توافق بازخرید معکوس به بیش از ۶هزار میلیارد تومان

بانک مرکزی نقدینگی مازاد بانک‌ها را جمع کرد

بانک‌‌مرکزی در جدیدترین گزارش خود با توجه به پیش‌بینی از وضعیت نقدینگی در بازار بین بانکی، موضع عملیاتی جذب نقدینگی را با توجه به افزایش منابع در بازار بین بانکی برای خود برگزید، از این‌رو این نهاد پولی و مالی در هفته منتهی به ۱۷ خرداد به اجرای عملیات بازار باز در قالب توافق بازخرید معکوس به مبلغ ۳۷/ ۶ هزار میلیارد تومان اقدام کرد.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک، بانک مرکزی در گزارشی جزئیات دهمین مرحله از عملیات بازار باز در سال‌جاری را منتشر کرد. بنا بر گزارش روابط‌عمومی بانک‌‌مرکزی، پیرو اطلاعیه روز ‌سه‌شنبه 11 خرداد‌ماه۱۴۰۰ مبنی‌بر برگزاری حراج فروش مدت‌دار اوراق مالی اسلامی دولتی در عملیات بازار باز، سه بانک سفارش خرید اوراق مالی اسلامی دولتی در قالب توافق بازخرید معکوس ‌(ریپوی معکوس) را تا مهلت تعیین‌شده در مجموع به ارزش 2/ 11هزار میلیارد تومان از طریق سامانه بازار بین‌بانکی به بانک‌‌مرکزی ارسال کردند. با توجه به پیش‌بینی بانک‌‌مرکزی از وضعیت نقدینگی در بازار بین‌بانکی، موضع عملیاتی بانک‌‌مرکزی در این هفته جذب نقدینگی بود. این موضع با توجه به‌وجود منابع مازاد در بازار بین بانکی از سوی سیاست‌گذار پولی اتخاذ شد.

از این‌رو‌ بانک مرکزی به اجرای عملیات بازار باز در قالب توافق بازخرید معکوس به مبلغ 37/ 6 هزار میلیارد تومان با سررسید 7 روزه با حداکثر نرخ 18 درصد مبادرت کرد. معاملات مربوط به این عملیات در روز دوشنبه 17 خرداد انجام شد. افزون بر این، در هفته منتهی به 17 خرداد‌ سال‌جاری، به‌رغم امکان استفاده بانک‌ها و موسسات اعتباری غیر‌بانکی دارنده اوراق مالی اسلامی دولتی از اعتبارگیری قاعده‌مند (دریافت اعتبار با وثیقه از بانک مرکزی) در قالب توافق بازخرید با نرخ سود سقف دالان و در روزهای شنبه تا چهارشنبه هر هفته، به‌دلیل کفایت نقدینگی موجود، هیچ‌یک از بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی از اعتبارگیری قاعده‌مند (توافق بازخرید) استفاده نکردند. در نهایت در هفته منتهی به 17 خرداد به میزان 11 میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی دولتی متعلق به بانک‌‌مرکزی توسط کارگزاری این بانک در بازار ثانویه فروخته شد.

تصویر عملیات بازار باز در سال‌جاری

بررسی‌های رسمی نشان می‌دهد تا پیش از این و از ابتدای سال تا به حال عملیات بازار باز در هشت مرحله تا تاریخ 4 خرداد ‌انجام شده است. در 10‌هفته اخیر در مجموع موضع بانک مرکزی در 6 هفته سیاست تزریق نقدینگی انجام داد، 3 هفته اقدامی انجام نداد و در هفته اخیر نیز سیاست جذب نقدینگی را از بازار بین بانکی انجام داد. در مجموع می‌توان بیان کرد که تا نیمه اول خرداد‌ماه سال‌جاری در مجموع 11/  25 هزار میلیارد تومان نقدینگی با نرخ زیر 20 درصد از طریق عملیات بازار باز تزریق شده و به میزان 37/ 6 هزار میلیارد تومان منابع از بازار بین بانکی جذب شده است. بررسی آمارهای رسمی در ارتباط با نرخ سود بازار بین بانکی حاکی از آن است که این نرخ از 9/ 19‌درصد در 11 فروردین به 49/ 18‌درصد در تاریخ 13 خرداد کاهش پیدا کرده است. کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی حاکی از مازاد منابع در بازار بین بانکی است.

بانک‌‌مرکزی به‌منظور مدیریت نقدینگی موجود در بازار بین‌بانکی ریالی، عملیات بازار باز را به‌صورت هفتگی اجرا می‌کند. موضع عملیاتی این بانک‌ (خرید یا فروش از طریق ابزارهای موجود) براساس پیش‌بینی وضعیت نقدینگی در بازار بین‌‌بانکی و با هدف کاهش نوسانات نرخ بازار بین‌بانکی حول نرخ هدف، از طریق انتشار اطلاعیه در سامانه بازار بین‌بانکی اعلام می‌شود. پیرو اطلاعیه مزبور، بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی می‌توانند در راستای مدیریت نقدینگی خود در بازار بین‌بانکی، نسبت به ارسال‌ سفارش‌ها تا مهلت تعیین‌شده از طریق سامانه بازار بین‌بانکی اقدام کنند.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

7  ×  1  =