طرحی برای نجات ششمین قربانی یورو

رهبران اروپا و رئیس‌جمهور قبرس بالاخره پس از یک هفته مذاکره راه حلی را برای نجات این جزیرۀ کوچک قبرس یافتند.

 توافق صورت گرفته که در ساعات پایانی یکشنبه شب صورت گرفت، قرار است جزیرۀ کوچک قبرس را از ورشکستگی کامل نجات دهد. این در حالی بود که قبرس تنها تا ساعت پایانی روز یکشنبه فرصت داشت که راه حلی برای نجات بانکهای خود بیابد.

به گزارش خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامۀ لوموند، وام‌دهندگان به قبرس(اتحادیه اروپا و صندوق بین‌المللی پول) توافق کردند که "بانک قبرس" اولین نهاد مالی این کشور حفظ شود، اما دارندگان اعتبار در این بانک که میزان دارایی آنها بیش از 100.000 یورو می‌رسد، شاهد از دست رفتن سرمایۀ خود تا 40% خواهند بود. از طرفی، طبق اطلاعات برخی منابع اروپایی، قرار است بانک لائیکا، دومین بانک کشور کشور منحل شود. آنهایی که پس‌اندازهای کوچکی در بانکها دارند، نجات خواهند یافت، اما حساب‌های بیش از 100 هزار یورو شاهد از دست رفتن بخشی از سرمایه خواهند بود. ولفگانگ شوبل، وزیر دارایی آلمان در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد: حساب‌های مطمئن در "بانک خوب" و سایر حساب‌ها در "بانک بد" نگهداری خواهند شد. حساب‌های غیرمطمئن و یا همان حساب‌های بد مسدود و جهت مشارکت در سرمایه‌گذاری صرف خواهند شد.
گفتنی است قرار دادن مالیات بر همۀ حساب‌های بانکی، هفتۀ گذشته و با اعلام وضعیت بحرانی قبرس مطرح شده بود، اما در نهایت قرار بر این شد که تنها حساب‌های با دارایی بالا در این طرح هدف قرار گیرند. با اعمال این اصلاحات قبرس می‌تواند وام 10 میلیارد یورویی را از وام‌دهندگان تحویل بگیرد. قسط اول این وام در اوایل ماه می به مقامات تحویل داده خواهد شد.
وزیر دارایی قبرس تاریخی برای بازگشایی مجدد بانکها اعلام نکرد. گفتنی است بانکهای این جزیرۀ کوچک از یک هفتۀ پیش تعطیل هستند.
طی هفتۀ گذشته، روسها بزرگترین سرمایه‌گذاران جزیرۀ قبرس(با 30 میلیارد یورو اعتبار) تمایلی برای مشارکت در نجات قبرس از خود نشان ندادند. آنها تهدید کرده بودند در صورتی که طرح مالیات بر دارایی بانکها حذف نشود، روسیه میزان اعتبار و دارایی خود در بانکهای قبرس را کاهش خواهد داد. در ملاقات میان وزیر دارایی قبرس با مدودف، روسها تأکید کردند که با پیشنهادات نیکوزیا موافق نیستند، اما در را به طور کامل بر قبرس نمی‌بندند.
لازم به یادآوری است که هفتۀ گذشته، پس از یونان، پرتغال، ایرلند، اسپانیا و ایتالیا، قرعه به نام جزیرۀ کوچک قبرس افتاده بود که پیشتر نام سوئیس مدیترانه را بر خود داشت. بمب اقتصادی که هفتۀ گذشته قبرس را لرزاند، بار دیگر ترس و واهمۀ بی‌سابقه‌ای را بر پیکر و موجودیت یورو مستولی کرد.
به گزارش خبرآنلاین به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامۀ فیگارو، قبرس-واقع در منطقۀ یورو- که کمی بیش از یک میلیون جمعیت دارد، طی روزهای گذشته نه تنها بازارهای اروپا بلکه بار دیگر بازارهای جهانی را نیز لرزاند و متعاقباً ضربان شاخص‌های بورس جهانی را بهت‌زده، بالا و پائین کرد تا جایی که رهبران اروپا از یک"ریسک سیستمی" سخن به میان آوردند.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که بحران قبرس متعلق به امروز و دیروز نیست، اما طی هفتۀ گذشته شدت و حدت بیشتری به خود گرفت. ماجرا از جمعه 15 مارس و در نشست فوق‌العادۀ وزیران دارایی منطقۀ یورو در بروکسل آغاز شد که تلاش داشتند بستۀ نجات 10 میلیارد یورویی را برای نجات قبرس تصویب کنند؛ هر چند که پول مورد نیاز قبرس 17 میلیارد یورو بود. اما برای بدست آوردن این بستۀ نجات قبرس می‌بایست 5.8 میلیارد یورو تأمین می‌کرد.
اگر توافق صورت نمی‌گرفت، چه اتفاقی می‌افتاد؟
در صورتی که توافق صورت گرفته، حاصل نمی‌شد، دارندگان اعتبار در بانکهای قبرس، همۀ دارایی‌های خود را از دست خواهند داد. از طرفی این کشور به پول ملی سابق خود باز می‌گشت و هزینۀ واردات به مرز انفجار می‌رسید. جزیرۀ کوچک قبرس به لحاظ اقتصادی افت می‌کرد و تهدید سرایت آن به کل منطقۀ یورو وجود داشت. کمااینکه ماریو دراگی، رئیس بانک مرکزی اروپا پیشتر اعلام کرده بود که یورو به شکل برگشت ناپذیری همۀ اعتبار خود را از دست داده است. بازارها همۀ منطقۀ یورو را تحریم می‌کنند و این شکستی جمعی خواهد بود.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

2  ×    =  20