اهمیت جایگاه پست بانک در حذف سه صفر پول ملی

راهکار اصلی کاهش سرانه مصرف اسکناس صرفاً از طریق حذف سه صفر عملی نیست بلکه از طریق توسعه پول الکترونیکی و جایگزین کردن کیف پول الکترونیکی می توان نقش مهمی در اجرای طرح های مهم اقتصادی کشور داشت.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک دکتر کاتب عضو هیات مدیره پست بانک ایران و کارشناس مسائل مدیریتی در گفتگوئی ضمن بیان این مطالب گفت: رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت ا… خامنه ای سال 1390 را سال جهاد اقتصادی نامگذاری کرده اند که تاکنون مفاهیم متنوعی از جهاد مانند جهاد علمی، جهاد فرهنگی، جهاد سازندگی، جهاد معنوی و جهاد اقتصادی مطرح شده که هر کدام در برهه ای از زمان دارای اهمیت بیشتری نسبت به سایر موارد بوده است.


دکتر کاتب افزود: طبق فرمایشات مقام معظم رهبری هر یک از این جهادها مهم می باشند ولی در سال جاری با توجه به فشارهای محیطی و برنامه های موجود، جهاد اقتصادی از اهمیت بیشتری برخوردار است و باید کلیه اقدامات و جهت گیری هایی که در این سال صورت می گیرد در راستای دستیابی به این فرمایش معظم له یعنی جهاد اقتصادی باشد.


وی اظهار داشت: موضوع حذف سه صفر در دهه 70 در کشور مطرح گردید، گرچه از سال 72 تاکنون اصلاح ارقام پولی در بانک مرکزی مطرح بوده اما به گفته مسئولان وقت این اصلاح مستلزم ایجاد شرایطی همچون تک ‌رقمی شدن نرخ تورم و ثابت ماندن آن است که بر اساس پیش‌بینی‌ برنامه چهارم توسعه، می بایست نرخ تورم در پایان این برنامه کاهش یافته و مناسبت‌ترین زمان را برای انجام اصلاحات پولی نیز سال 88 تعیین کرده بودند که این امر تحقق نیافت.


عضو هیات مدیره پست بانک ایران افزود: برخی از کارشناسان مسائل اقتصادی اصلاح رقوم پولی یا حذف چند صفر از واحد پولی کشور را یکی از نیازهای اقتصادی کشور برای تسهیل در مراودات تجاری دانسته‌اند، موضوعی که از سال‌ها پیش در دستور کار بانک مرکزی قرار داشته است.


دکترکاتب تصریح کرد: این موضوع از آن زمان تاکنون چند بار در دستور کار اداره بررسی‌های بانک مرکزی قرار گرفته به طوری که در سال‌های اخیر به منظور عرضه خدمات مطلوب تر و تسهیل در مراودات تجاری این موضوع بار دیگر در دستور کار اداره بررسی‌های بانک مرکزی قرار گرفت و گزارش مبسوطی نیز در این باره تهیه شده است.


کارشناس مسائل مدیریتی گفت: برخی از مقامات بانک مرکزی معتقدند؛ عواقب ناشی از اجرای نادرست و تحمل هزینه‌های آن یکی از عمده‌ترین دلایل مخالفان اصلاح رقوم پولی کشور است، زیرا اگر این موضوع درست اجرا نشود آثار تورمی‌ در پی خواهد داشت.


وی متذکر شد: اوایل سال جاری نیز برخی از مسئولین اقتصادی و نمایندگان مجلس ، موضوع تغییر واحد پولی کشور را مطرح کردند تا همچون کشور ترکیه واحد پولی ایران نیز تغییر یابد، زیرا یکی از دلایل کاهش نرخ تورم در ترکیه کاهش قیمت تمام شده لیر ترکیه بوده است.


عضو هیات مدیره پست بانک ایران اظهار داشت: باید به موضوع حذف سه صفر از پول ملی براساس تجربه کشورهای دیگر، نگاه سیستمی و چند بعدی داشته باشیم و بدون توجه به آن موفقیتی حاصل نمی شود.


دکتر کاتب عنوان کرد: ایران کشوری با مشخصات منحصر به فرد می باشد که مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی آن به گونه ای در هم تنیده شده است که شاید نظیر آن را در هیچ کشور دیگر نتوان دید به همین دلیل ساده انگاری است اگر بخواهیم تجربه هرکشوری را در کشور خود پیاده نماییم و انتظار همان نتایج را داشته باشیم.


عضو هیات مدیره پست بانک افزود: طبق دیدگاه های اقتصادی رشد بالای حجم پول ضمن بی ارزش کردن پول، باعث ایجاد مشکل در تبدیل پول به کالا می‌شود و خود می تواند عاملی برای افزایش تورم گردد. اما باید توجه داشت افزایش رشد پول الکترونیکی تاحد قابل توجه ای اثر حجم پول را کاهش داده است و با جایگزینی پول الکترونیکی به جای پول کاغذی در اقتصاد کشور اثر تورم زایی حجم پول کاهش یافته است. بنابراین حدف صفر از پول ممکن است فقط ضریب تبدیل کالا به واحد پول را ساده‌تر ‌کند.


کارشناس مسائل مدیریتی معتقد است: هزینه های انجام چنین طرح بزرگ ملی می بایست توسط دولت محاسبه شود که آیا منافع حاصله در مقابل هزینه های ریالی و غیر ریالی طرح ارزش دارد یا خیر، به طور مثال بانک مرکزی سرانه اسکناس را 114 برگ اعلام و تصریح کرده است: این حجم از سرانه اسکناس ایران را جزو کشورهای رکوردار در این زمینه قرار داده است، زیرا سرانه اسکناس در کشورهای پیشرفته بین 12 تا 14 برگ است.


عضو هیات مدیره پست بانک ایران در پایان اعلام کرد: دولت مهمترین برنامه تحول اقتصادی را در سال 89 با اولویت هدفمند کردن یارانه ها آغاز کرده است که خوشبختانه تاکنون با موفقیت همراه بوده است و باید توجه داشت تا این اقدام فرعی تاثیر منفی بر این اقدام بزرگ و جهادگونه نداشته باشد و این اقدام در راستای سایر برنامه های اقتصادی دولت می تواند مفید باشد به شرط آنکه ابعاد و تاثیرات آن به درستی سنجیده شود و فقط به یک یا چند عامل نظیر تورم توجه نشود.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

3  ×    =  24