بهبود سطح جامعیت اطلاعات سامانه اعتبارسنجی/م ۱۹ میلیون ایرانی ۳ مرتبه تسهیلات گرفتند

مدیرعامل شرکت رتبه بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها، تصریح کرد

جلیلی با تاکید بر اینکه تمام بانک‌ها به عضویت سامانه اعتبارسنجی مشتریان درآمده اند و تغییرات اطلاعات سامانه به زمانی مربوط می‌شود که افراد جدیدی در سیستم بانکی تقاضای دریافت وام می کنند، گفت: تمام مشتریانی که تاکنون از سیستم بانکی وام گرفته‌اند با این سامانه مرتبط شده‌اند.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک،محمد جلیلی در چهارمین نمایشگاه بین‌المللی بورس، بانک و بیمه ، با اشاره بهبود سطح جامعیت اطلاعات سامانه اعتبارسنجی، اظهارداشت: شاخص درصد پوشش اطلاعات اعتباری، یک شاخص اقتصادی است که میزان پوشش اطلاعات اعتباری مشتریان را توسط سامانه‌های اعتباری نشان می‌دهد.

وی با بیان اینکه افزایش درصد پوشش اطلاعاتی بیانگر شفافیت اطلاعاتی است، افزود: در این سامانه اطلاعات 5 سال گذشته افراد بالغی که امکان دریافت تسهیلات دارند، به ثبت می‌رسد.

مدیرعامل شرکت رتبه بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها، تصریح کرد: میانگین سطح پوشش اطلاعات اعتباری مشتریان در جهان 63 درصد و در ایران به 40 درصد رسیده است.

وی اظهارداشت: در واقع سامانه ما اطلاعات اعتباری 19 میلیون نفر را در اختیار دارد که متناسب با نیاز بانک‌ها در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.

جلیلی با بیان اینکه در این اطلاعات، دارایی‌های مالی افراد مد نظر نیست، گفت: تمرکز اصلی در این سیستم، بدهی فرد به بانک، بدهی به گمرک،  قبوض آب، برق و تلفن و سپرده بانکی است؛ در هیچ کدام از سامانه های اعتباری در دنیا اطلاعات مالی افراد مانند خانه ملکی مد نظر قرار نمی‌گیرد.

وی با اشاره به مشکلاتی که لحاظ دارایی مالی در اعتبارسنجی افراد ایجاد می‌کند، تصریح کرد: به عنوان مثال اگر فردی 100 میلیارد تومان دارایی داشته باشد، بانک بدون توجه به بدهی این فرد به بانکی دیگر، با دریافت وثیقه به او تسهیلات پرداخت می‌کند.

مدیرعامل شرکت رتبه‌بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها، ادامه داد: یکی از دلایل عدم موفقیت وصول مطالبات معوق جزیره‌ای عمل کردن است و بانک (الف) بدون توجه کافی به معوقات متقاضی تسهیلات به بانک (ب)، تنها به صرف دریافت وثیقه تسهیلات پرداخت می‌کند.

وی با بیان اینکه اقساط بانکی باید مهمترین مولفه در اعتبارسنجی افراد باشد، گفت: عدم پرداخت تسهیلات باید به عنوان امتیاز منفی در کارنامه اعتباری مشتریان بانک‌ها منظور شود.

وی با بیان اینکه پوشش اطلاعاتی سامانه ما به طور دائم در حال افزایش است، افزود: سطح پوشش اطلاعاتی ما با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد، زیرا تسهیلات خرد در کشور ما بسیار زیاد است و موسسات اعتباری و صندوق های قرض الحسنه پرداخت‌های زیادی در این زمینه دارند.

جلیلی با اشاره به اینکه اطلاعات اعتباری زیادی وجود دارد که وارد سامانه نمی‌شود، اظهارداشت: اگر اطلاعات موسسات اعتباری به این سامانه اضافه شود، مشخص خواهد شد که 80 تا 90 درصد مردم تسهیلات دریافت کرده و اطلاعات اعتباری دارند.

مدیرعامل شرکت رتبه بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها درخصوص میزان گزارش‌های روزانه این سامانه به بانک‌ها، گفت: در سال گذشته به طور متوسط 50 هزار گزارش اعتباری به بانک ها داده شده و به نظر می‌رسد این میزان در سال جاری به بیش از 60 هزار گزارش خواهد رسید.

وی در پاسخ به این سوال که آیا اطلاعات این سامانه به بانک مرکزی و دولت داده شده است، اظهارداشت: تاکنون درخواستی در این باره از ما درخواست نشده و البته ما هم تمایل چندانی به ارائه اطلاعات به آنها نداریم زیرا در صورت ارائه اطلاعات به آنها، امکان دارد سطح همکاری بانک‌ها با ما کاهش یابد.

محمد جلیلی در پاسخ به سئوال مهر در مورد اقدامات شرکت رتبه بندی و اعتبار سنجی مشتریان بانکها گفت: سیستم رتبه‌بندی مشتریان از اوایل سال 88 فعالیت خود را آغاز کرده است، بر این اساس بانک‌ها باید برای پرداخت وام به هر یک از مشتریان خود اطلاعات آنها را به شرکت ما بدهند تا وضعیت خوش‌حسابی یا بدحسابی آنها را مشخص و اعلام کنیم.

مدیرعامل شرکت رتبه‌بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها افزود: از ابتدای راه‌اندازی این شرکت تاکنون اطلاعات 19 میلیون ایرانی که حداقل یک بار از سیستم بانکی وام دریافت کرده‌اند، در این شرکت ثبت شده است و 19 میلیون ایرانی از سال 88 تاکنون به طور میانگین 2 یا 3 بار از سیستم بانکی تسهیلات دریافت نموده اند و عموم تسهیلات دریافتی توسط مردم در این سال‌ها خرد بوده است.

وی با اشاره به اینکه رتبه‌بندی مشتریان کلان بانک‌ها نیز توسط این شرکت انجام می‌شود، تصریح کرد: از 19 میلیون مشتری حدود 300 هزار نفر را شرکت‌های حقوقی و 18.5 میلیون نفر باقی‌مانده را اشخاص حقیقی تشکیل می‌دهند. همچنین اطلاعات 19 میلیون مشتری بانکی در این شرکت ثبت شده است و در ماه‌های اخیر رشد فزاینده‌ای در ثبت اطلاعات مشتریان نداشته‌ایم، چرا که بانک‌های جدید قبلا عضو این شرکت شده اند. 

جلیلی با تاکید بر اینکه تمام بانک‌ها به عضویت سامانه اعتبارسنجی مشتریان درآمده اند و تغییرات اطلاعات سامانه به زمانی مربوط می‌شود که افراد جدیدی در سیستم بانکی تقاضای دریافت وام می کنند، گفت: تمام مشتریانی که تاکنون از سیستم بانکی وام گرفته‌اند با این سامانه مرتبط شده‌اند.

وی درمورد رقم میانگین تسهیلات دریافتی توسط مشتریان بانکی عنوان کرد: در میان وام‌های پرداختی در سیستم بانکی تسهیلات از یک میلیون تا چندصد میلیارد تومان وجود دارد که بانک‌ها برای پرداخت آنها به مشتریان خود ملزم هستند ابتدا از این شرکت استعلام کنند.

مدیرعامل شرکت رتبه‌بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها  درباره استعلام حساب مشتریان دانه درشت توسط بانکها از شرکت اعتبارسنجی گفت: بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات لازم است که اطلاعات مشتریان خود را دریافت و به شرکت رتبه‌بندی ارائه کنند زیرا این شرکت نقش مشاوره برای سیستم بانکی در پرداخت تسهیلات ایفا می کند و میزان اهلیت اعتبار مشتری و همچنین اینکه تا چه میزان می‌توان به این مشتری وام پرداخت کرد را به بانک اعلام می‌ نماید.

جلیلی در مورد رتبه‌بندی مشتریان دانه‌درشت سیستم بانکی اظهار داشت: اعلام وضعیت تسهیلات دانه‌درشت‌ها به مراجع مربوطه از جمله وزارت اقتصاد مربوط می شود و وظیفه ما نیست بلکه بازرسان سیستم بانکی باید درباره این افراد گزارش را به مراجع مربوطه ارائه دهند.

وی در زمینه اخطارهای این شرکت به بانکها برای پرداخت وام به برخی مشتریان و عدم اهلیت آنها گفت: شرکت رتبه‌بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانکها دراین زمینه وظیفه ای ندارد زیرا زمانی که گزارش اهلیت یا عدم اهلیت مشتری را به بانک می‌دهیم دیگر کار ما به اتمام رسیده و وظیفه‌ای در مورد پیگیری تسهیلات پرداختی نداریم.

مدیرعامل شرکت رتبه‌بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها افزود: اگر تسهیلات پرونده‌ای که قبلا شرکت رتبه‌بندی نسبت به پرداخت آن هشدار داده بود، معوق شده باشد اداره نظارتی بانک و بخش‌های نظارتی باید بررسی‌های لازم را انجام داده و مسئول پرداخت این وام را درخواست کنند. البته درصد اشتباه در رتبه‌بندی مشتریان بانک‌ها از سوی این شرکت وجود ندارد.

به گفته وی، در 5 سال گذشته افرادی بوده اند که حداقل 2 تا 3 وام و حداکثر 300 وام دریافت کرده‌اند البته شرکت‌های حقوقی بیشترین تعداد وام‌های دریافتی را به خاطر تامین سرمایه در گردش و انجام فعالیت‌های تولیدی داشته‌اند. به عنوان نمونه مواردی بوده که شرکتی 300 بار وام از سیستم بانکی دریافت و به موقع نسبت به بازپرداخت آن اقدام کرده است و البته این مسئله منفی نیست و نباید دیدگاه بدی نسبت به آن داشت زیرا گردش بالای فعالیت اقتصادی آن بنگاه را نشان می‌دهد.

مدیرعامل شرکت رتبه‌بندی و اعتبارسنجی مشتریان بانک‌ها گفت: این شرکت مسیر تکامل را به پیش می برد و هر ماه اطلاعات جدیدی به سامانه اضافه می‌شود به عنوان نمونه در سال گذشته این شرکت 50 عضو داشت ولی الان تعداد اعضا به بیش از 64 سازمان رسیده‌اند. بر این اساس بانکها، سازمان‌های دولتی، صندوق‌ها، لیزینگ‌ها و موسسات مالی و اعتباری در شرکت رتبه‌بندی و اعتبارسنجی مشتریان عضو بوده و البته در سیستم‌های جدید نیز در حال اتصال به سامانه هستند.

وی با اشاره به اینکه روزانه 60 هزار درخواست بانک‌ها به صورت مکانیزه در سیستم اعتبارسنجی ثبت می‌شود، گفت: همچنین به طور میانگین در هر دقیقه اطلاعات 10 تا 20 نفر از مشتریان بانکی در شرکت رتبه‌سنجی مورد بررسی و رتبه‌بندی قرار می‌گیرد. بانک ها فقط از شرکت رتبه‌بندی مشورت می‌گیرند و اینکه این تسهیلات را پرداخت کنند یا خیر، تضمینی است که برعهده خود آنها است و ما نقشی در این زمینه نداریم.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

  −  3  =  1