منصوریان: در فوتبال ایران باید آدم بدی شوی

علیرضا وهابی- به گزارش خبرگزاری فارس، علیرضا منصوریان سرمربی تیم امید ایران و یکی از مربیان تیم ملی بزرگسالان به خبرگزاری فارس آمد تا با آغاز لیگ برتر نظرات این مربی را در مورد لیگ سیزدهم و شرایط کلی فوتبال باشگاهی و ملی را جویا شویم.

منصوریان در پیروزی مقابل کره جنوبی در مرحله مقدماتی جام جهانی 2014 نقش پررنگی داشت و با به خطر انداختن خود توانست از تمرینات کره جنوبی به طور مخفیانه فیلمبرداری کند. فیلم‌هایی که به کی‌روش و تیم ملی ایران کمک زیادی کرد تا ایران بتواند مستقیم به جام جهانی برود.

گفت‌وگوی خبرگزاری فارس با علیرضا منصوریان را می‌خوانیم:

* مربیان در لیگ فقط به دنبال نتیجه گرفتن هستند

فارس: سیزدهمین دوره مسابقات لیگ برتر ایران آغاز شد، ارزیابی‌تان از مسابقات باشگاهی کشور چیست؟

لیگ ما از نظر سخت‌افزاری مشکلات فراوانی دارد. هنوز فدراسیون نتوانسته مشکل اصلی لیگ که همان زمین‌های ناهموار است را رفع کند. کیفیت زمین نقش اساسی در انجام یک فوتبال خوب دارد. بازی هایی که درورزشگاه آزادی برگزار می‌کنند با کیفیت مناسب انجام می شود. به جز ورزشگاه آزادی ما زمین دیگری نداریم که تیم‌ها بتوانند بروی آن کارهای تاکتیکی انجام بدهند. به همین دلیل فوتبال ایران بیشتر فوتبال فیزیکی است. بازی مستقیم است و همین مسئله بر روی خروجی لیگ و بازدهی تیم ملی خودش را نشان می‌دهد. یک مسئله دیگر اینکه جایگاه مدیرعامل و سرمربی هم تضمین شده نیست و در این لیگ مربیان ما تفکراتشان تفکرات تاکتیکی نیست و فقط به دنبال نتیجه گرفتن هستند. وقتی هم در آسیا بازی می‌کنی و با تیم‌های کره و ژاپن روبه رو می‌شوید که بیشتر در لیگ‌هایشان به دنبال دستاورد و پدیده هستند اما ما در لیگ مان چیزی نداریم و یک سال باید منتظر بمانیم تا آرش افشین ظهور کند یا مربی مثل حمید درخشان بیاید در داماش به علیرضا جهانبخش بازی بدهد. در کل باید بگویم که مشکلات سخت‌افزاری به تمام تیم‌ها آسیب می‌رساند. بعد از ورزشگاه آزادی شما دو زمین را به من بگویید که بتوان روی آن کار تاکتیکی انجام داد. مردم ما به طور طبیعی فوتبال‌زده هستند، به خصوص اینکه بازی‌های لیگ ما معمولا بعد از بازی‌های اروپایی، رئال، بارسا و .. برگزار می‌شود و به شدت هیجان لیگ داخلی مان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. کیفیت بازی تیم‌هایی که در ورزشگاه آزادی بازی می‌کنند را با کیفیت بازی هفته بعدشان در زمین خودشان مقایسه کنید. مطمئنا کیفیت بازی‌ها بسیار متفاوت است. لیگ دوازدهم یک مطلب خیلی خوب داشت و آن این بود که برنامه و تقویم لیگ تا روز آخر منظم پیش رفت.

 

 

* انتخاب پدیده لیگ دوازدهم درست نبود

فارس: مراسم انتخاب برترین‌هایی که چند وقت پیش برگزار شد را چطور دیدید؟

برگزاری مراسم هم در تالار وحدت منظم و خوب برگزار شد و جای تشکر از برگزار کنندگان هم دارد اما ایرادهایی هم داشت. اول اینکه در انتخاب برترین‌ها باید ضوابط به جای روابط حاکم باشد. دومین ایراد اینکه پرویز دهداری مربی نسل پُربار فوتبال ایران بود و بسیاری از آنها اکنون مربی هستند ولی عکسش را نتوانستیم در این مراسم ببینیم. خیلی از جوان‌های ما پرویز دهداری را نمی‌شناسند. در انتخاب‌ها هم ایرادهایی وجود داشت. مثل انتخاب بازیکن پدیده لیگ؛پدیده لیگ به بازیکن جوانی می‌گویند که بیشترین بازی را با بهترین کیفیت در لیگ انجام می‌دهد با این تعریف فقط باید علیرضا جهانبخش را به عنوان پدیده لیگ دوازدهم انتخاب می‌کردیم. خدایی نکرده منکر فوتبال زیبای پسر نادر عزت الهی در نوجوانان نمی‌شوم اما آیا پسر نادر عزت الهی واقعا 25 بازی در لیگ بازی کرد و عنوان پدیده لیگ را کسب کرد؟ در حق جهانبخش و بازیکنان امید که زیر 22 سال بودند و می‌توانستند پدیده لیگ باشند اجحاف شد. از آقا نادر عزت الهی هم عذر خواهی می‌کنم. حرف من به پسر او نیست اما خود این انتخاب باعث می‌شود که نادر عزت الهی بیشتر مراقب پسرش باشد که این عنوان پدیده لیگ او را در مسیر دیگری قرار ندهد. اسم عزت ‌الهی را می‌توانستیم بین گزینه‌ها بیاوریم اما حق جهانبخش بود که به لیگ هلند هم ترانسفر شد. اگر بخواهیم جهانبخش را انتخاب نکنیم باید میلاد غریبی پدیده لیگ یا امید عالیشاه انتخاب می‌شد.

فارس: در مورد انتخاب بازیکن برتر چطور؟

بین مجتبی جباری و محرم نویدکیا نمی‌توان بحث کرد، چون هر دوی آنها از بهترین بازیکنان هستند و هر چهار گزینه‌ای که در فهرست بازیکن برتر لیگ بودند انتخاب می‌شدند هیچ حرف و حدیثی پیش نمی‌آمد چون منتظری و رحمتی هم بازیکنان فوق العاده‌ای در لیگ دوازدهم بودند. البته لیگ ما در کل همان مشکل بزرگ را دارد و اینکه خروجی آن ضعیف است.

فارس: اینکه شما استقلالی‌ هستید به صراحت نمی‌گویید که مهدی رحمتی باید عنوان برترین بازیکن لیگ را کسب می‌کرد؟

خیر، من نگفتم که این جایزه باید به کدام بازیکن می‌رسید بلکه می‌گویم از بین این 4 گزینه هر کسی انتخاب می‌شد بهترین بود. جباری فصل خوبی را پشت سر گذاشت. مهدی رحمتی هم در 15تا 20 امتیاز استقلال تاثیر مستقیم داشت. پژمان منتظری هم همین طور. حتی می‌خواهم به شما بگویم سید جلال حسینی اگرچه سال بدی را با پرسپولیس پشت سر گذاشت اما یکی از مستحکم‌ترین مدافعان تیم ملی فوتبال ایران است که در بازی با کره هم بسیار درخشید. حسینی هم می‌توانست یکی از بهترین مدافعان لیگ انتخاب شود. نویدکیا هم که جای خود دارد. او هم یکی از بهترین‌هاست. در کل انتخاب برترین بازیکن مشکلی نداشت و اگر مجتبی جباری هم انتخاب می‌شد کسی به آن ایراد نمی‌گرفت.

* مدیرعامل و سرمربی هیچ تضمینی برای ادامه کارشان ندارند

فارس: شما گفتید که در لیگ کره و ژاپن آنها به دنبال پدیده می‌گردند یعنی در لیگ این کشورها که گردش مالی بسیار بیشتری از کشورمان دارد نتیجه گیری برای تیم‌ها مهم نیست؟

باشگاه‌های کره و ژاپن در هر دو بُعد نتیجه گرایی و کشف پدیده‌ها همزمان جلو می‌روند. در کره و ژاپن سرمربی تضمین دارد. افشین قطبی خودمان را مثال می‌زنم. قطبی با شیمیزو ژاپن قرارداد سه ساله امضا کرده است. یعنی 36 ماه این تیم ژاپنی در اختیار قطبی است و به او تضمین داده‌اند که نتیجه خوب بگیری یا نگیری سه سال سرمربی تیم هستی. قطعا مدیرعاملی که با یک سرمربی قرارداد سه ساله امضا می‌کند خودش 10 سال است که در آن باشگاه حضور دارد و دغدغه‌ای ندارد که پایان  فصل او را عوض خواهند کرد یا هیئت مدیره جدید می‌آید و مدیرعامل جدیدی انتخاب می‌کند. منابع مالی باشگاه هم تامین است. ردیف بودجه هم مشخص است اما در فوتبال ایران 80 درصد از مدیران عامل باشگاه‌های ما نمی‌دانند 3 ماه دیگر هم در سمت خود هستند یا نه. نمونه بارز آن باشگاه داماش است که در یک فصل 3-4 مالک عوض کرد. در حال حاضر مالکان در بخش خصوصی باشگاه‌ها تاثیر بسیار بیشتری از مدیرعامل باشگاه دارند. وقتی سرمربی می‌بیند که مدیرعامل باشگاه یعنی نفر بالاتر از او 6 ماه دیگر هم ضمانت ماندن در سمتش را ندارد او هم ریسک نمی‌کند و به بازیکن جوان میدان نمی‌دهد. او هم سعی می‌کند از بازیکنان پخته و آماده استفاده کند و باشگاه هم برای خرید این بازیکنان هزینه می‌کند. به همین دلیل بازیکنان مسن در فوتبال ایران بهترین نفرات هستند. بهترین بازیکنان لیگ برتر ما بین 30 تا 33 سال هستند اما در بوندس‌لیگا بازیکنان 18 تا 25 سال در بورس هستند و تلاش می‌کنند جای بازیکنان مسن‌تر را بگیرند و اگر هم مسن‌ها در آن فوتبال بازی می‌کنند بازیکنی مثل لوتار ماتئوس هستند. بازیکنی که در 40 سالگی هم پیشنهاد داشت اما دیگر بازی نکرد. او از نوادر فوتبال جهان است. در فوتبال دنیا بهترین بازیکنان لیگ‌ها بین 18 تا 25 سال هستند و در مرز 25 سالگی بازیکنان بیشتر تبلیغات قوی دارند. تبلیغ برندهای معتبری را می‌کنند یا بازیکنی مثل بکهام اکنون دیگر کیفیت فوتبالی ندارد بلکه در بازاریابی حدود 103 میلیون دلار در سال قرارداد تبلیغاتی دارد اما در لیگ ایران هنوز مربیان ما به دنبال بازیکنان پخته 28 تا 33 سال می‌گردند. در حالی که میانگین سنی بازیکنان در لیگ‌های دیگر 18 تا 25 سال است. این به خاطر آن است که مربیان می‌خواهند برای خودشان حاشیه امنیت درست کنند و به جوانان توجهی نمی‌کنند.

فارس: مربیان حاضر در لیگ برتر چه ویژگی‌هایی باید داشته باشند؟

اگر من مربی لیگ برتر بودم این سؤال را راحت‌تر جواب می‌دادم اما چون مربی لیگ برتر نیستم ترجیح می‌دهم در این مورد صحبت نکنم.

فارس: برخی مربیان هم به دنبال زیرآب زنی همکاران هستند تا جای آنها را بگیرند.

فرهاد مجیدی چند سال پیش حرف خوبی زد و گفت مربیگری در فوتبال ما یک دایره است عده‌ای هستند و عده‌ای نیستند این دایره مدام می‌چرخد و مربیان جای یکدیگر را می‌گیرند به نظر من بعد از چند سال هنوز این دایره وجود دارد و به این دایره هم سخت می‌شود رسوخ کرد. من به هم‌دوره‌ای‌های خودم در جام جهانی 98 مثل علی دایی، یحیی‌ گل‌محمدی، مهدی پاشازاده می‌گویم که هم باید تغییر فرهنگ داشته باشیم هم تغییر نسل و این نیاز مبرم فوتبال ماست. شاید خیلی‌ها به این حرفم خُرده بگیرند اما برای اینکه به روز شویم باید ولاسکو و کی‌روش را الگوی خود قرار دهیم. وقتی این دو نفر نتایج خارق‌العاده می‌گیرند توقع از مربی ایرانی زیاد می‌شود. بنابراین مربیان ایرانی باید اطلاعات فنی خود را بالا ببرند. زبان انگلیسی‌شان را تقویت کنند و به کامپیوتر مسلط شوند. با نسل فوتبال 98 و 2006 ایران می‌توان تغییرات زیادی ایجاد کرد. شما ترکیه را نگاه کنید مربیانی مثل فاتح تریم و گونش و … آمده است که فوتبال ترکیه را در اختیار گرفتند و پس از آن هم مربیانی با علم روز آمدند. شک نکنید اگر فاتح تریم مربی خوبی نباشد او را از گالاتاسرای کنار می‌گذارند. برای این باشگاه 15 میلیون دلار پولی نیست که برای جذب یک مربی بدهد.

 

class=bodyimage

* نباید به جباری بی احترامی شود

فارس: جباری از استقلال جدا شد اما شما با تلاش و پا درمیانی خود مانع جدایی نکونام شدید. در این مورد صحبت می‌کنید؟

من با جباری صحبت کردم، 3 جلسه هم با خود فتح‌الله‌زاده داشتم. این را بگویم در بحث‌های گذشته استقلال هیچ ورودی نکردم البته زمانی که بازی می‌کردم خیلی پا درمیانی می‌کردم. مثلا فرزاد مجیدی، ‌پیروز قربانی، ‌حسین کاظمی که می‌خواستند به پرسپولیس بروند اما من مانع شدم. یا در زمان حضور جباری در استقلال خیلی‌ها نمی‌دانستند بچه‌محل یا دوست نزدیک خواهرزاده‌ام است و به فوتبال جباری خیلی علاقه دارم. تنها بازیکنی که از دستم در رفت و به پرسپولیس رفت علیرضا نیکبخت واحدی بود که آن زمان اصلا ایران نبودم. وقتی برگشتم او قرارداد بسته بود که این مسئله را به او گفتم و گفت انتخابی بود که انجام داده است من هم دوستی‌ام را با نیکبخت حفظ کردم. در مورد جباری هم فقط به دو دلیل ورود کردم اول اینکه هم بازی و دوست من بود و دوم اینکه در استقلال قدمت داشت و از بازیکنان نونهال ما بود. کمابیش در جریان درگیری‌هایش با باشگاه چه در زمان مظلومی و چه زمان مرفاوی بودم. به فتح‌الله‌زاده هم گفتم که شاید جباری میزان تعصبش به تیم را با شیوه‌ای دیگری بیان کرده بود و نوع بیانش تلخ بود اما می‌شد فضایی ایجاد کرد که جباری و فتح‌الله‌زاده را کنار هم نشاند البته قبل از اینکه به سپاهان برود آن زمان دست من شکسته بود و شرایطم خیلی بد بود که بعد فهمیدم جباری به سپاهان رفته است. باید بگویم فتح‌الله‌زاده در مدیریت خیلی پخته شده است.

فارس: جباری را خیلی دوست داری و زمانی که در بازی نمادین علیه او شعار دادند چه حسی داشتی؟

من واقعا ناراحت شدم زمانی خسرو حیدری از استقلال به سپاهان رفت و در بازی راه‌آهن و سپاهان هواداران علیه حیدری شعار دادند من خودم از آنها خواستم این کار را نکنند. به آنها منطقی گفتم که خسرو فصل بعد به استقلال برمی‌گردد و همین طور هم شد. بنا به دلیلی ممکن است اختلافی در خانواده ایجاد شود برای مجتبی هم وقتی آن شعارها سر داده شد، ناراحت شدم اگر دستم نمی‌شکست ترتیبی می‌دادم جباری و فتح‌الله‌زاده کنار هم بنشیند و مسائل را حل کنند بدون اینکه شخص چهار و پنجمی در جلسه حضور داشته باشد. هر چه جلسات کم‌تعدادتر باشد بهتر است. اما تا بجنبیم جباری و فتح‌الله‌زاده در مطبوعات مصاحبه کرده بودند. با این حال فتح‌الله زاده از سال 75 چند مقطع به باشگاه استقلال آمده و رفته است. پس او مستاجر استقلال نیست آینده فوتبال جباری هم با استقلال گره خورده است. جباری بعد از فرهاد مجیدی بازوبند کاپیتانی استقلال را می‌بست. پس باشگاه استقلال باید از هر حیث از حاشیه دور باشد. از هواداران می‌خواهم هیچ بی‌حرمتی به جباری نکنند زیرا بازوبندی که او بسته است را من، محمود فکری، امیرقلعه‌نویی، شاهرخ بیانی، حسن روشن، غلامحسین مظلومی،‌پورحیدری و .. بسته‌اند پس اگر توهینی به جباری شود در واقع به همه ما توهین شده است. هوادار ما هم باید حرفه‌ای فکر کند جباری ستاره استقلال و تیم ملی است و از این تیم به خاطر اتفاقی که افتاده جدا شده است. او به سپاهان رفته است چه بسا فصل آینده به خاطر منافع باشگاه استقلال ، فتح‌الله‌زاده و جباری توسط چند بزرگتر به نقطه مشترکی برسند و او دوباره به استقلال بیاید. جباری سنی ندارد 31-32 سال دارد. فکر می‌کنم تا 3-4 سال دیگر راحت بازی کند. اختلاف خانوادگی بین مدیرعامل و کاپیتان باشگاه بوده که باعث جدایی جباری شده پس نباید به جباری توهین کنیم و هوادار بداند اگر به او توهین کند به همه آنهایی که آن بازوبند را بسته است توهین کرده است.

 

* با هماهنگی قلعه‌نویی به ماجرای نکونام ورود کردم

فارس: وضعیت نکونام چگونه بود؟

در مورد نکونام باید بگویم ابتدا با امیر قلعه‌نویی هماهنگ کردم زیرا شان سرمربی به گونه‌ای است که او باید بداند وقتی کاپیتان سابق و یک پیشکسوت به این ماجرا ورود می‌کند نیتش چیست و فضا بد تعبیر نشود. روز اول به قلعه‌نویی زنگ زدم با او خیلی دوست هستم و مثل برادرم است. همیشه گفته‌ام و باز هم میگویم 3-4 نفر در آمدنم به استقلال تاثیر داشتند که حرف‌شان همیشه برای من قابل احترام است. امیر قلعه‌نویی که آن زمان کاپیتان بود، بهتاش فریبا و نصرالله عبدالهی. دست فریبا و عبدالهی را همیشه می‌بوسم آنها مربیانی بودند که من را در استقلال شکل دادند و رفتند. شاید اگر به مذاق آن دو خوش نمی‌آمدم من هرگز به استقلال نمی‌آمدم و مسیر زندگی‌ام تغییر می‌کرد. نفر چهارم هم کاظم اولیایی بود. من را بدون پول به استقلال آورد اما جای خوب و بابرکتی آمدم همیشه به پسرم هم می‌گویم. که ما هر چه در زندگی‌مان داریم بعد از خداوند از صدقه سری باشگاه استقلال است. این حرف‌ها زدم که بگویم می‌خواستم قلعه‌نویی را در ماجرای ورودم به نکونام بگویم. من آمدم تا کاپیتان تیم ملی ، قلعه‌نویی و فتح‌الله‌زاده را به هم نزدیک کنم. استقلال بعد از زرینچه هیچ کاپیتانی در تیم ملی نداشته است. نکونام نسبت به سال 2011 خیلی تغییر کرده و پخته‌تر شده است. مخصوصا اینکه پدر هم شده است. ضمن اینکه جنگی هم بین پرسپولیس،‌تراکتور و استقلال برای به خدمت گرفتن کاپیتان تیم ملی در بر گرفته است.

 

فارس: یک پیشنهاد بد هم از امارات داشت.

من در جریان این پیشنهاد بودم. قرارداد، بلیت و ویزای اماراتش را برای من ایمیل کرد وقتی مبلغ قرارداد را دیدم گذشتن از آن خیلی سخت بود. 2 میلیون دلار پول کمی نیست یعنی رقمی در حدود 6 میلیارد تومان. اکنون یک سوءتفاهمی بین نکونام، فتح‌الله‌زاده و قلعه‌نویی پیش آمده بود که به راحتی قابل حل بود. من ریز اخلاق قلعه‌نویی را می‌دانم. در دوستی از ته سوزن رد می‌شود اما گاهی اوقات وقتی نخواهد کاری را انجام ندهد، انجام نمی‌دهد. من اگر می‌خواستم شخص خودم را ببینم بحثش جدا بود اما وقتی جمع را می‌بینی و صلاح آنها را بخواهی خوب است زیرا فردا حتما در زندگی‌ام کسی صلاح من را می‌خواهد من هم به رسم محبت زیاد قلعه‌نویی در این سالها به خودم به این ماجرا ورود کردم و به نکونام هم این مسئله را گفتم که من ماجرا را با قلعه‌نویی در جریان گذاشتم زیرا نمی‌خواستم خلاف نظم باشگاه کاری کنم. با نظر مساعد قلعه‌نویی و فتح‌الله‌زاده روبرو شدم که شکر خدا ماجرا ختم به خیر شد اما در نهایت نظر نهایی را خود قلعه‌نویی داد. اولین روز هم قلعه‌نویی خودش به من گفت نکونام را می‌خواهد. وقتی دیدم سرمربی و مدیر باشگاه نکونام را می‌خواهند ، بیشتر برای حل سوء تفاهم تلاش کردم. سوء تفاهم‌ها اگر در فوتبال زود برطرف نشود تبدیل به کینه می‌شود. نکونام مدیر خوبی در تیم ملی بود و زحمات زیادی برای تیم ملی کشورمان کشید و باید به آن ورود می‌کردم. الحمدالله سوء تفاهمات به کینه نرسید و ختم به خیر شد. به جواد نکونام هم گفتم اولین بار که قلعه‌نویی را ببینی او همه چیز را فراموش می‌کند.

 

* نکونام و رحمتی دیگر باهم اختلافی ندارند

فارس: برخی هواداران نگران این هستند که تنش بین رحمتی و نکونام در طول فصل به استقلال آسیب برساند.

من با هر دوی این بازیکنان صحبت کردم. پیغام هر دو را هم به هم رساندم می‌دانم دیگر اکنون اختلافی بین نکونام و رحمتی نیست. خود قلعه‌نویی هم نگران بود بین بازیکنان بزرگش اختلاف پیش بیاید زیرا می‌توانست خطرناک باشد. اما من پیغام نکونام و رحمتی را به هم رساندم و هیچ چیز دراین میان نبود و فقط گلایه بود و تمام هم شد. برای حسن نیت این مسئله هم نکونام و رحمتی هر دو مصاحبه کردند و رحمتی گفت هیچ شرطی برای باشگاه استقلال نگذاشته است. همین تجربه به من ثابت کرده که کدورت‌ها همیشه از سوءتفاهم‌ها و پیغام‌ها که بین یکدیگر رد و بدل می‌شود به وجود می‌آید به نکونام و رحمتی گفتم وقتی از هم گله دارید به همدیگر تلفن بزنید.

فارس: در مورد بازگشت نیکبخت به استقلال هم بگویید.

نیکبخت هم در استقلال و هم در پرسپولیس خوب و تاثیر گذار بازی کرده است. او اکنون به خانه اول اول خودش برگشت و به جایی که به فوتبال ملی معرفی شده است. پرسپولیس هم خانه علی رضا بود. این تیم هم یکی از انتخاب‌های نیکبخت بود. او هم در پرسپولیس و هم در استقلال هوادار داشت و بازیکن تاثیرگذاری بود.امیدوارم به روزهای اوج خود بازگردد.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

27  −    =  22