 130 میلیون سهم، معادل 23 درصد کل سهام شرکت بود. این صف خرید در حالی برای پست‌بانک تشکیل می‌شود که از یک‌سو وزارت اقتصاد به عنوان تنها سهامدار عمده و مالک 65 درصد کل پست‌بانک، در یک روز معاملاتی نمی‌تواند بیش از 5 درصد (معادل 28 میلیون سهم) از سهام شرکت را در بورس واگذار کند.
لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

  +  6  =  13