لزوم استفاده سپام در صدور ضمانت نامه ها/سوئیفت ایرانی در خدمت نظارت بر صدور ال سی های داخلی

بانک مرکزی به شبکه بانکی ابلاغ کرد:

استفاده از سامانه سپام براي ثبت هريک از رويدادهاي صدور، اصلاح، تمديد، پرداخت، خاتمه و ابطال ضمانت‌نامه‌هاي بانکي ريالي، از سوي بانک‌ها و مؤسسات اعتباري غيربانکي الزامي است.

به گزارش پایگاه خبری بانکداری الکترونیک بانک مرکزی با ارسال بخشنامه ای به شبکه بانکی بر لزوم استفاده از سپام در صدور ضمانت‌نامه بانکی ریالی تأکید کرد.
/سپام (سامانه پیام رسانی الکترونیک مالی) یا  ( SEPAM (System for Electronic Payment Messaging  دارای هسته مرکزی پردازش پیام های مالی ارزی بین بانکی با فرمت های استاندارد سوئیفت است.

متن کامل بخشنامه به شرح ذیل است: بانک مرکزي  به دليل بروز برخي مشکلات و ابهامات براي بانک‌ها و مؤسسات اعتباري غيربانکي و مشتريان آن‌ها در ارتباط با ضمانت‌نامه‌هاي بانکي ريالي و نيز لزوم استفاده از سامانه‌هاي بانکداري الکترونيک در اين زمينه، نسبت به بازنگري کلي و اصلاح «آيين‌نامه صدور ضمانت‌نامه و ظهرنويسي از سوي بانک‌ها» اقدام نمود و نهايتاً نسخه جديد آيين‌نامه يادشده تحت عنوان «دستورالعمل ناظر بر ضمانت‌نامه‌هاي بانکي (ريالي)» در يک‌هزار و يک‌صد و هفتاد و ششمين جلسه مورخ 9/2/1393 شوراي پول و اعتبار به تصويب رسيد.

همان‌طور که در بخشنامه شماره 94647/93 مورخ دهم تیر سال 93 اين بانک، موضوع ابلاغ دستورالعمل مذکور به شبکه بانکي کشور اعلام گرديد، به منظور اعمال نظارت و کنترل بيشتر از سوي واحدهاي ذي‌ربط در مؤسسات اعتباري و همچنين از سوي بانک مرکزي بر ضمانت‌نامه‌هاي بانکي ريالي، مؤسسات اعتباري موظف شدند به ازاي صدور هر ضمانت‌نامه بانکي، نسبت به اخذ يک شماره اختصاصي از سامانه پيام‌رساني الکترونيکي مالي بانک مرکزي (سپام) اقدام نموده و هريک از رويدادهاي صدور، اصلاح، تمديد، پرداخت، خاتمه و ابطال ضمانت‌نامه‌هاي بانکي را در اين سامانه ثبت نمايند.

با عنايت به موارد فوق‌الذکر، در حال حاضر استفاده از سامانه سپام براي ثبت هريک از رويدادهاي صدور، اصلاح، تمديد، پرداخت، خاتمه و ابطال ضمانت‌نامه‌هاي بانکي ريالي، مطابق با مفاد «دستورالعمل ناظر بر ضمانت‌نامه‌هاي بانکي (ريالي)» از سوي بانک‌ها و مؤسسات اعتباري غيربانکي الزامي است.

 در همين راستا، بانک مرکزی ضمن برخورد قانوني با متخلفين از ضوابط جاري در اين خصوص، از تاريخ 1/3/1394 نسبت به اعلام رسمي «بي‌اعتبار بودن ضمانت‌نامه‌هاي صادره فاقد شماره اختصاصي قابل پيگيري از سپام»، از طريق رسانه‌هاي عمومي اقدام مقتضي به عمل خواهد آورد.

در این بخشنامه، ضمن تأکيد مجدد بر اجراي دقيق مفاد «دستورالعمل ناظر بر ضمانت‌نامه‌هاي بانکي (ريالي)» بر   نظارت لازم و کافي  بر حسن اجراي آن تصریح شده است.

سپام چیست
سپام (سامانه پیام رسانی الکترونیک مالی) یا  ( SEPAM (System for Electronic Payment Messaging  دارای هسته مرکزی پردازش پیام های مالی ارزی بین بانکی با فرمت های استاندارد سوئیفت است. بانک های متصل به سپام با سهولت بالا نسبت به تبادل این گونه پیام ها با یکدیگر اقدام می کنند. همچنین سپام این قابلیت را دارد که با اتصال استاندارد و رمزنگاری شده با شبکه سوئیفت، بانک های متصل داخلی را به شبکه سوئیفت متصل کند.

ویژگی های سپام
برخی ویژگی های کلیدی عبارتند از

   مطابق با استانداردهای بین المللی پیام رسانی ISO15022 و ISO20022
    سامانه ارسال و دریافت پیام های سوئیفت (داخلی) و ارائه عملکرد مشابه سوئیفت به بانک ها
    اتصال بانک های عضو به سوئیفت (خارجی) و ارائه عملکرد CBT
    پذیرش اتصال بانک های عضو از طریق سامانه تحت وب، تبادل فایل، صف MQ
    ارائه سرویس پرینت پیام ها تا شعبه بانک ها
    ارائه سرویس ویژه( CUG (Closed User Group
    خدمات آموزشی و مشاوره ای

لینک کوتاهلینک کپی شد!
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

  −  1  =  1