صندوقی که کلیددارش احمدی‌نژاد خواهد بود

دولت در نظر دارد صنوق توسعه ملی را کاملا دولتی و در خارج از بانک مرکزی تشکیل دهد.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک مقایسه ساختار حساب ذخیره ارزی با صندوق توسعه ملی نشان می دهد دولت قصد دارد مدیریت کامل صندوق را خود برعهده گیرد.

با توجه به بستر قانونی، حساب دخیره به دلیل اینکه یک حساب ملی است در نتیجه قانوناً باید خزانه دار کشور یعنی بانک مرکزی مسئول اداره آن باشد اما صندوق توسعه ملی به خاطر اینکه یک موقعیت حقوقی است در نتیجه می تواند خارج از بانک مرکزی تشکیل و اداره شود و تنها بانک مرکزی به عنوان ناظر ارشد پولی کشور نظارت های خود را بر این صندوق اعمال کند، همانگونه که بر بانک ها و موسسات پولی و اعتباری نظارت می کند.

از دیگر سو باید به این نکته اساسی نیز توجه داشت که در حساب ذخیره ارزی رئیس‌جمهور عضو هیات امنا نبود، در حالی که در صندوق توسعه ملی، وی رئیس هیات امناست. این به معنای آن است که در تدوین اساسنامه رئیس هیات عامل نیز رئیس جمهور بوده و رئیس کل صندوق نیز وزیر اقتصاد یا معاون برنامه‌ریزی ریاست جمهوری است.

در چنین ساختاری بانک مرکزی تنها یکی از اعضای هیات امناست که با وجود یک رای اثری بر اداره صندوق نخواهد داشت. با توجه به این شرایط به نظر می‌رسد دولت می‌خواهد در قالب کمیسیون اقتصادی دولت نقاط کلیدی اقتصاد را هرچه بیشتر در اختیار خود داشته باشد.

اظهارات بهمنی

براساس قانون پولی و بانکی کشور مصوب تیر ماه 1351 بانک مرکزی بـه عنـوان تنظیم کننده نظام پولی و اعتباری کشور، موظف به نگهداری کلیه ذخایر ارزی و طلای کشور است، اما گفته های اخیر رئیس کل بانک مرکزی نیز این احتمال را قوت می بخشد که صندوق توسعه ملی خارج از اختیار بانک مرکزی تشکیل خواهد شد.

محمود بهمنی درباره سرنوشت مدیریت حساب ذخیره ارزی پس از تبدیل شدن آن به صندوق توسعه ملی به واحد مرکزی خبر گفت: ما ترجیح می دهیم خزانه دست بانک مرکزی باشد اما در غیر این صورت هم بانک مرکزی حتما عضو هیئت امنا و یکی از اعضای اصلی نظارت بر آن خواهد بود.

رئیس کل بانک مرکزی افزود: در عین حال از آنجا که ابزارهای نظارتی لازم بر این صندوق پیش بینی شده تفاوت ندارد که زیرنظر بانک مرکزی یا مرجع دیگر اداره شود .

این گفته بهمنی به معنی ان است که دولت صندوق را به گونه ای تاسیس خواهد کرد که این نهاد پولی خارج از اختیار بانک مرکزی باشد

مقایسه ارکان صنوق و حساب ذخیره

الف) ارکان صندوق توسعه ملی عبارتند از:
1- هیات امنا
2- هیات عامل
3- رئیس کل
4- هیات نظارت

ب) هیات امناء صندوق توسعه ملی مرکب از اعضای زیر است:
-1 رئیس جمهور (رئیس هیات امنا)
-2 معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور (دبیر هیات امنا)
-3 رئیس کل بانک مرکزی ج.ا.ا
-4 وزیر نفت
-5 وزیر امور اقتصادی و دارایی
6- دو نفر از سایر وزراء به انتخاب رئیس جمهور

هیات امنای حساب دخیره

به موجب ماده (۸) آئین نامه اجرایی ماده (۶۰) اصلاحی قانون برنامه سوم توسعه، هیئتی مرکب از:

1- رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی

2- وزیر امور اقتصادی و دارایی

3- رئیس کل بانک مرکزی و

4- چهار نماینده به انتخاب رئیس جمهوری (حداقل ۲ نفر از بین وزیران) به عنوان هیئت امنای حساب ذخیره ارزی جهت حسن اجرای قانون و اتخاذ تصمیم در موارد تعیین شده در این آئین نامه و موارد دیگری تشکیل شد.

این حساب به دلیل حساب بودن یک شخصیت حقوقی محسوب نمی شود در نتیجه هیات عامل و رئیس نداشت و اداره ان خود به برعهده بانک مرکزی بود.

پیش از مظرح شدن بحث تشکیل صندوق توسعه ملی، کارشناسان خواستار تغییر در ترکیب هیات امنای صندوق ذخیره ارزی برای کاهش قدرت دولت در برداشت از آن بودند.

ظاهرا کارشناسان و نمایندگان مجلس نمی دانستند قرار است قدرت دولت از این که هست نیز با تشکیل صنوق توسعه ملی بیشتر شود.

 

 

منبع:فردا

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

25  ⁄  5  =