مروری بر عناوین خبری هفته
ارزش حقیقی آذر ماه تراکنش های شاپرک 6 درصد از آبان بیشتر شد اما نسبت به آذر 1400 حدود 16 درصد افت داشته است./تعداد تراکنش های شاپرک در آذر ماه به بیش از 3,767 میلیون تراکنش رسید که این تعداد نسبت به آبان ماه با رشد 0,94 درصد همراه شد./آمارها نشان می دهد که شرکتهای سپ، به پرداخت ملت و تجارت الکترونیک پارسیان در آذر ماه بیشترین سهم از تعداد تراکنش های کارتخوان فروشگاهی را در اکثر استان های کشور در اختیار دارند./توییتر سرگرم توسعه سیستم پرداخت پول در این پلتفرم شبکه اجتماعی بوده و درخواست برای دریافت مجوز رگولاتوری را آغاز کرده است./در نیمه اول سال 1400 مجموع تراکنش های بانکی در کشور بیش از 3,663 همت بود که این مبلغ در قیاس با مدت زمان مشابه سال 1400 با رشد 29 درصدی همراه شده است./مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک از حضور بزرگان صنعت بانکداری،شرکتهای پرداخت،فینتکها و استارتآپهای فعال در حوزه بانکی کشور در نهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت خبر داد./در حوزه تراکنش های اینترنتی از لحاظ تعدادی بیشترین ابزار پذیرش در اختیار شرکت های آسان پرداخت پرشین، به پرداخت ملت و پرداخت الکترونیک سامان قرار دارد./تولید کارت هوشمند سوخت توسط شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران،بومی شد.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک ،سر خط اخبار حوزه بانکداری الکترونیک و پرداخت الکترونیک در هفته ای که گذشت به شرح زیر است:
بررسی ارزش حقیقی تراکنش های شاپرک در آذرماه
ارزش حقیقی آذر ماه تراکنش های شاپرک 6 درصد از آبان بیشتر شد اما نسبت به آذر 1400 حدود 16 درصد افت داشته است. ارزش حقیقی تراکنش های شاپرک در آذر ماه به بیش از 1،480 میلیارد تومان رسید. این مبلغ در مقایسه با آبان ماه بیش از 6 درصد افزایش داشت اما نسبت به آذر سال 1400 با افت حدود 16 درصدی مواجه شد. رکورد ماهانه ارزش حقیقی تراکنش های شاپرک در سال جاری در اختیار اردیبهشت است. در این ماه مجموع ارزش حقیقی تراکنش های شاپرک بیش از 1،554 میلیارد تومان بود.
رکوردشکنی مبلغ تراکنش های شاپرک در آذر ماه
مبلغ تراکنش های انجام شده در شبکه الکترونیک پرداخت کارت در آذر ماه به رقم بی سابقه 833,4 همت رسید. این مبلغ در مقایسه با آبان ماه بیش از 8 درصد و در قیاس با آذر ماه سال قبل 24,78 درصد افزایش را نشان می دهد.از ابتدای سال 1401 تا پایان آبان ماه جمع کل تراکنش های شاپرک بیش از 5,495 همت بود. این به آن معناست که در 8 ماهه اول امسال در هر ماه به طور میانگین حدود 687 همت تراکنش شاپرک در کشور انجام شده است. مبلغ تراکش شاپرک آذر ماه نسبت به میانگین 8 ماه قبل هم رشد 21 درصدی را تجربه کرده است.
رشد اندک تعداد تراکنش های شاپرک آذر نسبت به آبان
تعداد تراکنش های شاپرک در آذر ماه به بیش از 3,767 میلیون تراکنش رسید که این تعداد نسبت به آبان ماه با رشد 0,94 درصد همراه شد. در مقایسه با آذر ماه سال گذشته تعداد تراکنش های شاپرک 15,37 درصد بیشتر شده است.نسبت به میانگین 8 ماه قبل تعداد تراکنش های آذر ماه 3 درصد رشد کرده است.
بیشترین تراکنش های کارتخوان های فروشگاهی در اختیار کدام شرکتهاست؟
آمارها نشان می دهد که شرکتهای سپ، به پرداخت ملت و تجارت الکترونیک پارسیان در آذر ماه بیشترین سهم از تعداد تراکنش های کارتخوان فروشگاهی را در اکثر استان های کشور در اختیار دارند.از لحاظ سهم از تعداد تراکنش های کارتخوان فروشگاهی، شرکتهای سپ و به پرداخت ملت تقریبا در عمده استانهای کشور، با اختلاف نسبت به سایر شرکتها از سهم بیشتری برخوردارند و پشتیبانی از عمده این تراکنش ها را بر عهده دارند.
صدور ۳۷ درصدی مجوز درخواستها در درگاه ملی
گزارش تاخیر در صدور مجوزها به تفکیک دستگاهها نشان میدهد در مجموع ۲۳۰ هزار مجوز در درگاه ملی مجوزها معطل صدور ماندهاند و از مجموع ۶۰۹ هزار و ۳۵۳ درخواست مجوز، تنها ۱۹۹ هزار و ۲۸۲ مجوز معادل ۳۷ درصد درخواستها به مرحله صدور رسیدهاند.گزارش تاخیر مرکز ملی پایش و بهبود فضای کسبوکار وزارت اقتصاد در صدور مجوزها، میزان اتصال دستگاهها به درگاه ملی مجوزها و جزئیاتی از میزان درخواست و صدور و همچنین تاخیر در صدور مجوزها را از ابتدای فروردین تا پایان دیماه نشان میدهد. از میان دستگاهها و سازمانهای مکلف در پیوستن به درگاه ملی مجوزها سه سازمان برنامه و بودجه، کانون وکلای دادگستری و نظام صنفی ساختمان هنوز شرایط صدور مجوز خود را به درگاه ملی مجوزها اعلام نکردهاند.بر اساس این گزارش، وزارت تعاون با ۲۳۷ هزار درخواست مجوز برای مشاغل خانگی در صدر دستگاههای حاضر در درگاه ملی مجوزها ایستاده و از این تعداد نزدیک ۱۲۶ هزار مجوز صادر شده و ۱۳۹ هزار درخواست نیز رد شده است. این وزارتخانه همچنین در مجموع با تاخیر در صدور حدود ۱۰ هزار مجوز مواجه است. همچنین وزارت تعاون در صدور مجوز برای دیگر کسبوکارها در حدود ۵۰ هزار درخواست داشته که تقریباً چهار هزار مجوز را صادر کرده و در مجموع حدود ۳۸ هزار مجوز در دست بررسی دارد و در صدور حدود ۲۸ هزار مجوز نیز تاخیر کرده است.
درخواست توییتر برای مجوز رگولاتوری سیستم پرداخت وجه
توییتر سرگرم توسعه سیستم پرداخت پول در این پلتفرم شبکه اجتماعی بوده و درخواست برای دریافت مجوز رگولاتوری را آغاز کرده است.ایلان ماسک، مالک جدید توییتر، از زمان خرید ۴۴ میلیارد دلاری این شرکت شبکه اجتماعی در تلاش برای ایجاد راههای جدید درآمدش به منظور جبران افت شدید درآمد تبلیغاتی است.ماسک پیش از این گفته بود خرید توییتر، بخشی از یک طرح بزرگ برای ایجاد یک اپلیکیشن همه منظوره خواهد بود که شامل شبکه اجتماعی، پرداخت نقطه به نقطه و خرید الکترونیکی است.این میلیاردر کارآفرین پس از خرید توییتر، برای کاهش هزینهها در این شرکت، دست به اخراج گسترده کارمندان زد و طرحهای جدید برای سرویس اشتراکی “توییتر بلو” معرفی کرد که شامل نشان احراز هویت بود. اما تبلیغاتکنندگان به دلیل نگرانی از رویکرد ماسک درباره مقررات نظارت بر محتوا، از این پلتفرم کوچ کردند.
رشد ۲۹ درصدی تراکنش های ریالی بانکها در ۶ ماهه اول
در نیمه اول سال 1400 مجموع تراکنش های بانکی در کشور بیش از 3,663 همت بود که این مبلغ در قیاس با مدت زمان مشابه سال 1400 با رشد 29 درصدی همراه شده است.جمع کل تراکنش های شبکه بانکی کشور در 6 ماهه اول سال 1400 بیش از 2,832 همت بود که 1,723 همت آن از طریق خودپردازها و حدود 1,109 همت آن از طریق شعب بانکها انجام گرفت. در دوره 6 ماهه نخست سال جاری مجموع تراکنش های ریالی که از طریق خودپردازها انجام شد به 2,230 همت و جمع کل تراکنش های شعب بانکها به 1,432 همت رسید.
۶۱درصد تراکنشهای نیمه نخست سال از طریق خودپردازها انجام شد
در نیمه اول سال 1401 در مجموع بیش از 3,663 همت تراکنش در کل بانکهای کشور انجام شد که 61 درصد از این مبلغ معادل 2,230 همت از طریق خودپردازها و 39 درصد آن معادل 1،432 همت از طریق پایانه شعب بانکها صورت گرفت.از کل تراکنش های انجام شده در شهریور ماه به ترتیب بانکهای ملی ایران، صادرات ایران، ملت، پست بانک ایران و کشاورزی بیشترین سهم را در اختیار داشتند. 27 درصد از کل مبلغ تراکنش هایی که طی شهریور ماه در کل بانکها انجام شد از طریق بانک ملی بود. 17 درصد از کل تراکنش ها به بانک صادرات ایران اختصاص داشت و 15 درصد از کل مبلغ تراکنش ها از طریق بانک ملت انجام گرفت. پست بانک ایران و بانک کشاورزی نیز هر یک با سهم 5 درصدی از کل مبلغ تراکنشها در رتبه های چهارم و پنجم قرار گرفتند.
مروری بر سند ریال دیجیتال / مولفههای یک طراحی
ازآنجاکه ریال دیجیتال بانک مرکزي نوعي پول نقد دیجیتال با ارزش ثابت است که براي پرداختهاي خرد مورد استفاده قرار میگيرد، لذا واجد آثار قابلتوجهي بر سازوکار اشاعه پولي نخواهد بود. انتظار میرود با تعریف این ابزار بهعنوان نوعی اسکناس، انتشار محدود آن، تعیین سقفهای نگهداری و انتقال و نیز استفاده از اختیارات مربوط به تنظیم متغیرهای این ابزار، آثار پولی مرتبط بر توسعه ریال دیجیتال، محدود و قابل مدیریت باشد.درخصوص نقش پول دیجیتال در اقتصاد دیجیتال باید گفت؛ باتوجهبه شکل گیری مفهوم اقتصاد پلتفرمی در سالهای اخیر و پیشبینی حرکت به سمت اقتصادهای مبتنی بر زنجیره بلوک، تصور دنیای مبتنی بر توکن در حال شکلگیری بوده؛ بهنحوی که هر موجودیت واقعی میتواند دارای مابهازای دیجیتال در شکل توکن داشته و موجودیت های مجازی نیز هویتی مبتنی بر توکن داشته باشند.ميزان انطباق با الزامات اقتصاد دیجيتال، تعیین ناشر ریال دیجیتال، ميزان مشابهت با ویژگی های اسکناس، نحوه مواجهه با عدمتعادل های احتمالي در منابع و مصارف بانکها، نحوه ایجاد فرصتهای جدید سودسازی برای بانکها، دامنه توزیع جغرافیایی، حوزه و هدف کاربرد، سازوکار انتشار و توزیع، میزان شفافیت و گمنامی تراکنش و سطح حریم خصوصی کاربران، سازوکارهای مورد نیاز تسویههای احتمالی، وجود یا عدموجود نرخ سود و کارمزد، تبدیل پذیری به سایر شکل های متداول پول، نوع زیرساخت زنجیره بلوکی مورد نیاز، تعیین فرآیند تایید تراکنش و اجماع، چگونگی پشتیبانی از قراردادهای هوشمند، قابلیت انتشار توکنهای مختلف، سازوکار ثبت و نگهداری اطلاعات در دفتر کل و مقیاسپذیری خدمات قابل ارائه از مهمترین مولفه های طراحی ریال دیجیتال بانک مرکزی هستند.
بررسی تفاوت های پرداخت سازی با پرداخت یاری
امروزه، با توجه به گسترش اینترنت و شکلگیری اکثر کسب و کارها بر بستر آن، افراد زیادی تصمیم به راهاندازی و شروع یک کسب و کار آنلاین گرفتهاند. در چنین شرایطی، مفاهیمی وجود دارند نقش کلیدی در این زمینه ایفا میکنند.همان طور که در ابتدا نیز به آن اشاره شد، امروزه افراد زیادی تصمیم به شروع یک کسب و کار اینترنتی گرفتهاند. هر کسب و کاری که قصد فعالیت آنلاین در بستر اینترنت و کسب درآمد را دارد، نیازمند ابزار پرداختی است که با استفاده از آن بتواند نقل و انتقالات مالی را انجام دهد. ابزار پرداختی در واقع همان درگاه پرداخت اینترنتی هستند که با استفاده از آن مشتریان بتوانند هزینه و مبلغ مربوط به خرید و یا دریافت خدمات خود از فروشگاه آنلاین را به حساب فروشگاه پرداخت کنند.امروزه تعداد کسب و کارهای اینترنتی افزایش زیادی داشته و در پلتفرمهای مختلفی علیالخصوص اینستاگرام، مشاغل زیادی شروع به فروش محصولات خود و ارائه خدمات کردهاند. به همین دلیل سیستمی مورد نیاز است تا بتواند تراکنشها و نقل و انتقالات مالی تمام این کسب و کارها را مدیریت کرده و سرعت ببخشد. همان طور که میدانید رایجترین نوع نقل و انتقال وجه، شیوه کارت به کار است.
بررسی افزایش کارمزد خدمات بانکی/ ارائه تسهیلات خرد به صورت مجازی
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با اشاره به اینکه افزایش کارمزد خدمات بانکی مانند سنوات اخیر در شورای مربوطه بررسی و درباره آن تصمیمگیری خواهد شد، گفت: از سال آینده ارائه تسهیلات خرد به مردم مجازی خواهد شد.مهران محرمیان در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا کارمزد خدمات بانکی در سال آینده افزایش خواهد یافت یا خیر؟ اظهار کرد: این مسئله بر اساس مقررات مربوطه هر سال این موضوع بررسی میشود و امسال هم مانند سالهای دیگر به شورای مورد نظر خواهد رفت و در این رابطه تصمیمگیری خواهد شد.معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: در زمینه برخی خدمات بانکی مانند دسترسی به تسهیلات خرد شاید هنوز زیرساختهای لازم به وجود نیامده است. به همین دلیل به صورت خاص مسئله اعتبارسنجی را به عنوان پروژه اولویتدار مد نظر ما قرار دادهایم و درصددیم تا در ماههای باقیمانده امسال و البته ماههای ابتدایی سال آینده روی آن تمرکز کنیم. اگر اعتبارسنجی به بهرهبرداری برسد مسلما تاثیر بسزایی در این زمینه خواهد داشت.
حضور بزرگان صنعت بانکی و پرداخت کشور در نهمین همایش بانکداری الکترونیک
مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک از حضور بزرگان صنعت بانکداری،شرکتهای پرداخت،فینتکها و استارتآپهای فعال در حوزه بانکی کشور در نهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت خبر داد.دکتر “علی عبدالهی” اظهار داشت: در بخش نمایشگاهی همایش بانکداری الکترونیک، بیش از ۱۰ بانک بزرگ به طور مستقیم و تعدادی نیز از طریق شرکتهای پرداخت یا شرکتهای فناوری اطلاعات خود حضور دارند تا دستاوردهای نوین خود را در حوزه بانکداری الکترونیک به نمایش بگذارند.مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک گفت: همایش امسال که بعد از وقفه به دلیل شیوع ویروس کرونا برگزار میشود، بسیار پربارتر و جذابتر از سالهای گذشته خواهد بود و مشارکتکنندگان آخرین دستاوردها و محصولات فناورانه خود را که منجر به ارزشآفرینیهای موثر در حوزه بانکداری دیجیتال شده، به نمایش خواهند گذاشت.
توافق نامه اتصال سامانه های پیام رسان (سپام) و (SPFS) منعقد شد
سامانههای پیامرسان ملی بانکهای مرکزی دو کشور ایران (سپام) و روسیه (SPFS) به یکدیگر متصل شدند. با امضای توافقنامه بانکهای مرکزی ایران و روسیه، امکان اتصال پیامرسانهای بانکهای ایرانی با ۱۰۶ بانک غیر از بانکهای روسی در ۱۳ کشور نیز فراهم شد.معاون بینالملل بانک مرکزی در مراسم امضای قرارداد اتصال سامانه های پیام رسان ملی بانکهای ایران و روسیه که با حضور معاون بانک مرکزی روسیه برگزار شد گفت: از یک سال گذشته سند اقدام مشترک بین بانک های مرکزی دو کشور به امضا رسیده بود که امروز اولین اقدام از سند مورد اشاره عملیاتی شد. براین اساس از امروز سامانههای پیام رسان بانکی ملی دو کشور به یکدیگر متصل شدند و این امکان نیز فراهم شد که همه بانکهای عضو سامانه پیام رسانهای بانکی ملی ایران با همه بانکهای کشور روسیه تبادل پیام های بانکی روسیه داشته باشند.
بررسی سهم سه شرکت Psp در بازار ابزار تراکنش های اینترنتی
در حوزه تراکنش های اینترنتی از لحاظ تعدادی بیشترین ابزار پذیرش در اختیار شرکت های آسان پرداخت پرشین، به پرداخت ملت و پرداخت الکترونیک سامان قرار دارد.شرکت آسان پرداخت پرشین که در ابتدای سال 1400 از سهم 28 درصدی در این حوزه برخوردار بود در پایان سال موفق شد تا سهم خود را به 44 درصد از کل بازار ابزار پذیرش تراکنشهای اینترنتی افزایش دهد. این روند صعودی در سال جاری نیز ادامه یافت و در پایان آذر 1401 سهم این شرکت از کل بازار یاد شده به 45,87 درصد رسید. رتبه دوم این بازار به شرکت به پرداخت ملت اختصاص دارد. این شرکت موفق شد تا نسبت به سال گذشته سهم خود را از لحاظ تعداد ابزار پذیرش تراکنش های اینترنتی با 12 درصد افزایش به بیش از 21 درصد برساند. سومین سهم بازار این حوزه به شرکت پرداخت الکترونیک سامان اختصاص دارد که سهم این شرکت از بازار یاد شده طی یک سال اخیر بیش از 6 درصد افت کرده و از حدود 18 درصد در بهمن 1400 به 11,18 درصد در آذر امسال رسیده است.
شرط اجرای کامل طرح کالا برگ تجهیز ۵۰ هزار کارتخوان به بارکدخوان شد
مجریان طرح کالابرگ الکترونیکی از آمادگی سوییچ مرکزی شبکه ملی اعتبار (شما) برای اعتبارسنجی و احراز هویت کاربران در تعیین اعتبار و همچنین اتصال PSPهای کشور به عنوان اپراتور شبکه پرداخت به این سوییچ خبر میدهند. به گفته آنها شرط اجرای کامل این طرح تا پایان سال تجهیز ۵۰ هزار کارتخوان در کشور به بارکدخوان است.به گفته محسن نیکنفس، مدیر محتوایی طرح کالابرگ الکترونیکی، شبکه ملی اعتبار(شما) سازوکاری برای اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی ایجاد کرده که از این طریق میتوان هم شبکه اعتباری داشت و هم با اتصال PSPهای کشور شبکه پرداخت را با این طرح هماهنگ کرد.
سندباکسها؛ راهگشای فعالیت فینتکها و شرکتهای نوآور زیر چتر نهاد ناظر
مدیر برنامهریزی و پایش عملکرد شرکت ملی انفورماتیک با اشاره به حساسیت های موجود درباره فعالیت فینتکها و شرکتهای نوآور گفت: سندباکسها راهگشای فعالیت شرکتهای نوآور زیر چتر نظارتی نهاد رگولاتور هستند. کمالالدین یعقوبی رفیع درباره تغییرات مورد نیاز در مقررات برای تحقق ارزشآفرینی دیجیتال، افزود:بسیاری از قوانین و مقررات در حوزه خدمات بانکی با نگاه به فرایندها و رویکردهای سنتی تدوین شدهاند و با رویکرد بانکداری دیجیتال منطبق نیستند. مانند نیاز به ارائه اصل شناسنامه و مدارک هویتی برای افتتاح حساب، که دیدیم با وجود مقاومتها در نهایت اینها موانعی جدی بر سر راه احراز هویت غیرحضوری نبودند و در عمل این رویکردهای نوین در نظام بانکی کشور عملیاتی شدند.وی افزود: با این وجود، هنوز هم میبینیم که وحدت رویه در این زمینهها وجود ندارد و با استناد به قوانین و مقررات مختلف، موانع مختلفی در فرایندهای گوناگون نظام بانکی ایجاد میشود. بنابراین به نظر میرسد که در حوزه قوانین و مقررات نیاز به بازنگری اساسی و همسویی با تحولاتی است که خواه ناخواه در همراهی با موج فناوریهای نوین ایجاد شده و فرایندها را به آن سمت هدایت میکند.
نگاهی به اهداف و محوریت نهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت
نهمین همایش بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت با موضوع ارزش آفرینی دیجیتال، به همت پژوهشکده پولی و بانکی، روزهای ۱ و ۲ اسفند ۱۴۰۱ در تهران، مرکز همایشهای بینالمللی برج میلاد برگزار میشود.در این همایش از همفکری و مشارکت برخی از صاحبنظران، اساتید و مدیران مرتبط، در قالب شوراها و کمیتههای علمی و اجرایی استفاده میشود.
اصلی ترین سهم کارتخوان های فروشگاهی در اختیار کدام شرکتهاست؟
شرکت پرداخت الکترونیک سامان با 19،7 درصد فعلا بزرگترین سهم از بازار تعداد تراکنش های فروشگاهی را در دست دارد. دومین بیشترین سهم با 18,51 درصد در اختیار شرکت به پرداخت ملت است. رتبه سوم نیز با 14,76 درصد به شرکت تجارت الکترونیک پارسیان تعلق دارد.فراپردازان آروند امید توانست به سرعت رتبه پنجم بیشترین سهم از کارتخوان های فروشگاهی را به دست آورد.شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد با 10,48 درصد چهارمین سهم از تعداد تراکنش های فروشگاهی را به خود اختصاص داده است. نکته قابل توجه آنکه شرکت فراپردازان آروند امید که از آذر 1400 فعالیت خود را در این زمینه آغاز کرده در ماه های ابتدایی کمتر از یک درصد از این تراکنش ها را در اختیار داشت اما رفته رفته این سهم را وسعیت بخشید و اکنون با 8,84 درصد پنجمین شرکت بزرگی است که بیشترین سهم از تعداد تراکنش های کارتخوان فروشگاهی را به خود اختصاص داده است.
تولید کارت هوشمند سوخت در شرکت چاپ و نشر بانک ملی
تولید کارت هوشمند سوخت توسط شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران،بومی شد.ابوالفضل نجار زاده در آیین رونمایی از تولید کارت هوشمند سوخت که با حضور اعضای هیات مدیره و هیات عامل بانک ملی ایران و مدیران ارشد شرکت پخش و پالایش فرآورده های نفتی و مدیر عامل شرکت چاپ و نشر بانک ملی ایران، برگزار شد، گفت: همکاری بانک ملی ایران با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری درباره خودکفایی و حمایت از تولید داخلی صورت گرفته است.