جای خالی فناوری بانکی در جمع پژوهش های برتر/ نقدی بر ساختار انتخاب بهترین پژوهش ها

به مناسبت هفته پژوهش پژوهشگران و آثار برتر پژوهشی شبکه بانکی معرفی شدند

در پنجمین مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری مدیران پژوهشی، پژوهشگران و آثار منتخب در حالی اعلام شد که جای خالی برخی از شاخه های بانکی از جمله بانکداری الکترونیک و پرداخت خالی بود./در حالی که در کشور ما داعیه اجرای بانکداری اسلامی دارد طبعا تقسیم کردن پژوهشها به گونه ای که اسلامی را جدا کند طبعا جای بحث دارد. /در یک تقسیم بندی دیگر تلاش شده است تا از هر بانکی یک پژوهش گر به عنوان برتر معرفی شود. به نظر نمی رسد این روش، انتخابی درست در مسیر توسعه پژوهش باشد.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی در مراسمی که در سالن الزهرای بانک مرکزی برگزار  کرد میزبان پژوهشگران بانکی بود و مسئولان بازوی پژوهشی بانک مرکزی تلاش کرده بودند که از میان پژوهشهای انجام شده برترینها را  انتخاب و مورد تقدیر قرار دهند. این مسیر در عین حال که جای تقدیر دارد اما نقدهایی را نیز به همراه دارد.

تقسیم بندی غیر موثر

در بادی امر گروه بندی پژوهشها به بانکداری اسلامی و بانکی خود جای سوال دارد. در حالی که  کشور ما داعیه اجرای بانکداری اسلامی دارد طبعا تقسیم  کردن پژوهشها به گونه ای که اسلامی را جدا کند طبعا جای بحث دارد.
 در کشور ما چیزی به نام بانکدار غیر اسلامی وجود ندارد یا دست کم چنین ادعایی داریم. شاید گفته شود در ایران بانکداری بدون ربا حاکم است اما در هر حال این مدل نیز در مسیر بانکداری اسلامی است و اساسا  بانکداری غیر اسلامی نیست لذا نحوه گروه بندی جای نقد دارد و زمینه گمراه کردن ذهن جامعه بانکی را فراهم می کند.

جای خالی بخش های دیگر

از سوی دیگر فقدان نگاه جامع به فرایند انتخاب بهینه پژوهش، باعث شده تا عملا مطالعات برخی از حوزه های  بانکی از قطار دیده شدن باز بمانند. برای مثال پژوهش های حوزه فناوری بانکداری (الکترونیک)، پژوهش های حوزه کسب و کارهای بانکی، پژوهش های حوزه نظری وتئوریک بانکی، پژوهش های حوزه فرایندهای نوین بانکی مانند ارز دیجییتال ، پژوهش های حوزه گذار از بحران،حکم رانی و نظارت بانکی و… شاخه هایی که می تواند موجب تحریک انگیزه جامعه پژوهشگر بانکی شده و زایش و تنوع بیشتر دستاوردهای علمی این حوزه باشد.به هر حال بانکداری امروز پژوهش تنها به حوزه پژوهش های پولی خلاصه نمی شود.

هیات داوران غیر موثر
 مسئولان پژهشکده  عنوان می کنند که همه پژوهش ها را در نظر گرفته اند اما پژوهش های حوزه مثلا بانکداری الکترونیک چندان قوی نبوده تا بتواند منتخب هیات داوران شود. اما سوال اینجاست که هیات داوران فعلی آیا از معدل لازم در باره دانش بانکداری الکترویک و فناوری بانکی  برخوردار است وآیا  توان لازم در خصوص ابراز نظر در این باره را دارد؟ اگر چه ممکن است در مباحث پولی این هیات از توان بالایی برخوردار باشد اما باید بپذیریم که  در دنیای امروز متخصص یک رشته در رشته های دگر اگر بی سواد نباشد لااقل کم سواد  بوده و  قادر نیست انتخاب درستی را صورت دهد از سوی دیگر فضای علاقه مندی گروه داوران اجازه نمی دهد تا حوزه های دیگر مورد توجه قرار  گیرند.
لذا به نظر می رسد  بهینه است بستر  به گونه ای فراهم شود که همه حوزه های بانکی و پولی به صورت مجزا مورد توجه قرار گیرند.  چنین مسیر و  فضایی باعث بالندگی حوزه پژوهش خواهد شد.

نگاه فانتزی 
در عین حال قرار نیست در هفته پژوهش  از همه بانکها یک فرد برتر معرفی شود.در یک تقسیم بندی دیگر تلاش شده است تا تقریبا از هر بانکی   یک پژوهش گر  به عنوان برتر معرفی شود.  به نظر نمی رسد این  روش، انتخابی درست در مسیر توسعه پژوهش باشد. راه موثر آن است که پژوهشکده مجری دور نهایی رقابت باشد بدین شکل که  بانکها بهترین پژوهش خود را معرفی کنند و در پژوهشکده پولی و بانکی  سه  پژوهش گر برتر از میان بانکها معرفی شود. چنین نگاهی می تواند به افزایش حس رقابت در میان بانکها در انجام پژوهش های قوی تر کمک کند.


 
نگاهی به مراسم
 در  ابتدای  مراسم هفته پژوهش علی دیواندری رئیس پژوهشکده پولی و بانکی با ارائه دستاوردهای این نهاد در سال های اخیر گفت: هدف ما تمرکز بر تحقیقات کاربردی برای حل مشکلات نظام بانکی است و در این راه همکاری و ایده های تمامی پژوهشگران عرصه پول و بانک می تواند کمک بزرگی برای ما باشد.

وی افزود: نظام بانکی شاهرگ حیاتی نظام اقتصادی کشور است و در صورتی که این سیستم به روز و کارآمد نباشد نمی تواند نیازهای جامعه را پاسخ دهد، همچنین شکافی بین نظام بانکی کشور و نظام بانکداری دنیا به وجود آمده است که حل این مشکلات و از بین بردن شکاف تنها با رویکرد علمی و پژوهشی امکان پذیر است.

پژوهشگران برتر شبکه بانکی
در پایان این مراسم هیئت داورانِ پنجمین مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری، پس از بررسی نتایج داوری اولیه آثار تألیفی و نیز مستندات پژوهشگران و مدیران پژوهشی، در مورد برگزیدن مدیران پژوهشی، پژوهشگران و آثار منتخب، رای خود را به شرح زیر اعلام کرد:

اثر برتر در بانکداری اسلامی
 هیأت داوران، کتاب «سیاست پولی مبانی نظری و ارزیابی عملکرد در ایران» تألیف  دکتر سیداحمدرضا جلالی نائینی را به عنوان کتاب‌ منتخب حوزه پولی و کتاب «بانکداری اخلاقی با رویکرد اسلامی» تألیف آقایان دکتر حسین عیوضلو و دکتر وهاب قلیچ را به عنوان کتاب‌ منتخب حوزه بانکداری اسلامی برگزید.
 
مقالات منتخب حوزه بانکی
 هیأت داوران، آثار منتخب حوزه بانکی را به شرح زیر برگزید:
1. مقاله مشترک آقایان دکتر حسین پناهی، محمد امیدی نژاد و محمد نوری در فصلنامه پژوهش‌ها و سیاست‌های اقتصادی با عنوان « برآورد هزینه‌های اجتماعی قدرت بازاری بانک‌ها در سیستم بانکداری ایران»
2. مقاله مشترک آقایان دکتر غلامعلی شرزه‌ای، دکتر ناصر الهی و امیرحسین غفاری نژاد در نشریه مطالعات و سیاست‌های اقتصادی با عنوان« برآورد عوامل موثر بر تقاضای خدمات بانکداری الکترونیک در ایران (بابت مانده گیری و انتقال وجه)»
3. مقاله مشترک خانم‌ها دکتر مهشید شاهچرا، دکتر شیرین اربابیان و مهدیه شادرخ در نشریه Journal of Money and Economy با عنوان « Identification of Moral Hazard in the Banking System of Iran »  (مجله پول و اقتصاد با عنوان «شناسایی مخاطرات اخلاقی در نظام بانکی ایران»)

مقالات منتخب حوزه بانکداری اسلامی
  هیأت داوران، اثر منتخب حوزه بانکداری اسلامی را به شرح زیر برگزید:
1. مقاله مشترک آقایان صادق الهام، دکتر حسین علی سعدی و حمید اسدی در فصلنامه پژوهشهای فقه و حقوق اسلامی با عنوان‌ « بطلان شرط ضمان در قرارداد مضاربه بانکی در بانکداری اسلامی»

آثار منتخب حوزه پولی
 
  هیأت داوران، آثار منتخب حوزه پولی را به شرح زیر برگزید:
1. مقاله مشترک جناب آقای دکتر علی حسین صمدی و سرکار خانم سکینه اوجی مهر در نشریه تحقیقات مدلسازی اقتصادی با عنوان « بررسی پایداری و سکون تورم در ایران مقایسه دو الگوی چسبندگی قیمت هایبرید و چسبندگی اطلاعات»
2. مقاله مشترک آقایان دکتر رامين مجاب، دکتر سيدمهدی برکچيان، دکتر فرهاد نيلی در نشریه پژوهشهای پولی بانکی با عنوان « توضيح تغييرات پايه پولی و مخارج دولت در ايران»

مدیران پژوهشی منتخب نظام بانکی
    مدیران پژوهشی منتخب نظام بانکی به ترتیب حروف الفبا و به ترتیب زیر معرفی ‌شدند:
1.  خانم صفورا امیرآبادی (رئیس دایره پژوهش‌های بازار بانک قوامین)
2.  آقای دکتر محمد تقی جمشیدی (رئیس اداره کل آموزش و توسعه مهارتهای بانک کشاورزی)
3. آقای دکتر سیدمهدی حسینی (رئیس اداره کل تحقیقات و برنامه‌ریزی بانک سپه)
4. آقای دکتر رئوف رابطی (رئیس اداره مطالعات و برنامه‌ریزی بانک تجارت)
5. آقای فریبرز راحتی (معاون اداره کل پژوهش و برنامه‌ریزی بانک مسکن)
6. آقای دکتر عیسی رضایی (مدیرعامل و نائب رئیس هیئت مدیره موسسه اعتباری کوثر)
7. آقای دکتر مرتضی نادری(مدیر امور آموزش و پژوهش بانک صنعت و معدن)

 پژوهشگران منتخب بانک مرکزی
پژوهشگران منتخب بانک مرکزی به ترتیب حروف الفبا و به شرح زیر معرفی ‌شدند:
1. آقای دکتر مهدی اسلامی پناه
2. آقای علی عسکر بهارلو
3. خانم دکتر بی بی سمیه حیدری
4. آقای مهدی خندان سویری
5. آقای حسن سامانی پور
6. آقای ابراهیم نصیری‌فر

 پژوهشگر منتخب پژوهشکده پولی و بانکی

 خانم دکتر زهرا خوشنود به عنوان پژوهشگر منتخب پژوهشکده پولی و بانکی معرفی ‌شد.

پژوهشگران منتخب نظام بانکی
 
  پژوهشگران منتخب نظام بانکی به شرح زیر معرفی ‌شدند:
1. آقای دکتر علی کاشمری از بانک ملت
2. آقای محمد اراکی تبار از بانک کشاورزی
3. آقای حسن عاشقی از بانک توسعه تعاون
4. آقای هوشنگ یاورپور از بانک ملی ایران
5. آقای مسعود بهدادفر از بانک مسکن
6. آقای دکتر سعید سلطانی از موسسه اعتباری کوثر

  پژوهشگران منتخب بانک‌ها
 پژوهشگران منتخب بانک‌ها به ترتیب حروف الفبا به شرح زیر معرفی شدند:
1. آقای مجتبی احمدی از پست بانک ایران
2. خانم عاطفه جهانفر از بانک پارسیان
3.  آقای دکتر سیدعلی حیدری از بانک صنعت و معدن
4. خانم معصومه دشتی پور از بانک حکمت ایرانیان
5.  آقای داوود شاهسونی از بانک اقتصاد نوین
6. آقای بهروز شریفی مقدم از بانک گردشگری
7. آقای امیر شهرکی از بانک سپه
8. آقای دکتر عباس محمدی از بانک تجارت
9. آقای حسین مقدسی نیا از بانک صادرات ایران
10. خانم زهرا مهدیان فر از بانک قرض الحسنه مهر ایران
11. آقای فرزین نورزاده از بانک کارآفرین
12. آقای ارشد هدایتی از بانک پاسارگاد

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

  ×  4  =  24