پول ها به جز بانک به کجا می رود؟

مقایسه نرخ رشد نقدینگی و رشد سپرده گذاری در شبکه بانکی نشان می دهد بخش بیشتری از پول ها به جای اینکه به سمت بانک ها برود، صرف سرمایه گذاری در حوزه های یا به شکل های دیگر می شود.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک با لغو جلسه این هفته شورای پول و اعتبار و انتشار نامه چهار وزیر بهرئیس جمهوری، موضوع کاهش نرخ سود بانکی ابعاد تازه تری به خود گرفت و برخی از ناظران،اختلاف بر سر سیاست های پولی از جمله نرخ سود بانکی را یکی از موارد اختلاف اساسی وکلیدی در تیم اقتصادی دولت ارزیابی کردند.

این ارزیابی در نگاه اول اما چندان صواب نیست چرا که حداقل در اظهارنظرهایرسمی و علنی تقریبا تمام مردان اقتصادی دولت طی هفته های اخیر بر ضرورت کاهش نرخ سودسپرده ها و به تبع آن تسهیلات بانکی اتفاق نظر داشته اند.

بنابراین آن دست از ناظرانکه کاهش نرخ سود بانکی را محل اختلاف دولتمردان می دانند احتمالا به اخباری از پشتپرده دسترسی دارند یا نظراتشان در حد گمانه زنی است.

با این وجود اما نکته ای که همچنان درباره کاهش نرخ سود بانکی کمتر بهآن توجه می شود، شرایط تجهیز منابع مالی در بانک ها و قیمت تمام شده پول در شبکه بانکیاست.

واقعیت این است که با وجود تلاش شدید بانک ها برای جذب منابع بیشتر کهدر بسیاری موارد به نرخ شکنی و عبور از مصوبات شورای پول و اعتبار نیز انجامید، همچنانشکاف بزرگی میان نرخ رشد سپرده گذاری و نقدینگی در کشور مشاهده می شود؛ شکافی که براینخستین بار طی سال های اخیر افزایش نیز پیدا کرده است.

آمارها نشان می دهد نرخ رشد نقدینگی در ۱۲ ماه منتهی به اردیبهشت ماه امسال۲۳.۲ حدود درصد بوده در حالی که نرخ رشد سپرده‌هادر شبکه بانکی نهایتا به 19 درصد رسیده است.

چنین اختلافی نشان می دهد همچنان بر نقدینگی کل در کشور افزوده می شودولی نرخ رشد این نقدینگی بیشتر از نرخ رشد سپرده گذاری در بانک ها است و بخش بیشتریاز نقدینگی سر از بانک ها درنمی آورد.

رشد 39.2 درصد نقدینگی در اردیبهشت‌ماه سال گذشته معادل رشد 38 درصدیسپرده‌گذاری بوده است. در سال 92 نیز در برابر رشد 25.9 درصدی نقدینگی در اردیبهشت،سپرده‌‌ها 25.5 درصد رشد داشته‌ است. در اردیبهشت سال 91 نقدینگی 22.9 درصد و سپرده23.4 درصد، اردیبهشت 90 نقدینگی 25.4 درصد و سپرده 32 درصد افزایش یافته است.

کل مانده سپرده‌ها در بانک‌ها و مؤسسات اعتباری در پایان اردیبهشت‌ماهبدون کسر سپرده قانونی به 842 هزار و 508 میلیارد تومان رسیده که نسبت به اردیبهشتماه سال قبل 18.9 درصد و در 2 ماهه اول امسال 2.8 درصد رشد داشته است.

مانده تسهیلات پرداختی در 12 ماهه منتهی به اردیبهشت‌ماه امسال 17.7 درصدافزایش یافته و حجم کل را به 679 هزار و 949 میلیارد تومان رسانده است؛ نسبت تسهیلاتبه سپرده‌ها 91.1 درصد است که نسبت به اردیبهشت‌ماه سال گذشته حدود 1.8 درصد کاهش نشانمی‌دهد.

مقایسه این آمارها نشان می دهد تلاش بانک ها در ابتدای سال نتوانسته استنرخ رشد سپرده گذاری را با نرخ رشد نقدینگی متناسب نگه دارد. این ناکامی در شرایطیاست که با چراغ سبز بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار بانک ها برای سپرده های روزشمارخود حتی تا نرخ 19.5 درصد نیز سود می پردازند.

حال در چنین شرایطی پرسش اساسی این است که کاهش نرخ سود سپرده های بانکیچه پیامدی برای منابع بانک ها به دنبال دارد و کاهش جذابیت سپرده گذاری در شبکه بانکی،پول های مردم سر از کجا درمی آورد؟/خبرانلاین

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

32  −  30  =