معامله برد- برد سرمایه گذار و استارت آپ

در گفت و گو با شبیری مدیرعامل باشگاه کسب و کار دانش بنیان مطرح شد:

چند سالی می شود که استارت آپ در ایران رونق پیدا کرده به طوری که داشتن شغل و درآمد از طریق استارت آپ آنقدر جذاب شده تا افراد بسیاری با ایجاد جرقه ای در ذهنشان، ازشغل خود استعفا داده و قدم در این مسیر شگفت انگیز گذارند و به درآمدی رویایی برسند. این نیمه پر لیوان است .

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک، اما نیمه دیگر این کسب و کار جذاب نشان می دهد که از هر 10 ایده استارت آپی تنها یکی از آنها به اجرا، کسب درآمد و سود می رسد. عدم آشنایی با قوانین، نبود حمایت های معنوی، نبود آموزش لازم برای هدایت ایده، بالا بودن رسیک و… همگی منجر به این شده تا اکثر طرح ها در همان ابتدای مسیر با شکست و رهایی روبه رو شوند. اما شاید هستند کسانی که خواهان ترقی اقتصاد و بخش خصوصی کشور باشند و با علایق شخصی خود به حمایت های گوناگون استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان همت گمارند.
سیاست باشگاه کسب و کار دانش بنیان(BOX) بر این اساس بنا شده و سید امیر حسین شبیری مدیر عامل این مرکز به عنوان یکی از دانش آموختگان دانشگاه شریف درصدد برآمد تا نیاز اذهان خلاق را برآورده کرده و برای سود آوری در کنار گروه های استارت آپ قرار گیرد. به همین منظور با وی در خصوص کمیت و کیفیت عملکرد و اهداف باشگاه کسب و کار دانش بنیان گفت و گویی به شرح ذیل انجام دادیم که در ادامه می خوانید:

از چگونگی اخذ موافقت مدیران و احداث این باشگاه بگویید؟
چند سالی می شود که طرح استارت آپ فکتوری را در قالب یک باشگاه مورد بررسی قرار داده، با صبوری تکمیلش کرده و سپس آن را به حضور معاونت علمی و فناوری ریاست جمهور جناب

آقای دکتر ستاری رساندیم. به طوری که پس از مطالعه و تشریح طرح با استقبال ویژه ای از سوی مدیران دولتی رو به رو شده و  توانستیم موافقت آن مجموعه را به دست آورده و به سرعت قدم های اولیه را برای احداث باشگاه کسب و کار دانش بنیان(BOX) برداریم.

هدف کلی از تاسیس باشگاه (BOX) چه بود؟
این باشگاه، در واقع یک پلتفرم است که با هدف گردآوری ذینفعان حوزه کسب وکار اعم از سرمایه گذاران، صاحبان طرح و ایده، بروکرهای حوزه سرمایه گذاری و … ایجاد شده است. در حال حاضر خلاء چنین مجموعه ای در اکوسیستم فناوری کشور به شدت احساس می شود. اگر بروکرها، سرمایه گذاران،استارت آپ ها و یا شتاب دهنده ها هر کدام قسمتی از هرم زیست بوم فناوری به شمار روند وجود چنین پلتفرم هایی که همه بازیگران حوزه فناوری را در خود جای می دهد در راس هرم فناوری کشور جای خواهد گرفت.

نقش دانشگاه ها در ایجاد این اکوسیستم چیست و باشگاه کسب و کار دانش بنیان چه رابطه ای با فضای دانشگاهی کشور برقرار کرده است؟
دانشگاه ها هر کدام در سطح توان خود قدم های خوبی برداشته اند اما می توان دانشگاه صنعتی شریف را در این حوزه پیشرو دانست به طوری که این دانشگاه اولین شتاب دهنده و اولین صندوق سرمایه خطر پذیر را در میان دانشگاه های دیگر تاسیس کرد. اساسا نهادهایی همچون پارک علم و فناوری و مراکز رشد با هدف حرکت دانشگاه ها از نسل اول به نسل سوم ایجاد شد تا به جای دانشجوی فارغ التحصیل، شرکت فارغ التحصیل به جامعه تحویل دهد. با تاکید بر اینکه اعتقاد داشتیم باشگاه باید همجوار  استعدادها باشد؛ به همین دلیل در نزدیکی دانشگاه
صنعتی شریف ساکن شدیم و همزمان از سویی دیگر نیز طی یک تفاهم نامه سه جانبه با پارک علم و فناوری دانشگاه شریف و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهور همکاری خوبی در این حوزه با دانشجویان آغاز شد.

فضای سرمایه گذاری بر استارتاپ ها را چگونه ارزیابی می کنید؟
مجموعه های مختلفی در این فضا مشغول به کار هستند. شتابدهنده ها، صندوق های خطر پذیر، فرشتگان سرمایه گذاری و …. که در سطح های مختلف و در مبالغ گوناگون این امر را انجام می دهند. لکن با توجه به شرایط موجود، یک استارتاپ باید هدف خود را بر این قرار دهد که پس از گذراندن مراحل مختلف در نهایت به بازار سهام ورود پیدا کرده و جذب سرمایه کند.  

بر اساس گروه بندی سرمایه گذارها، یک استارت آپ  هم با سرمایه گذاران حقیقی و هم حقوقی رو به روست. آیا برای سرمایه گذارها نیز برنامه هدایتی و حمایتی خاصی دارید؟
همانطور که استارتاپ ها نیاز به شتاب دهنده دارند به منتورینگ هم نیاز دارند بنابراین سرمایه گذاران حقیقی هم نیاز به آشنایی با این حوزه جهت سرمایه گذاری دارند. تعداد زیادی از سرمایه گذاران حقیقی به ما مراجعه می کنند که اطلاع دقیقی از سرمایه گذاری در حوزه فناوری را نداشته ولی بسیار علاقمند هستند که ورود کنند و سرمایه گذاری داشته باشند. ما نیز سعی می کنیم که در باشگاه نیاز شان را مرتفع سازیم تا سرمایه گذاران این بخش با اطلاعات بیشتر و ریسک کمتری برای سرمایه گذاری در این حوزه وارد شوند.

ظرفیت  این باشگاه برای سرمایه گذاران یا صاحبان ایده  به جهت مراجعه چه می تواند باشد؟

افراد صاحب ایده و استارتاپ ها می تواند از خدمات استقرار، منتورینگ، کارگاه های آموزشی، ارتباط با سرمایه گذاران و خدمات کسب وکار استفاده کنند. همچنین سرویس های استقرار، ارزش گذاری، آشنایی با صاحبان طرح و ایده، خدمات برگزاری رویداد، استفاده از سالن جلسات و …. این باشگاه همواره در اختیار سرمایه گذاران است.

چه نوع رویدادهایی در این باشگاه برگزار خواهد شد؟
این باشگاه با 3 رویکرد ذیل اقدام به برگزاری رویداد می کند:
1.    ایجاد شرکت های نوپا ( برگزاری رویدادهایی اعم از استارتاپ ویکند، ریورس پیچ و …)
2.    ارتقاء توانمندی شرکت های نوپا ( برگزاری رویدادهای روز سرمایه گذاری، روز بازار، استارتاپ دمو و ….)
3.    ترویج فضای فناورانه در کشور (برگزاری رویدادهای مسابقه محور ،( Tech trend)
البته مهمترین رویدادی که در این مجموعه برگزار می شود را می توان تحت عنوان هفته فناوری دانست. این هفته با رویکرد های مختلف در روزهای و ایام مختلفی از سال برگزار می شود.
البته فضایی مطلوب نیز برای برگزاری رویدادهای حوزه فناوری توسط دیگر ذینفعان حوزه فناوری در نظر گرفته شده تا در این مکان کنار یکدیگر به تبادل نظر و رفع مشکلات اقدام شود.
یکی از سهامداران باشگاه کسب و کار دانش بنیان(BOX) شرکت به پرداخت ملت است این همکاری را چگونه ارزیابی می کنید؟
عالی. نقش به پرداخت ملت به عنوان بزرگترین psp خاورمیانه در این مسیر بسیار خوب و هدایت کننده بود. نیمی از سهام این باشگاه  به نام به پرداخت ملت بوده و هزینه ساخت و اجرای

 باشگاه را نیز برعهده گرفته است. مدیران این شرکت در بحث فین تک ها همواره درصدد افزایش همکاری بوده  و همراهی جدی برای باشگاه کسب و کار دانش بنیان(BOX)  به شمار می رود.
بحث ارزش گذاری یکی از مشکلاتی که استارت آپ ها و این گروه همواره با آن درگیر است به طوری که  نمی توان میزان آن را به درستی و دقیق تعیین کرد. این مشکل را چگونه مرتفع می سازید؟
حضور بیش از 30 سرمایه گذار در باشگاه کسب وکار دانش بنیان کمک می کند مفهوم بازار شکل بگیرد تا با ایجاد بازار سرمایه گذاری فناوری، امکان کشف قیمت طرح ها فراهم شود. ایجاد این بازار مزایای بسیاری برای کل اکوسیستم به همراه دارد اعم از اینکه سرمایه گذاران می توانند با همکاری یکدیگر سرمایه گذاری مشترک داشته باشند و ریسک خود را کاهش دهند.

باشگاه (BOX) به چه حوزه هایی برای حمایت ورود پیدا کرده است؟
سیاست های ما بر اساس یک پلتفرم ترسیم شده که هر کدام از بازیگران حوزه فناوری می توانند از حضور در آن بهره مند گردند و استفاده لازم را ببرند. لکن در چند حوزه اعم از تکنولوژی مالی (Fintech) اینترنت اشیا (IOT) گردشگری، صنعت دریا، انرژی های تجدید پذیر، تجارت الکترونیک (E-Commerce) باشگاه کسب و کار دانش بنیان(BOX) به طور خاص ورود خواهد کرد.

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

76  −    =  71